A magyar felirat csak a román alá kerülhet – megbüntették a sepsiszentgyörgyi polgármestert

2023. március 09. 08:07

Egymás mellé helyezték a magyar és a román feliratot, de feljelentették őket: a magyart csak a román alá szabad.

2023. március 09. 08:07
null

A Maszol arról ír, hogy a sepsiszentgyörgyi önkormányzat módosítani kényszerült a Tamási Áron Színház homlokzatán lévő kétnyelvű díszfeliratot. Mint kiderült, a városháza dolgozói szerdán a „színház” feliratot a „teatru” felirat alá helyezték, úgy ahogyan azt a Dan Tanasă pereskedése nyomán megszületett bírósági ítélet előírja. A színházfelirat módosításának elmulasztása miatt,

még február végén, több mint félmillió lejes pénzbüntetéssel sújtották Antal Árpád polgármestert

– emlékeztettek.

Ezek az ügyek a magyar feliratok és szimbólumok ellen harcoló, hivatásos feljelentőként ismert Dan Tanasă egyesületéhez köthetőek, írja a portál. A Méltóságért (!!! – a szerk.) Európában Polgári Egyesület 2019-ben indított pert a polgármester ellen, azt sérelmezve, hogy a Tamási Áron Színház homlokzatán lévő kétnyelvű díszfeliraton egymás mellett szerepel a társulat román és magyar megnevezése. Érvelésük szerint,

mivel a román a hivatalos nyelv az országban, a román feliratot a magyar fölé kell helyezni.

A bíróság 2019-ben alapfokon, majd 2020 júliusában jogerősen elrendelte, hogy a magyar feliratnak a román alá kell kerülnie, írják.

Nyitókép: A Tamási Áron Színház homlokzata (Fotó: Antal Árpád Facebook)

Összesen 41 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Akitlosz
2023. március 09. 16:26
Magyarországon ki sem kell írni magyarul, nem követeli meg a törvény, elegendő az angol nyelvű megnevezés. Budapesten egy halom helyen nincsen kiírva magyarul, hogy mi az.
1 aSK
2023. március 09. 14:52
Ezek a megnyílvánulások - a korábbiak, a maiak és majd a jövőbeniek is - mind azt igazolják, hogy a vaóságot érzékelve, létrejött egy kissebbségi érzet bennük, amit a mindennapok egymásmellettélése hozott és ezzel nem tudnak kibékülni, tenni kell ellene, a többség jogán, de sajnos nem a józan ész diktálja az alkalmazott "eszközöket".
Vasgyari Tibi
2023. március 09. 13:32
A legjobb az lenne, ha a román felirat magassága mondjuk a magyar felirat magasság 1/10-e legyen, igy már mehet felülre.A kecske meg a káposzta.
fatman
2023. március 09. 13:04
És az emberjogi NGO-k kussolnak... bezzeg, ha ezt vhol nyugaton csinálnák a niggerekkel vagy buzikkal, mekkora felháborodás lenne!!!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!