Szakadt Berlusconi pártja

2013. november 16. 14:23

Angelino Alfano, a Szabadság Népe jobboldali olasz párt főtitkára, belügyminiszter péntek este bejelentette, hogy nem csatlakozik a Silvio Berlusconi által újraindított Forza Italia mozgalomhoz. Szombaton Berlusconi „új politikai tavaszt” hirdetett meg a Forza Italia újjászültésével.

2013. november 16. 14:23

Alfano hozzátette, a PdL őt követő csoportjával új parlamenti frakciót alkot, amelynek a neve Nuovo Centrodestra (Új Jobbközép) lesz. A PdL mind az öt minisztere csatlakozott hozzá. „Meghoztam egy fájdalmas döntést, amelyről soha nem gondoltam, hogy meg kell hozni. Barátok maradunk, és Berlusconit továbbra is támogatjuk, de a kormányoldalon maradva” - hangoztatta újságíróknak Alfano.

Lemondott Renato Schifani, a PdL szenátusi frakcióvezetője, és helyettese, Giuseppe Esposito is. Mindketten az Alfano vezette szakadár szárnyhoz tartoznak. A szintén Alfanót követő Roberto Formigoni, a PdL volt lombardiai tartományi elnöke úgy nyilatkozott, hogy az Új Jobbközéphez a PdL legalább 33 szenátora és 27 képviselője csatlakozik. Ezzel önálló frakciót tudnak alakítani a római parlament mindkét házában, elegendő támogatást biztosítva ahhoz is, hogy Enrico Letta kormánya folytatni tudja a munkáját.

A pártszakadás néhány órával előzte meg a PdL szombatra összehívott országos tanácsát. Silvio Berlusconi, a PdL elnöke pénteken levélben fordult pártja parlamenti tagjaihoz, és ebben egységet szorgalmazott. Mindazonáltal kijelentette: a PdL helyén újjászülető Forza Italia (Hajrá Olaszország) mindenki otthona lehet, de aki „nem ismeri fel benne magát, és nem hisz benne, az menjen el”. Berlusconi ezzel ultimátumot adott a FI újraindítását fenntartással fogadó párttagoknak, mindenekelőtt Alfanónak.

A PdL Berlusconihoz hű táborában árulónak tartott Alfanónak az volt a bűne, hogy a párt szenátorainak egy csoportjával október 2-án - Berlusconinak ellenszegülve - bizalmat szavazott a Letta-kormánynak. A pártszakadás elkerülésére Alfano az utóbbi hetekben többször egyeztetett Berlusconival, két feltételt szabva a maradáshoz: azt, hogy a FI-ben a „másképpen gondolkodó” szárny is helyet kapjon, és hogy a párt 2015-ig támogassa a nagykoalíciós kormányt. Az adócsalásért augusztusban elítélt Berlusconi erre azt mondta, hogy ha a szenátus november 27-én megszavazza az ő mandátuma visszavonását, akkor nem maradhat annak a kormánynak a támogatója, amely kizárja őt a parlamentből.

Az Alfano és követői nélküli szombati párttanácskozáson a PdL 800 küldöttének arról kell döntenie, hogy megszavazza-e Berlusconi október 25-i döntését, miszerint a 2009-ben alapított PdL befejezi tevékenységét, és a párt nevében és céljaiban is visszatér az 1994-es Forza Italia mozgalomhoz. Az FI elnöki tisztségét Berlusconi magának tartja fenn a régi-új párt új vezetőségének kinevezésével együtt. Elemzők szerint az Alfano vezette Új Jobbközéppel egy nevével azonos irányzatú erő született az olasz politikai palettán, amely akár a FI vetélytársa is lehet. A párt első megméretése a 2014-es európai választás lesz.

A 43 éves Alfanóval - aki 2011-ben lett a párt főtitkára - Berlusconi utódjelöltje távozik a Pdl-ből. A pártból 2010-ben kizárt Gianfranco Finit követi, akinek szintén a Berlusconival való szembehelyezkedés miatt kellett távoznia.

Az olasz jobbközép megkezdte az átkelést a sivatagon, ahonnan nincsen visszatérés - kommentálta az eseményeket a konzervatív Corriere della Sera. Az újság hangsúlyozta, Alfano bűne az volt, hogy kitartott a Berlusconi támogatásával májusban felállt nagykoalíció mellett. Azóta azonban az adócsalásért elítélt Berlusconi bírósági ügyei kerekedtek felül. A Corriere úgy látja, a Forza Italia újjászületésével sem tudja Berlusconi megakadályozni a párt hanyatlását. „Nem érthető, mire kell a Forza Italia, nem ismerni az új elképzeléseket, programokat (…) az nem más egy valamikor sikeres címkénél, amelyet a PdL-en belüli leszámolásra szolgált” - írta a Corriere, megjegyezve, hogy a pátrtszakadásnak Berlusconi a vesztese.

A balközép La Repubblica arra emlékeztetett, hogy az utóbbi húsz évben Berlusconi pártjában negyedszer következett be törés. A pártvezér 1994-ben az Északi Ligát vezető Umberto Bossival, 2006-ban a kereszténydemokrata Pierferdinando Casinivel, 2010-ben a jobboldali Gianfranco Finivel szakított. „A berlusconizmus nem tűri a nézetkülönbséget. A pártban mindig Berlusconi személyes és vállalati érdekei számítottak” - vélte a napilap hozzátéve, hogy az Alfano vezette csapattal a PdL mérsékelt szárnya távozott, hosszú életet biztosítva a Letta-kormánynak.

Árulás, Alfano átállt a baloldalra - hangzik az Il Giornale címe. A Berlusconi család által birtokolt újság szerint Alfano súlyos bűnt követett el Berlusconival és a jobbközép választóival szemben. Az Il Giornale szerint Letta ne bontson pezsgőt, mert „az árulókkal szövetkezés átkos, és aki egyszer elárult, máskor is megteheti”. Az újság szerint a háttérben a baloldali Giorgio Napolitano államfő mozgatta a szálakat, aki „Magyarország szovjet megszállásakor is tapsolt”.

Frissítés:

Új politikai tavaszt hirdetett meg Silvio Berlusconi szombaton pártja országos tanácsa előtt tartott beszédében, bejelentve a Szabadság Pártja (PdL) végét és a Forza Italia (Hajrá Olaszország, FI) újjászületését. A párt országos tanácsa egyhangúan megszavazta a FI újjászületését a római kongresszusi központban tartott tanácskozáson.

Másfél órán át tartó felszólalása alatt a többször könnyeivel és múló rosszulléttel is küzdő Silvio Berlusconi bejelentette, hogy a Forza Italia ellenzékbe vonul, miközben az Angelino Alfano vezette szakadár csoport továbbra is a kormányt támogatja. Hangoztatta: a pártszakadáshoz nem politikai, hanem személyes ellentétek vezettek.

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!