Megoldódhat a koszovói válság: új választásokat írhatnak ki a többségében szerbek lakta északi területeken

2023. június 07. 15:00

Erről számolt be Vjosa Osmani koszovói elnök szerdán.

2023. június 07. 15:00
null

Koszovóban új választásokhoz vezethetnek a többségében szerbek lakta északi területeken kitört erőszakos tiltakozások, ha a választópolgárok 20 százaléka ezt kéri – jelentette ki Vjosa Osmani koszovói elnök szerdán, a Reuters hírügynökségnek adott exkluzív interjújában.

Osmani ebben az esetben számítana a szerbek részvételére,

hiszen – szavai szerint – az ő kezdeményezésükről lenne szó. Az előző választásokat a szerb lakosság bojkottálta – a részvételi arány mindössze 3,5 százalék volt –, az eredményét, vagyis az albán polgármesterek hivatalba léptetését viszont zavargásokhoz vezető, heves tiltakozással fogadta.

Vjosa Osmani szerint a polgármestereknek a szavazók petíciójának következtében történő visszahívása

egyfajta népszavazásnak, népakaratnak volna tekinthető,

ami lehetővé tenné a második polgármester-választás kiírását. Úgy vélte, mindez pár hónapon belül lebonyolítható lenne.

Drámakirálynak nevezte a szerb elnököt

Aleksandar Vucic szerb elnököt az interjúban Osmani „drámakirálynak” nevezte, aki igyekszik nagy drámát kerekíteni a dolgokból, de „nincs ötlete arra, hogy miként lehetne a térség békéjéhez és stabilitásához hozzájárulni”.

A közelmúltbéli erőszakos cselekmények miatt a NATO úgy döntött, hogy legkevesebb 700 fővel megerősíti helyi békefenntartó erejét Koszovóban (KFOR). Osmani kijelentette: szeretné, ha a NATO katonái addig maradnának ott, ameddig Koszovó maga is NATO-tag nem lesz.

(MTI)

***

Nyitókép: DANIEL MIHAILESCU / AFP

Összesen 32 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
citromosParizer
2023. június 07. 17:09
nem fog megoldódni, mert ha a szerbek elmennek szavazni, azzal legalizálnák a területvesztést. itt nem az a fő kérdés, hogy ki a polgármester, hanem hogy melyik államhoz tartozik a 95%-ban szerb lakosságú egykori szerb terület
mokány
2023. június 07. 16:36
Ha szavaznának a szerbek , azzal legitimálnák az elszakadást Szerbiától .
kunfia
2023. június 07. 16:35
Nyilván csak attól, hogy új választást írnak ki, nem oldódik meg a válság, hiszen a helyi szerbek az előzőre sem mentek el. Ez csak újabb esély, hogy magyar katonákat verjenek a tüntetők, és erre beszari utcai harcosunk ne reagáljon.
Csubszi
2023. június 07. 16:34
Dehogy oldódik meg! A szerbek nem szavaznak, mert ezzel elismernék állam ak Koszovót!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!