Szintet lépett a háború abszurditása

2023. május 14. 20:10

Ahol a kultúrharcból bombázások fakadnak, ott jobb a távolság.

2023. május 14. 20:10
null
Constantinovits Milán

Az Euróvíziós Dalfesztivál ukrajnai fellépőinek döntős produkciója előtt a zenészek szülővárosát orosz támadás érte.

Az most kevéssé lényeges, hogy a művészi szempontból egyre inkább hanyagolható, elsősorban politikailag motivált verseny még ízlésficamos produkcióival sem éri el az átlagosnál igényesebb kultúrafogyasztó ingerküszöbét. A hírben inkább az a kiábrándító felismerés, hogy 

a kultúra háborús kontextusban élet s halál kérdésévé emelkedett.

Azt eddig is tudtuk és tapasztaltuk, hogy egy fegyveres konfliktusnak milyen átgyűrűzései lehetnek, a bombák nyomán koncentrikus körökben hogyan hullámzik át a szembenállás a propaganda, a diplomácia, a sport vagy épp a kultúra területére. És ezek a hullámok nem maradnak meg a konfliktuszóna országaiban, hanem globálisan érzékelhetők. Van annak abszurditásáról már tapasztalatunk, hogy miként címkéz át az oroszfóbia egy klasszikus festményt, vagy hogyan zajlik a milanói felsőoktatás dosztojevszkijtalanítása.

Ezek a folyamatok azonban egyirányúak voltak eddig. A háború mérge átáradt a civil területekre, befolyásolta a kultúr- vagy a sportdiplomáciát, a nyelvpolitikát, vagyis a másodlagos hatalomgyakorlás területeit. Ami azonban a mostani orosz bombázásokkal történt,

az a folyamat tragikus megfordulása.

Egy popkulturális esemény közvetlenül emberéleteket jelentő bombázást eredményez (még ha a híradások szerint most „csak” sérüléseket okozott), vagyis a közvetett, kulturális harctér elsődleges hatású, háborús cselekménnyé eszkalálódik.

A művészileg értelmezhetetlen, azonban politikai szimbolikájában erőteljes Euróvíziós Dalfesztivál ezek szerint már okot jelenthet arra, hogy katonai csapással reagáljon az egyik hadviselő fél. Ebből nem fakad még az az egyenes következtetés, hogy a sportrendezvények vagy a művészi megnyilvánulások ilyen gyilkos retorziókkal járnának a jövőben, ám jelzi azt, hogy 

a háború abszurditása újabb szintet lépett.

Ha a közvetlen, politikai konzekvenciák szintjén értelmezzük a történteket, egyértelműnek tűnik, hogy a fokozódó értelmetlenségből (jelentse ez a betiltások-kitiltások szalmabábcsépelését vagy épp a fegyverszállítmányokat), amennyire csak lehet, távol kell tartanunk magunkat. Egy irracionálissá váló háborúban az egyetlen józan álláspont a kívülállás lehet csak.

 

Még fel sem léptek a színpadra az ukránok az Eurovízión, bombázni kezdték szülővárosukat az oroszok

Percekkel a páros színpadra lépése előtt érkezett a hír, hogy az oroszok megtámadták Ternopilt.

Összesen 48 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
savrena
2023. május 15. 11:51
Volt itt egy alapvető ideológiai probléma. Az Eurovízió általában egy buzibuli, de most ukrán szolidaritási dzsemborit kellett csinálni belőle. Az ukránok viszont nem annyira híresek az LMBTQ szimpátiájukról.
njohn
2023. május 15. 07:20
Ezert hagyta ott ezt a politikai kavarássá ledegradalódott esemenyt Magyarorszag jo par eve. Ez mar nem a dalomrol, a zenerol szol, hanem sima ballibbant propaganda.
Tidal_wave
2023. május 15. 00:16
Szerencsére Magyarország már évek óta nem vesz részt ebben az LMBTQRI+-alfabétajerü fosban...
Hannibal
2023. május 14. 23:33
Persze, majd pont azért lőtték Tarnopolban szét az üzemet, mert ez a két buzzancs ott született. Nyilván nem azért,m ert Tarnopol 210 ezres város és az üzem nagy... Majd az oroszok a két ukrán kretén szülővárosát fogják keresgélni a térképen. :D Baszki, mennyire hülyének kell lenni, hogy elhiggye ezt bárki?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!