Az EU tette le egy lecsukott grúz ellenzéki óvadékát

2021. május 10. 17:46

A tbiliszi városi bíróság hétfőn elrendelte Nika Melija ellenzéki képviselő szabadlábra helyezését, akiért az Európai Unió tette le a 40 ezer lari (3,5 millió forint) óvadékot – közölte a Rusztavi-2 georgiai televízió.

2021. május 10. 17:46
null

„Miután meghallgatta a védelem és a vád álláspontját, a törvényszék elrendelte, hogy Nikanor Melijának el kell hagynia a büntetés-végrehajtási intézetet, mert teljesült az óvadék megfizetésének feltétele” – idézte a tévé a bíróság határozatát.    

A Miheil Szaakasvili volt államfő által alapított Nemzeti Egység Mozgalom ellenzéki párt elnökét február 23-án tartóztatták le, mert nem fizette ki teljes egészében azt az óvadékot, amelyet a parlament két évvel ezelőtti ostromával kapcsolatban rendelt el egy bíróság.    

Az Európai Unió kezdettől felajánlotta az óvadék kifizetését

Az óvadék kifizetését az ellenzéki politikus eddig elutasította, arra hivatkozva, hogy politikai indíttatású volt, koholt vádak alapján indult ellene az eljárás. Georgiában az októberi parlamenti választások miatt alakult ki válság, miután az ellenzék csalással vádolta meg a kormánypártot, és erre hivatkozva bojkottálja a parlamenti üléseket és rendszeresen tüntetéseket tart. Melija szabadon bocsátása a kormány és az ellenzék közötti patthelyzet feloldását, a belpolitikai válság rendezését szolgáló, Charles Michel európai tanácsi elnök közvetítésével létrejött április 19-i megállapodás részét képezi.    

Az egyezség első két pontja az ellenzék által politikai fogvatartottnak minősített Melija és Georgi Rurua elengedésére vonatkozik.

Ruruát, az ellenzéki Mtavari arhi nevű televízió társtulajdonosát 2020-ban négy év börtönre ítélték tiltott fegyvertartás miatt, de április 27-én elnöki kegyelemben részesült.    

Az egyezség továbbá nagyszabású választójogi és igazságügyi reformot, illetve egy amnesztiatörvény elfogadását írja elő, amely nemcsak Melija, de vádlott-társai esetében is véget vet a 2019-es zavargások ügyében indított büntetőeljárásoknak. Az ellenzék és a kormány arról is megállapodott, hogy amennyiben a Georgiai Álom nevű kormánypárt az októberi helyhatósági választásokon a voksok kevesebb mint 43 százalékát szerzi meg, úgy 2022-ben előrehozott parlamenti választásokat tartanak.

(MTI)

Fotó: MTI/EPA

Összesen 25 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
balbako_
2021. május 12. 19:12
Grúziai ellenzék fontosabb az EU-nak, mint a tagállamaiban élő őshonos nemzeti kisebbségek sorsa! Ez gyalázat!
Csigorin
2021. május 11. 18:29
az EU adofizetoi ezert fizetik az adot? hogy ellenzeki felforgatokat penzeljenek belole a vilag minden pontjan? tisztara mint a Voros Segely
Mátyás01
2021. május 11. 11:58
Fontos ügynök lehet.
Friedrich Ferdinand von Beust
2021. május 11. 07:55
Meglehetősen durva felhatalmazás nélküli beavatkozás egy önálló állam belügyeibe.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!