Elvehetik a menedékkérők pénzét és vagyontárgyait Németországban is

2016. január 21. 13:07

A német jogszabályok is lehetővé teszik, hogy Dániához és Svájchoz hasonlóan felhasználják a menedékkérők pénzét és vagyontárgyait az ellátásuk finanszírozására, és csak akkor igényelhetnek segítséget, ha már mindenük elfogyott.

2016. január 21. 13:07

Nemcsak Dániában és Svájcban használhatják fel a hatóságok a menedékkérők pénzét és vagyontárgyait az ellátásuk finanszírozására, hanem Németországban is. A német jogszabályok szerint a menedékkérőknek először fel kell élniük jövedelmüket és vagyonukat, és csak akkor igényelhetnek segítséget, ha már mindenük elfogyott – idézte csütörtöki összeállításában a Bild című lap a kormány bevándorlási, menekültügyi és társadalmi integrációért felelős államminiszterét. Aydan Özoguz elmondta, hogy a menedékkérőknek Németországban „alapvetően” mindenüket fel kell élniük, még a „családi ezüstöt” is, és a megcsontosodott előítéletekkel szemben egyáltalán nincs jobb dolguk, mint a szociális segélyen élőknek.

A Bild beszámolója alapján két tartományban, Bajorországban és Baden-Württembergben érvényesítik ezt a szövetségi szintű szabályt. Bajorországban Joachim Herrmann tartományi belügyminiszter tájékoztatása alapján a hatóságok 750 eurós értékhatár felett minden készpénzt és értéktárgyat elvehetnek a menedékkérőktől. A tárcavezető hozzátette, hogy a szövetségi előírásokon alapuló bajor gyakorlat „lényegében megfelel” a Svájcban alkalmazott megoldásnak.  

Baden-Württembergben 350 euró az értékhatár, és tavaly decemberben a rendőrök fejenként „négy számjegyű”, azaz ezer eurós nagyságrendben vettek el készpénzt és értéktárgyakat a menedékkérőktől – írta a Bild. A lap arra nem tért ki, hogy a többi 14 tartományban milyen eljárást alkalmaznak. A menedékkérők tartományok közötti elosztását szabályozó rendszer szerint Bajorország a menedékkérők 16 százalékát, Baden-Württemberg 13 százalékát köteles elhelyezni. Ennek alapján a németországi menedékkérők legkevesebb 29 százalékánál vonják be az „önrészt” a menekültügyi ellátás finanszírozásába.

Összesen 10 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
tyIer durden
2016. január 23. 12:39
Engem ez a naci idokre emlekeztet! Mit szol ehhez a debil osztrak taxisofor?
dave
2016. január 21. 18:22
Vajon mennyi ilyen eset lehet naponta Európába, csak persze ezeket a híreket nem halljuk. Valószínű pl. Franciaországban évtizedek óta ilyen bűncselekmények adnák a rendőrök munkáját, ha foglalkoznának vele.
lavor
2016. január 21. 15:42
Ha ennek akár a gondolata is felmerült volna nálunk, az európai vezetők egy emberként vinnyogtak volna, óránként jönnének az elutasító nyilatkozatok, és a lesújtó cikkek Magyarországról, Orbán pedig megint mehetne az EP-be magyarázkodni. Így viszont mindenki kussban van és bólogat, mondván meg kellett hozni ezt a nehéz döntést...
Maddox
2016. január 21. 15:42
Elkobozzák a mobilt meg a notebookot, nagy ügy. Másnap lopnak maguknak másikat. És a sértettek még elnézést is kérnek.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!