Elhagyhatták a kórházat a két hete szétválasztott ikerlányok

2018. november 26. 14:50

A törzsüknél összenőve világra jött bhutáni kislányok arccal egymás felé születtek.

2018. november 26. 14:50

Elhagyhatták hétfőn a kórházat a 15 hónapos bhutáni ikerlányok, akik több mint két héttel ezelőtt sikeres szétválasztó műtéten estek át Ausztráliában.

A babakocsiban ülő kislányokat édesanyjuk, Bhumcsu Zangmo tolta ki hétfőn a kórházból, miközben köszönetet mondott mindenkinek, aki október 2-i megérkezésük óta segített lányai életének megváltoztatásában.

A törzsüknél összenőve világra jött kislányok, Nima és Dava Pelden arccal egymás felé születtek, egy májon osztoztak, ülni nem tudtak, állni igen, de csak egyszerre.

A melbourne-i Royal Children's Hospital 18 szakembere vett részt november 9-én a több mint hatórás műtétben, amely során sikeresen szétválasztották a lányok máját.

A Joe Crameri vezette operálócsoport számára nagy kihívást jelentett a lányok hasának rekonstrukciója. Crameri hétfőn újságíróknak elmondta, hogy a lányok „felépülése kitűnően ment" és mindketten remekül boldogulnak már egyedül.

Az orvoscsoport követhette, ahogy a műtét óta a kislányok lassan önállósodtak, függetlenedtek egymástól.
Láttuk, mennyire felzaklatta őket eleinte, hogy a testvérük nincs a közvetlen közelükben. Néhány hét alatt azonban önbizalomra tettek szert és erőre is kaptak. Csodát fog tenni velük, ha más kisgyerekek közé kerülnek" – mondta Crameri.

Állni egyelőre nem tudnak, ehhez tovább kell erősödniük és meg kell tanulniuk egyedül egyensúlyozni. Egy Melbourne-höz közeli kisvárosban folytatódik a lábadozásuk.

Nagyjából minden 200 ezer szülésre esik egy összenőtt ikerpár, 40-60 százalékuk élettelenül jön világra. Évente csak néhány elválasztó műtétet végeznek a világon.

A bhutáni családot a Children First Foundation nevű, ausztrál székhelyű jótékonysági alapítvány vitte Melbourne-be és Victoria állam állta az operáció 350 ezer ausztrál dolláros (72 millió forint) költségeit. A család valószínűleg hamarosan visszatérhet a himalájai országba, amely a világ egyik legelzártabb, legszegényebb államának számít.

A melbourne-i gyermekkórházban 2009-ben már sikerrel hajtottak végre hasonló életmentő műtétet, akkor két bangladesi ikerlányt, Trisnát és Krisnát választották szét 32 órás munkával.

(MTI)

Összesen 2 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
u.cserkész
2018. november 26. 20:36
Láttam a gyerekek fényképét az operáció előtt. Örülök és gratulálok mindenkinek, az orvosoknak, ápolóknak, az adományozóknak. És persze a szülőknek sok-sok erőt, boldogságot kívánok. Végre valami jó hír is megjelent a Mandineren.
békalepcse
2018. november 26. 19:11
Dicsőség a tudománynak, köszönet a finanszírozóknak és a "munkát" elvégzőknek! Ez inkább a kivételes, mint gyakorlatias, mert ennyi erőforrás nem fordítható tömegesen egyes betegekre, nincs akkora forráslehetőség, ami ennek töredékét is lehetővé tenné az ehhez hasonló, de nem ennyire egyedi esetekben. Az élet sokkal kevesebből finanszírozandó köznépi esetben!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!