Meghalt Jean Raspail, A szentek tábora írója

2020. június 14. 09:12

A migránsválságot megjósoló regény francia szerzője 94 éves volt.

2020. június 14. 09:12

Néhány nappal 95. születésnapja előtt meghalt Jean Raspail francia író – adja hírül a Figaro. A La Dépêche arról ír: Raspail-t december óta kezelték kórházban, a koronavírus-járvány miatt egészen az utolsó napjaiig nem látogathatta meg a családja.

A magát monarchistaként, ultrareakciósként leíró Raspail leghíresebb és legvitatottabb műve a Le Camp des saints (A szentek tábora) című 1973-as regény, amiben megjósolta az európai bevándorlási válságot. A regényt és Raspail különleges írói univerzumát lapunk hosszabb írásban is bemutatta, amelyet ezen a linken érnek el.

Raspail 1949-től kezdve járta a világot, expedícióiról emlékezetes könyvekben emlékezett meg. Különösen foglalkoztatta őt az eltűnésre ítélt őslakos népek sorsa, illetve a magányos, biztos kudarcot vállaló hősök alakja. Nemrég a Patagóniai Királyság érdekes történetéről is beszámoltunk: Raspail a nyolcvanas években a nem létező királyság főkonzuljává nevezte ki magát.

Jean Raspail halálhírére Marine Le Pen, a Nemzeti Tömörülés elnöke a Twitteren így reagált: „Hatalmas veszteség ez a nemzeti tábornak. Újra kell olvasni A szentek táborát, amely azon túl, hogy tehetségesen idézte meg a bevándorlás veszélyeit, jóval a Behódolás előtt könyörtelenül leírta az elit behódolását.” 

Összesen 8 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Kandeláber
2020. június 15. 07:22
R.I.P. "A rézbőrű napló" c. könyvét olvastam, remekül leírja benne, hogy mennyire voltak elnyomva az őslakosok az USA-ban a hetvenes években...Játékkaszinókat működtetnek, a segílykéjük pedig elég arra, hogy az arra hajlamosak egész évben részegek legyenek.
C.Dömötör
2020. június 14. 15:48
Nagyszerű író, remek ember volt. Leimeiszter biztos méltó módon fog megemlékezni, megérdemli. A felesége még él, 70 éve házasok, magázódtak. Két fia, sok unoka, és dédunoka búcsúztatja. Írt sok jó könyvet, és három remekművet. RIP.
Csakcsöndben
2020. június 14. 14:15
Interjú az íróval, angol felirattal. https://www.youtube.com/watch?v=DW7s9Qi72dk
amok
2020. június 14. 10:31
RIP, az utolsó dinozauruszok egyike. A könyvet angolul olvastam, sajnos franciául nem tudok.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!