Éric Zemmour indulhat a 2022-es francia elnökválasztáson

2021. február 09. 10:37

A Mandiner által is meginterjúvolt francia jobboldali véleményvezér komolyan gondolkozik a jelöltségen. Marine Le Pen nem örül.

2021. február 09. 10:37
null

A francia jobboldali véleményvezér, Éric Zemmour indulhat a 2022-es francia elnökválasztáson – írja a Le Point a L’Expressre hivatkozva.

A Figaro időről időre nagy vihart kavaró publicistájának több cikkét szemlézte már a Mandiner, így például az 1968-as eseményekről vagy a koronavírus-járványról szóló szövegeit.

2019-ben lapunk interjút is készített Zemmourral, a beszélgetést ezen a linken érhetik el.

Augusztusban egy interjúban Zemmourt politikai ambícióiról kérdezték, ekkor így felelt: „Vegyesek az érzéseim. Lenyűgöznek az olyan történelmi személyiségek, mint Napóleon, akik valódi értelmiségiek vagy írók voltak, és a cselekvés emberévé átlényegülve hatalomra jutottak. Úgy érzem ugyanakkor, hogy azzal szolgálok a legjobban, amit most csinálok. Publicistai és írói munkámmal tudok naponta elérni valamit.”

A L’Express információi szerint Zemmour bizalmasaival jelenleg az indulás lehetőségeit méri fel. Xavier Bertrand és Robert Ménard politikusok is állítják: a publicista komolyan gondolkodik a jelöltségen. A cél az lenne, hogy egy táborba tereljék a Republikánusok és a Nemzeti Tömörülés csalódott szavazóit.

Zemmournak a CNews nevű tévécsatornán műsora van, amit minden este 800 ezer francia követ, s ahol már egyfajta elnökjelölti programot kezdett vázolni – hangsúlyozza a L’Express. Így a francia demográfiai helyzet javítását célzó javaslatokat tett: eltörölné a ius solit, vagyis azt, amikor valaki egy állam területén való megszületésével szerez ottani állampolgárságot; emellett például a második és a harmadik gyerek után segélyekkel növelné a születésszámot.

A L’Express állítja: márciusban a www.jesignepourzemmour.fr nevű webcímen Zemmour melletti aláírásgyűjtést indítanak el a publicista hívei, hogy megalapozzanak a kampányának. Maga az újságíró nem tett még egyértelmű nyilatkozatot az ügyben.

Marine Le Pen – aki, mint nemrég megírtuk, sokkal jobb esélyekkel mérkőzhet meg 2022-ben Emmanuel Macronnal, mint négy éve – mindenesetre nincs elragadtatva Zemmour terveitől. Egy magánbeszélgetésben állítólag azzal kommentálta a dolgot, hogy más az, amit akarunk és amit tehetünk, elvégre ő is Miss France akart lenni, amikor fiatal volt.

Kép: Földházi Árpád

Összesen 16 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
vérnyúl
2021. február 09. 13:51
A publicisztikái és a TV-beli megnyilvánulásai alapján egy kifejezetten intelligens, helyes értékrendű ember. Ha elnök lenne, az nagy szerencse lenne Franciaországnak és Európának (és benne természetesen Magyarországnak is). Minden kommentelőnek javaslom, hogy ismerkedjen a gondolataival, mielőtt véleményt formál.
konfucius
2021. február 09. 11:32
Mivel az elnökválasztás kétfordulós, nyugodtan induljon el. Derüljön ki, mennyit kap, és közben mérjék be, hogy a jobbos szavazók közül mennyien támogatnák őt macron ellen, és ugyanezt le penre is. Utána el lehet dönteni, ki lép vissza a második fordulóban kinek a javára. A magam részéről abszolút ki lennék békülve bármelyikükkel az elnöki székben, csak hogy lássam a Premiere Dame-ot a Notre Dame-hoz imádkozni kínjában.
tóth mária
2021. február 09. 11:23
HűHa! Most komolyan megijedtem, nem kellene indulnia, csak be akar kavarni???
Camael
2021. február 09. 11:11
tegyen így, de ha nem lesz esélye, mondjon le Le Pen javára és induljon helyette a szépségkirálynő választáson, a mostani tendenciák alapján ott több esélye van nyerni:)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!