John Cleese: Törölj el!

2021. augusztus 24. 12:53

John Cleese a 4 -es csatorna (Chanel 4) számára sorozatot készít az eltörlés kultúrájáról – adta hírül a The Guardian.

2021. augusztus 24. 12:53
null

A komikus konfliktusa a PC-vel onnan ered, amikor 2020 júniusában a UKTV eltávolította streaming szolgáltatásából a Waczak Hotel „faji rágalmakat” tartalmazó epizódját. Az új dokumentumfilm állítólag azt fogja vizsgálni, hogy „miért próbálja a woke generáció átírni a szabályokat arra vonatkozóan, hogy mit lehet és mit nem”.

A „Törölj el!”-ben a brit komikus és színész különböző interjúalanyokkal találkozik, akik azt állítják, hogy „törölték őket” tetteikért vagy kijelentéseikért, valamint olyan aktivistákkal, akik felléptek különböző közszereplőkkel szemben.

Annyi mindent nem értek, mint például azt, hogy miként alakult ki bizonyos esetekben abszurd módon a »legyünk mindannyian kedvesek az emberekhez« fantasztikus ötlete” – nyilatkozta Cleese. 

„Szeretném nyilvánosságra hozni a különböző érveket, hogy az emberek tisztábban tudjanak gondolkodni arról, hogy miben értenek egyet és miben nem. Szeretném, ha azt is tudnák, mi az amiről még mindig nem tudnak dönteni”

A Monty Python és a Waczak Hotel sztárja maga is tűz alá került korábban munkái miatt.

2020 júniusában Cleese dühösen reagált az UKTV döntésére, hogy eltávolítja streaming szolgáltatásából a Waczak Hotel „faji rágalmakat” tartalmazó epizódját. A „Németek” című epizód ugyanis tartalmazott egy jelenetet, amelyben Gowen őrnagy karaktere rasszista nyelvezetet használ a nyugat-indiai krikettcsapatról szóló anekdotájában.

Cleese az akkori ezt mondta: „Ha ostoba szavakat adsz annak a szájába, akin gúnyolódni akarsz, akkor nem közvetíted a nézeteit, hanem kineveted őt. Az őrnagy egy régi kövület volt, aki leragadt az időben évtizedekkel korábban. Éppen hogy nem támogattuk a nézeteit, hanem gúnyolódtunk rajta. Ha ezt nem látják – ha az emberek túl hülyék ehhez – mit lehet erre mondani?”

Az epizódot később visszaállították a netes platformra, de tartalmi és nyelvi figyelmeztetéssel látták el.

Cleese korábban is hevesen tiltakozott a „cancel culture" gyakorlata kapcsán, mondván, hogy aggódik a kreativitásra gyakorolt ​​hatása miatt. „A politikai korrektség jó ötletként indult, miszerint ne legyünk gonoszak az emberekkel, és én ezt támogatom is a korom ellenére” – mondta a BBC Radio 4 Today című műsorának még 2020 szeptemberében.

„A lényeg az, hogy próbáljunk kedvesek lenni. De ez aztán a legérzékenyebb embereknek, a legkönnyebben felidegesíthatő embereknek kényeztetéssé válik. Nem hiszem, hogy a legkönnyebben felidegesíthető emberek érzelmei alapján kellene az egész társadalmat szervezni, mert akkor egy nagyon neurotikus társadalom lesz a végeredmény.”

„A kreativitás szempontjából, ha folyamatosan gondolkodni kell azon, mely szavakat használhatjuk, és melyeket nem, akkor ez egyszerűen elfojtja a kreativitást. A legfontosabb dolog annak felismerése, hogy a szavak függnek a kontextustól. A nagyon szó szerint gondolkodó emberek azt hiszik, hogy egy szó az egy jelentéssel bír, de ez nem igaz.”

Fotó: 7e Art/Moment Films / Photo12 via AFP

Összesen 46 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
zsanett-kúnrum
2021. augusztus 25. 12:33
hamár a humort meg kell magyarázni, az el van baszva.
Biivisz
2021. augusztus 24. 23:07
Je suis John!
Jackripper
2021. augusztus 24. 21:22
-ti mind különbözőek vagytok! -én nem.
amaurote
2021. augusztus 24. 20:04
a "kereszténységet" is sikerült megrendszabályozni, ezeket az eltörlés-kultúrájúakat is sikerülni fog
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!