Erősödött az RMDSZ a legújabb kutatások szerint

2020. augusztus 01. 10:15

Ha most lennének a választások, az erdélyi magyar párt bekerülne a bukaresti törvényhozásba.

2020. augusztus 01. 10:15

A romániai pártok népszerűségére vonatkozó friss felmérésekből kiderül: nem történt nagy változás a korábbi adatokhoz képest, hiába durvult be a közbeszéd keleti szomszédunknál, ahol Iohannis államfő megint elővette a magyar kártyát, Kelemen Hunor pedig robothoz hasonlította  a köztársasági elnököt. A kutatásról a Főtér számol be.

Az eredmények szerint a legnagyobb fejlődést épp az RMDSZ mutatta fel, amely  2,2 százalékponttal növelte népszerűségét, így lakosság 5,6 százaléka szavazna most rájuk. Ezzel, ha most tartanák a parlamenti választást, bekerülne a bukaresti törvényhozásba. A jelenleg kormányzó jobbközép Nemzeti Liberális Párt még mindig a legnépszerűbb, 0,8 százalékkal növelte támogatottságát a múlt hónaphoz képest (33,4%). A szociáldemokraták a második legnépszerűbb erő, 23,4 százalékon állnak. Az USR és a PLUS együttes eredménye 17,2 százalék, ami valamivel gyengébb, mint a júniusi, külön-külön mért eredményeik összege. A volt kormányfő, Victor Ponta Pro Romániája is gyengébben teljesített, 9,7 százalékon kapna. A PMP 3,9, az ALDE 3,4 százalékot ért el.

Összesen 5 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Takita
2020. augusztus 01. 10:37
A magyarságot, éppen támogatottságánál fogva legeredményesebben az RMDSZ tudja képviselni Romániában. Helyes,hogy vannak még más magyar pártok is. Ám támogatottságuk nem teszi lehetővé a Román Törvényhozásba, vagy az EU-parlamentbe jutást. Ez tény . Talán a bázisuk növelése érdekében több figyelmet kellene fordítaniuk a kettős-identitás kérdésére. Ma a vegyes házasságból születettek, többnyire nem vállalják fel a magyarságukat is. Jó volna ezen változtatni, és előbb elvi síkon, majd a gyakorlatban is lépni.
Coccothraustes
2020. augusztus 01. 10:36
Románia nem jogállam amúgy. Európa legszegényebb, legelcigányosodottabb, legkorruptabb országa.
Coccothraustes
2020. augusztus 01. 10:35
Így tovább. Hajrá magyarok az ősi magyar földön.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!