Exit poll: a szocdemek győztek Dániában

2019. június 05. 20:32

A dán parlamenti választáson az exit poll szerint elsők lettek a szociáldemokraták, második helyen az eddig kormányzó, jobboldali liberálisok, harmadik az EU- és migrációkritikus Dán Néppárt.

2019. június 05. 20:32

A szerdán tartott parlamenti választás után exit poll adatokat közölt a dán média.

Eszerint az eddig ellenzékben lévő szocdemek a szavazatok 25 százalékát megszerezve győztek.

Második az eddigi vezető kormányzat, a jobboldali liberális Venstre 21 százalékkal, harmadik az EU- és migrációkritikus Dán Néppárt kevesebb mint 10 százalékkal.

A baloldali szociálliberálisok 8,8 százalékot, a vörös-zöld baloldali szövetség 8,8 százalékot, a Szocialista Néppárt 8,8 százalékot szerzett.

A konzervatívok 5,9 százalékon, az Alternatíva 3,3 százalékon, míg a Liberálisok, 3 százalékon állnak.

A 2 százalékos küszöböt megugorhatták még a kereszténydemokraták és az Új Jobboldal.

Ha ezek lesznek a végleges eredmények, az várható, hogy a szocdemek vezetésével egy baloldali koalíció veszi át az irányítást Dániában, Mette Frederiksen vezetésével. A szocdem párt és maga Frederiksen egyébként a migráció, a bevándorlók integrációja és az illegálisan érkezők eltávolítása ügyében gyakorlatilag ugyanazt képviseli, mint a keményvonalas jobboldal.

A dán politikáról és az északi ország közvéleményét meghatározó mai vitákról alábbi elemzésünkben olvashatnak részletesen:

Dánia választ: jóléti és migrációs feszültségek a nyugalom országában

 

Összesen 63 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
syphax
2019. június 07. 10:02
".. egy baloldali koalíció veszi át az irányítást Dániában, Mette Frederiksen vezetésével. A szocdem párt és maga Frederiksen egyébként a migráció, a bevándorlók integrációja és az illegálisan érkezők eltávolítása ügyében gyakorlatilag ugyanazt képviseli, mint a keményvonalas jobboldal." Ez a Mette Frederiksen "féle szocdemség" DÁNIÁBAN MEGLEHETŐS RENDHAGYÓ EGÉSZ EURÓPÁBAN--HOGY SZOCDEM ÉS KEMÉNY VONALASAN BEVÁNDORLÁSELLENS...HMMM! TECCIK NEKEM A CSAJ, MINT NŐ IS, NEMCSAK MINT POLITIKUS.
Megtalálta
2019. június 06. 10:01
Ilyenek ezek. Még eurójuk sincs.
tevevanegypupu
2019. június 05. 23:54
Mindegy, Dánia azért királyság. Őfelsége szocdemjei nyertek most.
Esvány
2019. június 05. 23:08
A nyugatot elnézve, ez az Európai Egyesült Államok víziója egyre inkább a Szovjetúnió 2.0 felé konvergál. Már csak az a kérdés, hogy az importált kontinensfoglalók mit szólnak hozzá...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!