Román nacionalisták randalíroztak Sepsiszentgyörgy főterén

2024. március 21. 17:03

Mihai Târnoveanu azt akarta tudatosítani a helyiekben, hogy Románia egy szuverén, független, egységes és oszthatatlan nemzetállam.

2024. március 21. 17:03
Manifestation de routiers et d'agriculteurs roumains

A nyitókép illusztráció. Fotó: ATTILA KISBENEDEK / AFP

 

A Mandiner hétfőn beszámolt róla, hogy magyarellenes demonstráció zajlott március 15-én Sepsiszentgyörgyön. A rendbontó akció mögött a Nemet Útja nevű magyarellenes szervezet állt. Tagjai egy nagyméretű, magyarellenes felirattal ellátott molinóval vonultak be a városközpontba,

megzavarva ezzel a március 15-ei rendezvényt.

Szerencsére az ünneplőknek szánt üzenetet végül nem sikerült célba juttatni, ugyanis a hatóságok még a transzparens kifeszítése előtt elkapták a szervezet elnökét, Mihai Târnoveanut és társait. Így a rendbontók siker helyett tetemes mennyiségű, tízezer lejes bírsággal távoztak.

Azt követően, hogy kudarcba fulladt a március 15-i, sepsiszentgyörgyi ünnepségre tervezett provokációjuk és tízezer lejes büntetéssel küldték haza őket a csendőrök, a Calea Neamului szélsőséges szervezet vezetője,

Mihai Târnoveanu csütörtökön bosszútól és frusztrációtól vezérelve visszatért Sepsiszentgyörgyre

– írja a Maszol.

A lap beszámolt róla, hogy a háromszéki megyeszékhely főterén órákon keresztül, rendkívül hangosan bömböltette a román hazafias dalokat, zavarva ezzel a környékbeli intézmények és iskolák tevékenységét, de a közeli katolikus temetőben éppen zajló temetés békéjét is feldúlta. Târnoveanu akkor sem volt hajlandó lehúzni a hangerőt, amikor erre felszólították a csendőrök és helyi rendőrök.

A szélsőséges Calea Neamului (Nemzet Útja) nevű szervezet vezetője, Mihai Târnoveanu az akciót azért szervezte, hogy tudatosítsa Sepsiszentgyörgy polgáraiban, hogy egy szuverén, független, egységes és oszthatatlan nemzetállamban élnek, melynek neve Románia.

***

Ezt is ajánljuk a témában

***

 

Összesen 42 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
mreinstand-2
2024. március 22. 03:00
Ugyanolyan ostoba tökfilkóik, mint a magyar megfelelői. A kommentfalon csak ilyet látni.
Patika
2024. március 22. 01:02
Inkább Triuanon- tegyék nemzeti ünnepükké... akkor végre felfigyel rá a világ
akkor ki
2024. március 21. 20:44
Majd lesz háború oszt jól odabaszunk a szőröstalpúaknak a magyarok vegzálásáért. Illetve Putyin Cár majd lerendezi őket a NATO bázisukkal együtt!
pragmatika
2024. március 21. 19:02
Nagyjából erre számítottam. calea neamululului :-) Ez a román nyelv valami köpedék. Elvileg a latin az alapja, de igen hülyén elb.szták. Ez a tahóveanu meg egy primitív fasz. Miért ne ünnepelhetnék az ottani Magyarok március 15.-ét ? Csak örülhettek volna az erdélyi oláhok is, hogyha a szabadságharc győz. Egy fejlődő polgári demokráciában folytathatták volna, nem egy putriban.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!