Németországban is elvehetik a migránsok értékeit

2016. január 21. 13:30

Dániához és Svájchoz hasonlóan Németországban is felhasználhatják a hatóságok a menedékkérők pénzét és vagyontárgyait az ellátásuk finanszírozására. A német kormány illetékese szerint a menedékkérőknek Németországban „alapvetően” mindenüket fel kell élniük, még a „családi ezüstöt” is, mielőtt állami segítséget kérhetnének.

2016. január 21. 13:30

Nemcsak Dániában és Svájcban használhatják fel a hatóságok a menedékkérők pénzét és vagyontárgyait az ellátásuk finanszírozására, hanem Németországban is. A német jogszabályok szerint a menedékkérőknek először fel kell élniük jövedelmüket és vagyonukat, és csak akkor igényelhetnek segítséget, ha már mindenük elfogyott – idézte csütörtöki összeállításában a Bild című lap a kormány bevándorlási, menekültügyi és társadalmi integrációért felelős államminiszterét.

Aydan Özoguz elmondta, hogy a menedékkérőknek Németországban „alapvetően” mindenüket fel kell élniük, még a „családi ezüstöt” is, és a megcsontosodott előítéletekkel szemben egyáltalán nincs jobb dolguk, mint a szociális segélyen élőknek.

A Bild beszámolója alapján két tartományban, Bajorországban és Baden-Württembergben érvényesítik ezt a szövetségi szintű szabályt. Bajorországban Joachim Herrmann tartományi belügyminiszter tájékoztatása alapján a hatóságok 750 eurós értékhatár felett minden készpénzt és értéktárgyat elvehetnek a menedékkérőktől. 

A tárcavezető hozzátette, hogy a szövetségi előírásokon alapuló bajor gyakorlat „lényegében megfelel” a Svájcban alkalmazott megoldásnak.  

Baden-Württembergben 350 euró az értékhatár, és tavaly decemberben a rendőrök fejenként „négy számjegyű”, azaz ezer eurós nagyságrendben vettek el készpénzt és értéktárgyakat a menedékkérőktől – írta a Bild.

A lap arra nem tért ki, hogy a többi 14 tartományban milyen eljárást alkalmaznak. 

A menedékkérők tartományok közötti elosztását szabályozó rendszer szerint Bajorország a menedékkérők 16 százalékát, Baden-Württemberg 13 százalékát köteles elhelyezni. Ennek alapján a németországi menedékkérők legkevesebb 29 százalékánál vonják be az „önrészt” a menekültügyi ellátás finanszírozásába.

Összesen 72 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
tango47
2016. március 05. 11:47
Ezeket a rendelkezéseket egy évvel ezelőtt kellett volna "reklámozni" a migránsok kiinduló-országaiban.
NeMá
2016. január 21. 23:35
Nekem ezekről a hírekről arra asszociáltam, mikor a koncentrációs táborokba szállították embereket és a bőröndök, cipők, szemüvegek, órák, női haj és arany áll halomban! Csak azért írom, hogy ezt elrettentésből mutogatják, de nagyon úgy látom, hogy szép lassan minden intézkedés vissza kúszik szép lassan! Mert ugye tábor az már van! Csak most konténerből van! Akkor meg még nem volt!
Tiszafa
2016. január 21. 23:35
"Nincs elég pénz Merkel nyugdíjazására?" Vagy Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár lelépési díjára gyűjtenek?
GV0917
2016. január 21. 23:35
Szép számmal hüledeztek és aprehendáltak a liberális és totál hülye DK-sok, hogy : mi az kérem? Kurva dánok-mint a nácik.. Zsoltika, Csabika, szaladjatok az európai Bírósághoz feljelenteni Schulzi és Angi pártját! Ez totál ugyan az, annyi különbséggel,hogy akkor és ott egy fityinget sem hagytak a szerencsétleneknél, pont úgy , mint az ellenfelük: Sztálin!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!