Svéd választás: szocdem győzelem, harmadikok a Svéd Demokraták

2018. szeptember 10. 07:24

A szocdemek 28,4; a jobboldali Mérsékelt Párt 19,8; a radikális Svéd Demokraták 17,6 százalékot szereztek a svédországi parlamenti választáson. Sem a baloldali, sem a jobboldali-liberális tömbnek nem lesz többsége a parlamentben.

2018. szeptember 10. 07:24

Hétfő reggelre a 6004-ből 5999 szavazókörzet adatai kerültek fel a svéd választás hivatalos honlapjára.

Ezek szerint az eddig is kormányzó szocdemek 28,4; a jobboldali Mérsékelt Párt 19,8; a radikális Svéd Demokraták 17,6 százalékot szereztek a svédországi parlamenti választáson.

A Centrum párt 8,6; a Baloldali Párt 7,9; a kereszténydemokraták 6,4; a liberálisok 5,5 és a Zöldek 4,3 százalékot szereztek.

Ez alapján a szocdemekből, baloldaliakból és zöldekből álló balos blokk 40,7 százalékot, a jobboldali-liberális pártok blokkja 39,9 százalékot szerzett a külön álló Svéd Demokraták mellett.

A két nagy blokk egyike sem szerzett parlamenti többséget, a Svéd Demokratákkal pedig senki nem akar eddig koalícióra lépni.

A jobboldali-liberális blokk vezetője, Ulf Kristersson lemondásra szólította fel Stefan Lofven szocdem miniszterelnököt. Lofven azonban azt közölte, tovább dolgozik a kormányzáson a következő hetekben, az új parlament összeüléséig.

Összesen 141 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Mich
2018. szeptember 10. 13:36
Mindenki vesztett és "győzött"...
Türelem
2018. szeptember 10. 10:12
Svédország megérdemli a maga sorsát, remélem, hogy fél Afrika náluk fog kikötni. Számomra egy biztos értékmérő van, mégpedig, hogy egyre több zsidó hagyja el az egyre élhetetlenebb országot. Ez a legbiztosabb indikátora annak, hogy egy országnak van-e, vagy nincs jövője. Franciaországot is tömegesen hagyják el a zsidók, a hollandiai zsidók legszívesebben Magyarországra költöznének - lásd a hollandiai zsidóság vezetőivel felvételen kívül folytatott beszélgetést - , Svédország is elesett, így azután szép lassan kirajzolódik egy gyökértelen, európai kultúra nélküli laza konglomerátum térképe. Mindezen folyamatok animátorai: az európai, benne a magyarországi balliberális pártok. Holnap ezek az árulók akarnak tort ülni Magyarország felett. Nem stílusos, de találó a népi mondás: elválik a szar a májtól.
atila68
2018. szeptember 10. 09:27
Lejtőn vannak. Ennyi.
Akitlosz
2018. szeptember 10. 08:58
Szomorú, hogy még mindig a vörösök nyernek ott. :-( Veszélyes ilyen országgal egy unióban lenni.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!