Újabb menekülteket és migránsokat tartóztattak fel Cipruson

2019. április 23. 15:03

Hatósági értesülések szerint az embercsempészek fejenként mintegy 2000 eurót kérnek a szállításért.

2019. április 23. 15:03

A ciprusi hatóságok harminckilenc embert tartóztattak fel kedden, akik a szigetország északi, török megszállás alatt álló részéről próbáltak meg illegálisan bejutni az Európai Unióba. Nikosz Anasztasziadisz ciprusi elnök korábban már segítséget kért az Európai Uniótól a menekültek ügyében: a szigeten mintegy 10 ezer olyan menedékkérő várakozik akiknek a státusza bizonytalan.

Tavaly szeptemberben az elnök hangsúlyozta, hogy országa nem tud tovább megbirkózni a folyamatosan érkezők miatt kialakult helyzettel. A fővárostól, Nicosiától nyugatra lévő Kokkinotrimitia nevű településen működő menekülttábor túlzsúfolt.     

A 2016-os EU-török migrációs egyezmény keretében az unió minden olyan migránst visszaküldhet Törökországba, aki illegális úton érkezett valamelyik görög szigetre, és nem kapott menekültstátust. Ciprus korábban Törökországot is kérte, hogy ugyanazok a rendelkezések vonatkozzanak rá, mint Görögországra ebben a tekintetben, Ankara azonban elutasította ezt, mert semmilyen diplomáciai kapcsolatot nem tart fenn Ciprussal.

A szigetország északi része hivatalosan török megszállás alatt áll. Ankara 1974-ben azért avatkozott be a ciprusi válságba, mert Nicosiában puccsisták vették át a hatalmat, akik egyesíteni akarták Ciprust Görögországgal. Törökország nagyjából 35 ezer katonát állomásoztat a sziget északi felén, ahol a török ciprusi közösség kikiáltotta az „Észak-ciprusi Török Köztársaságot”, amelyet csak Ankara ismer el. Ciprus 2004-ben úgy lett az EU tagja, hogy a sziget északi részén a helyzet rendezéséig felfüggesztették az uniós jog végrehajtását.

A sziget a libanoni partoktól 170, a török szárazföldtől pedig csupán 70 kilométerre fekszik. Hatósági értesülések szerint az embercsempészek fejenként mintegy 2000 eurót (körülbelül 642 ezer forint) kérnek azért, hogy idáig szállítsák őket.

(MTI)

Összesen 1 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!