Állatjóléti megfontolásokat is figyelembe vesznek Spanyolországban a válásoknál

2022. január 06. 16:15

Újabb liberális fordulat Spanyolországban: egy házassági bontóperben a gyermekelhelyezés logikáján állatjóléti megfontolásokat is figyelembe vettek.

2022. január 06. 16:15
null

A szülői felügyeleti joghoz hasonló módon kezelnék a jövőben az állatjóléti megfontolásokat is figyelembe veszik a házaspárok válóperének elbírálásakor – tudta meg a Reuters; a lap beszámol arról is, hogy nemcsak a házassági bontóperek esetében lesz ez így, hanem bármely pár szakítása esetén kérhető az állat elhelyezése.

Hasonló jogalkotási és jogértelmezési tendenciák figyelhetők meg Franciaországban és Portugáliában, ahol a jog immár előírja a bírák számára, hogy bizonyos háziállatokra érző lényként tekintsenek. Ahogy arról a Precedens is beszámolt, az Egyesült Királyságban,

Cambridge-ben pedig külön állatjogi tanszéket alapítottak

az egyetemen, ahol azt kutatják, hogy milyen feltételekkel és körülmények között minősülhetnek az állatok „nem emberi személyiségnek”.

A jog az állatokat ahogy számos egyéb helyen, így Magyarországon is a „dolgok” (tehát a birtokba vehető testi tárgyak) szintjén kezeli azzal, hogy nem vonja egyértelműen az általános tárgyiasult dolgok körébe, hanem speciális természeti jellegükre tekintettel kell elbírálni azokat.

Ehhez képest a Spanyolországban alkalmazott új megközelítés sokkal liberálisabbnak hat.

„Az állatok a családjaink részei, s ha a család úgy dönt, hogy felbomlik, az állat sorsáról ugyanazzal az óvatossággal kell dönteni, mint amilyen jelentőséggel a többi családtag sorsa esik latba”

– kommentálta hírt Lola Garcia ügyvéd. 

Októberben egy madridi bíró döntött úgy, hogy közös felügyeleti jogot ruház egy különvált pár tagjaira, akik nem tudtak megállapodni abban, hogy kinél maradjon az állat. Az kutya így havonta másnál van, ugyanakkor a kutyáért mindketten felelősséggel tartoznak. Ebben az ügyben látott el képviseletet Garcia irodája, a döntésre tekintettel pedig az ügyvéd úgy véli, hogy a fordulat egy tendencia kezdőpontját jelenti. Korábban ugyanis ahhoz, hogy a bíróság hasonló döntésre jusson, az kellett, hogy a pár mindkét tagja tulajdonosa legyen a tárgyként elbírált állatnak. Mostantól – magyarázza Garcia – ahhoz kerül az állat, aki az állat jólétét megfelelően tudja biztosítani. Ezen felül a pár azon tagja, aki jobb anyagi körülmények között él, illetve akinél a gyermeket is elhelyezik, nagyobb eséllyel érvelhet sikeresen amellett, hogy az állat hozzá kerüljön.

A jogász úgy kalkulál, hogy a jövőben további változás várható a tekintetben, hogy a jog hogyan kezeli az állatok és az emberek viszonyát.

A Reuters értesülései szerint Garcia jól számol. A baloldali koalíció által kormányzott Spanyolországban ugyanis

jogalkotási fordulat várható, amelynek értelmében erősebben védenék az állatok jogait.

Így különösen többé nem lehetne cirkuszban szerepeltetni és boltokban árusítani azokat.

A bikaviadal és a bikafuttatás kérdése azonban továbbra is megosztó Spanyolországban.

Kép: Iranzu Larrasoana Oneca / NurPhoto / NurPhoto via AFP

Dobozi Gergely

Összesen 4 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
patópál
2022. január 17. 21:39
Tetőzik az elmebaj.
Svalbard
2022. január 13. 16:37
10 év múlva, amikor újraolvasod ezt a kommentedet, rájössz majd, hogy progresszívék már minden pontodat teljesítették. Sőt ott fognak tartani, hogy "animal cancel culture". Majd jön a vágóhidak bezárása, hentesek megbüntetése, horgászok börtönbe zárása stb. Ezt most leírva hatalmas hülyeség - maradjon is az, de a mai világ már ebbe az irányba is elmehet.
lvjtn
2022. január 13. 12:46
sőt, az ilyen állatjogisták ne kapjanak védőoltást se talán a vírusoknak nincs ugyananni joguk az élethez? (amúgy 30 éve vega vagyok, de ahogy a vallási meggyőződésem, ezt sem propagáltam még senkinek, mélyen hiszek abban, hogy egy világnézet erőszakos terjesztési kísérlete nemcsak bűn, de hiba is, ami visszaüt, és lerombolja az adott világnézet létjogosultságát)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!