A súlyos baloldali vereség után júliusra hozza előre a választásokat a Sánchez-kormány Spanyolországban

2023. május 29. 11:28

Nem várnak decemberig a kormányzó szocialisták, gátat akarnak szabni a jobboldal megerősödésének.

2023. május 29. 11:28
null

A vasárnapi helyhatósági választások eredménye után a baloldali Pedro Sánchez hétfő délelőtt bejelentette: december helyett júliusban lesznek az országos választások a mediterrán országban. 

A baloldali kormányfő ezzel valószínűleg meg akarja akadályozni, hogy pártja és annak lehetséges koalíciós partnerei tovább veszítsenek erejükből a következő fél évben, továbbá ki akarja használni a kampány szempontjából azt, hogy országa épp július elsején veszi át az EU soros elnökségét.

A választás július 23-án lesz.

Sánchez egy egyszerű közleményben jelezte, hogy beszélt VI. Fülöp királlyal, és tájékoztatta őt a rendkívüli minisztertanács összehívásáról és a parlament feloszlatásáról. „Elfogadom az eredményeket” – mondta a kormányfő, aki minél hamarabb próbára akarja tenni, bíznak-e még pártjában az emberek.

A vasárnapi helyhatósági választások részletes eredményeiről hamarosan külön cikkben számolunk be.

Nyitókép: (MTI/EPA/EFE/Mariscal)

Spanyolország választ: visszatérhet megerősödve a jobboldal?

Helyhatósági választások jönnek az EU soros elnökségét júliusban átvevő Spanyolországban vasárnap. Enyhén javuló gazdasági mutatók és identitáspolitikai összecsapások között arról kell dönteniük a spanyoloknak, hogy küldenek-e egy erős jelzést a legtöbb régióban és nagyvárosban hatalomban lévő, ugyanakkor korrupciós és kokainbotrányokba keveredő szocialista pártnak.

Spanyolországban tombol a baloldal, Európa reménye Orbán - véli a spanyol elemző

Jorge González-Gallarza spanyol közgazdász a University College Londonban végzett, a madridi Fundación Civismo kutatója, az MCC vendégoktatója, írásai jelentek meg a Wall Street Journalban, a National Review-ban és a The American Conservative-ban többek között. *** Hogyan látja a sajtószabadság helyzetét Magyarországon? Az összes tisztességtelen, politikai indíttatású rágalom közül, amit a globális liberalizmus rendszeresen Magyarországra hány, talán ez a leghazugabb.

Összesen 65 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
KKEE
2023. május 29. 15:22
A baloldal soha nem az egyenes utat válassza az érvényesüléshez, hanem a furfangosat.....
balbako_
2023. május 29. 14:21
Remélem ott is szarrá verik a balfékeket.
Jooee
2023. május 29. 14:01
Remélem ott is elzavarják a tróger libsi bandát!
5m007h 0p3ra70r
2023. május 29. 13:58
A spanyolország egy hibrid választási autokrácia.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!