Spanyol választások: jelentősen erősödhet a jobboldal

2019. november 10. 10:07

Megnyíltak a szavazóhelyiségek Spanyolországban, ahol négy év alatt negyedszerre járulnak urnához a választópolgárok. Az előrejelzések szerint csökkent a baloldal és a középutas Ciudadanos támogatása, viszont jelentősen növelheti parlamenti helyei számát a jobboldali Néppárt, és még jobban erősödhet a még jobboldalibb Vox.

2019. november 10. 10:07

Megnyíltak a szavazóhelyiségek reggel kilenc órakor és megkezdődött a voksolás a parlamenti választáson vasárnap Spanyolországban. A választók 22 800 helyszínen adhatják le szavazatukat az ország 8131 településén este nyolc óráig.
Az előzetes eredmények ismertetését este fél tizenegy utánra jelezte a választás lebonyolításáért felelős belügyminisztérium, amely a nap folyamán kétszer tesz közzé részvételi adatokat.

A spanyol demokrácia 42 éves történetében 15. alkalommal rendeznek parlamenti választást, amelyen a több mint 37 millió választásra jogosult spanyol állampolgár 350 alsóházi (kongresszus) és 208 felsőházi (szenátus) képviselői hely sorsáról dönt.
A szavazás zavartalanságáért országosan több mint 92 ezer rendfenntartó felel ezen a napon.

Katalóniában fokozott biztonsági intézkedéseket rendeltek el. A hatóságok tartanak az esetleges rendbontásoktól, mert az autonóm közösségben folyamatosak a tüntetések azóta, hogy a spanyol legfelsőbb bíróság október 14-én kilenc katalán függetlenségi politikust ítélt 9 és 13 év közötti börtönbüntetésre zendülés miatt.

A közvélemény-kutatások szerint arra lehet számítani, hogy a szavazás után nem lesz könnyű a kormányalakítás, mert várhatóan egy párt sem szerzi meg az önálló kormányzáshoz szükséges abszolút többséget a parlamentben, és erre nem számíthatnak sem a csak baloldali, sem a csak jobboldali pártok alkotta politikai oldalak sem.

A felmérések többsége azt mutatta, hogy miként a legutóbbi, áprilisi választáson, most is a Spanyol Szocialista Munkáspárt (PSOE) nyerhet, de tavasszal szerzett 123 mandátumához képest gyengébb vagy legfeljebb azonos eredménnyel.

Második helyen végezhet a konzervatív Néppárt (PP), amely harmincnál is több képviselővel növelheti frakcióját az eddigi 67-hez képest. Akár meg is duplázhatja mandátumainak számát a VOX radikális jobboldali párt, amely tavasszal jutott be először a parlamentbe, akkor 24 képviselővel.

Olvassa el a spanyol jobboldalról szóló cikkeinket!
Vox: példaképének tartja Orbánt a most áttört spanyol nemzeti párt
A „Szégyentelenek”: jobbra tolódik a spanyol jobboldal
A spanyol helyzettel hetilapunk aktuális számában is foglalkozunk

A nagy vesztes az Állampolgárok (Ciudadanos) liberális középutas párt lehet, eddigi 57 mandátuma húsz alá csökkenhet.

Az Unidas Podemos (Együtt képesek vagyunk) radikális baloldali párttömörülés parlamenti képviselete öt-tíz képviselőivel lehet kevesebb az eddigi 42 mandátumához képest. Podemos egyik volt politikusának, Ínigo Errejónnak az új pártja, a Más País (Több ország) több mandátumot is szerezhet a törvényhozásban.

A bizonytalan szavazók arányát 30-35 százalék között mérték, az ő döntésük nagyban befolyásolhatja a végeredményt az előrejelzésekhez képest.

Spanyol politikai elemzők szerint ha a választás a felméréseknek megfelelően alakul, akkor a pártoknak meg kell barátkozniuk egy esetleges nagykoalíció gondolatával, amit eddig elutasítottak.

(MTI)

Összesen 9 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
tango47
2019. november 10. 17:34
Ugye akkor éppen jobboldali kormány volt Spanyolországban, amikor Gyurcsány-módra szarrá verték a békés tüntetőket, akik csak népszavazást akartak? Jó-jó, tudom, hogy a katalánok balosok, de azért az gyomorforgató volt, úgyhogy számomra egykutya.
EMM195
2019. november 10. 14:15
Lám, náluk a mégjobboldalibb VOX nem ciki. Nálunk a Fidesznek az az első lapát föld a sírjába, hogy kicsinálta a Jobbikot. A Jobbiknak sosem ment volna a támogatottsága 25% fölé, de milyen jó lett volna mérsékeltebbnek mutatkozni, mégis az ország 2/3-át jobboldalinak tudni. Majd meglátjátok. Orbánnak ez az egyetlen hibája, ő is a libsi/zsidó kívánalmakat tartotta inkább szem előtt. Most aztán nincs szövetséges, az ifjabb generáció meg nyalja a Nyomentumot, mert nincs emlékezete, megvezethető, fiatal.
KannibálTatárÚr
2019. november 10. 12:56
..."négy év alatt negyedszerre járulnak urnához a választópolgárok." Negyedszerre, azaz negyedik kisérletre rendeznek választásokat, vagy negyedszer? Nagy különbség!!!
Lombi
2019. november 10. 11:16
Szerencsétlen spanyolok. Még mindíg hisznek a baloldal baloldaliságában? Még mindíg nem érett meg bennük egy politikai fordulat lehetősége? Még mindíg ellenzik egy munkaalapú társadalom felépítését? Lelkük rajta. Tegyék.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!