Nagyon sokan álltak mellénk, ami megerősít minket, mondja a brutálisan megrongált Mária-szobor ügyéről a plébános

2023. május 27. 09:14

Bese Gergő atya a Mandinernek elmondta, még meg sem hirdették a gyűjtést, máris érkezett annyi felajánlás, hogy újra fel lehessen állítani a Béke Királynőjének szobrát.

2023. május 27. 09:14
null
Vágvölgyi Gergely
Vágvölgyi Gergely

Amint arról a Mandiner is beszámolt, múlt péntek hajnalban vandálok a felismerhetetlenségig szétverve rongálták meg az alig két héttel korábban felállított Szűz Mária-szobrot a Bács-Kiskun vármegyei Dunavecsén. A szobor teljesen megrongálódott, csupán egy keze maradt épen. A rendőrség még a pénteki nap folyamán eljárást indított. 

Lapunk megkeresésére Dunavecse plébánosa, Bese Gergő atya kedden arról beszélt, biztosra vehető, hogy tudatos rongálásról van szó, nem dilatációs mozgás vagy anyaghiba okozta a szobor vesztét, hiszen nagyméretű darabok tűntek el belőle. Sajnos a környéken elhelyezett kamerák felvételei a körforgalomban felállított szobor helyéről jó minőségű képet nem adnak, így azokból érdemi információkat nem sikerült kinyerni. A rendőrség nehéz helyzetben van, mert érdemi nyomok nélkül kellene felderítenie, mi történt pontosan és kik voltak az elkövetők. 

A hajnali 5 óra és 5:30 között bekövetkezett rongálás a plébános szerint arra vall, hogy nem részeg, netalántán kábítószer hatása alatt álló fiatal(ok) az elkövető(k), hiszen a tapasztalat szerint ők, ha arra vetemednek, inkább késő éjjel, még sötétben követnek el rongálást. Sőt, az elkövető bizonyos mértékben merész volt, hiszen a rongálás időpontjában már megindul az élet, a körforgalomba folyamatosan hajtanak be járművek, pirkad, nagyobb a lebukás veszélye. Helyben arról is lehet hallani, hogy egymáshoz közeli települések közötti rivalizálás áldozata lett a szobor, míg mások felekezetek közötti konfliktusról beszélnek, ezeket azonban semmilyen kézzelfogható bizonyíték nem erősíti meg, ahogy egyelőre azt sem, hogy direkt keresztényellenes cselekmény volt a szobordöntés. 

A szobrot egyébként

a Béke Királynője tiszteletére, saját költségén állította Bese Gergő atya, hálából, pappá szentelésének tizedik évfordulóján.

Az eset fájdalmasan érinti, és mint a Mandinernek mondja, nyilván nincs pénze arra, hogy kéthetente új szobrot állíttasson. „Szűz Máriának nagyon erős üzenete van, ami sokaknak szúrhatta a szemét”, jegyzi meg az atya, hozzátéve: még nem is hirdettek gyűjtés, ennek ellenére máris annyi felajánlás érkezett hozzájuk, hogy abból telik egy új szoborra. „Nagyon sokan álltak mellénk és támogatnak minket, ami jó érzés a közösség számára és számomra is”, mondja Gergő atya. A Mandiner információi szerint ráadásul a Kereszténydemokrata Néppárt is kész arra, hogy támogassa a szobor újraállítását. 

Bese Gergő lapunknak elmondta azt is, kedd este ült össze az egyházközségi képviselőtestület, ahol formálisan is döntés született arról, hogy a hívek közössége szeretné-e a Szűzanya szobrát ismét a körforgalomban látni. Az ülésen részt vett Dunavecse polgármestere, Vörös Sándor is, akivel arról tudtak egyeztetni, hogyan tudnák biztonságosabbá tenni a területet. Gergő atya optimista, az eddigi felajánlások után úgy látja, lehetne gyűjtést szervezni egy térfigyelő kamerára, ami kifejezetten a szobrot vigyázná és jó minőségű felvételt készítene róla, hogy elvegye a kedvét annak, aki esetleg újra hasonló vandalizmusra adná a fejét. 

Nyitókép: Facebook

***

Összesen 50 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kecsketenyeszto
2023. május 28. 09:53
Én megértem, akinek ez a szobor a szemét szúrta. A 21. századra ahelyett hogy előre mennénk eljutottunk oda, hogy közterületen is szabadon bálványokat emelhetnek. Fel kellene fogniuk a hívőknek is, hogy az ő hitük egy a sok közül és bárminemű materiális megerősítés felmutatása nélkül eddig is hatalmas támogatásban részesültek, minden kis községben templommal rendelkeznek a vallásuk gyakorlásához. De mégsem érik be ezzel és pofátlanul akarnak terjeszkedni. Próbálják meg a vallási kegytárgyakat, bálványokat a kijelölt területükön belül elhelyezni mások zavarása nélkül.
Lajoss
2023. május 27. 22:05
Kultúr-Magyarország 2023..reménytelen.
Igazszó
2023. május 27. 19:13
Pintér szemkilövő sintérei sunyin kussolnak. A.moszados titkosszolgálatok nácikra vadásznak. A cigányok, az antifa terroristák, kereszténygyűlölők, magyargyűlölők, hazaárulók, buzik, soros zsoldosai, a zsidó kommunisták szabadon tombolnak. Polt vérügyészei nagyokat röhögnek varga zsidó kommunista bíróival.
Dr. Greta Grünberg
2023. május 27. 16:27
Nagyon is elfogadható, hogy végre interszekcionális zsidócisznőknek is állítanak szobrot, ő egy igazi kriptoinszeminációs role model! És még helyesebb, hogy az able-ism totalitárius újfasizmusa is kiszorulóban van, végre a testi fogyatékkal élők is reprezentálva vannak a vizuális- és szobrászművészetekben.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!