A tavalyihoz hasonló erős nyara lesz a belföldi turizmusnak – a Szallas Group vezérigazgatója a Mandinernek

2022. június 19. 06:58

A járvány utáni első „szabad nyáron” a magyarok megindultak üdülni külföldre, de ennek ellenére magas lesz a belföldi turizmus iránti kereslet is, a belföldi vendégéjszakák számában csupán egy 3-4 százalékos csökkenés várható. Az árak azonban elszálltak, a járvány és a háború miatt 2019-hez képest 35 százalékos áremelkedést történt. Az idei nyár várható turisztikai tendenciáiról Szigetvári Józsefet, a Szallas Group vezérigazgatóját kérdeztük. Interjúnk.

2022. június 19. 06:58
null
Maráczi Tamás
Maráczi Tamás

***

Megint teljes erőből nyár? Ez történik majd újra az idei szezonban két pandémiás év után?

Az az érdekes, hogy a 2020-as és a 2021-es nyár is meghaladta a 2019-es forgalmat, hiszen a lezárások mindig csak tavaszig tartottak, így a korlátozásmentes nyarak a korábbiakhoz képest magasabb teljesítményt hoztak mind a vendégéjszakákban, mind a forgalomban. A 2022-es nyár jellemzője, hogy két év után korlátozások nélkül lehet külföldre utazni; látszik az adatokból, hogy

megindultak az emberek külföldre. A horvátországi foglalások berobbantak,

már most látszik, hogy a 2019-es statisztikákat meg fogja haladni: több magyar utazik oda idén, mint a járvány előtti utolsó „szabad” évben. Ugyanilyen erősödés látható a magyarok törökországi és görögországi üdülési keresletében is. Amit a 2022-es évvel kapcsolatban kiemelnék, az az, hogy az első öt hónap belföldi forgalma meghaladta a 2019. évi eredményeket – ez pedig sokakat meglepett, hiszen erre az időszakra csak egy helyreállást vártak.

Ez összefüggésben van azzal, hogy bezártság két éve alatt a hazai turizmus értékeit jobban megismerték a magyarok, így a járvány elmúlta után is hazai üdülési célpontokat választanak?

Részben ezzel a rácsodálkozással magyarázható ez, igen, de az is látható, hogy a járvány ideje alatt a kisebb kategóriájú szálláshelyek iránti kereslet is megnőtt, és ez az igény is megmaradt a pandémia után. 2022-ben már elérhetőek a hotelek, mégis az elvonulásra alkalmas, csöndes, aktív turizmust lehetővé tevő szálláshelyek a legnépszerűbbek most is. Erre jött rá a wellness szállodákra való megnövekedett igény az első öt hónapban.

 

Szigetvári József, a Szallas Group vezérigazgatója

 

A külföldi nyaralások iránti keresletnövekedés automatikusan csökkenti a belföldi turizmus iránti keresletet?

Akik külföldre utaznak, azok emellett belföldön is utaznak, csak ez esetben rövidebb időszakra. Vagyis aki külföldre is utazik, az jellemzően a korábbihoz képest – amikor csak belföldön tudott a járvány miatt utazni – kevesebb belföldi vendégéjszakát fog foglalni. Tehát nem tűnik el ez a réteg, ők továbbra is itt maradnak, csak a külföldön töltött idejükkel általában lerövidül a belföldi nyaralásuk. Kevesebb vendégéjszakát foglalnak be.

A belföldi vendégéjszakák számában egy 3-4 százalékos csökkenés várható.

A járványhelyzet helyett most itt van az ukrajnai háború generálta benzin- és élelmiszerár-növekedés, illetve a szolgáltatások ára is megnövekedett. Ez befolyással lehet a külföldi nyaralást tervezőkre? Ezen tényezők miatt sokan inkább mégis belföldi pihenést választhatnak majd?

A háború kitörése után néhány hétig azt láttuk, hogy megtorpantak a külföldi foglalások, de utána visszaállt a kereslet. A 2022-es nyáron a háború ellenére sem ijednek el a magyarok a külföldi üdüléstől. A megtorpanás inkább a szeptemberi utazási kedvnél látszik a foglalásokban. Aki nyáron külföldre akar menni, az a félretett pénzéből ezt meg tudja valósítani. Őszre viszont az inflációs hatások, a drágulás és a bizonytalanságok miatt nem sokan terveznek előre, a last minute foglalások a külföldi utazásoknál nem lesznek meghatározóak, mert egyszerűen most nem kedvezőek.

Az áremelkedés nemcsak a külföldi, de a belföldi nyaralás költségeit is meg fogja dobni. Tavalyhoz képest Ön szerint arányaiban mennyivel?

2019-ben egy júliusi átlagos vendégéjszaka ára 8.190 forint volt, 2022-ben ez 10.796 forint.

A jelentős áremelkedés azonban nem most, hanem 2019-ről 2021-re történt; tavaly nagyon nagy kereslet volt, nagyon magas volt a bázis, 2019-hez képes egy 25 százalékos drágulás volt. 2021-ről 2022-ra ennél kisebb, egy körülbelül 10 százalékos növekedés figyelhető meg. 2019-hez képest tehát drasztikus az áremelkedés, három év alatt akár 35 százalékos is.

Az árnövekedés 10-13 százalékos tehát tavalyhoz képest, de sokan a kisebb kategóriás szállásokat választják, ezek pedig az átlagárat csökkentik, így a vendégéjszakáknál az átlagos árnövekedés egészen pontosan 7,6 százalékra tehető.

 

Hotel InterContinental Budapest a pesti Duna-parton, a Dunakorzó északi végén – a járvány után új lendületben a fővárosi hotelek

 

A foglalások alapján a járvány előtti utolsó évhez, a 2019-eshez, illetve a két járványhelyzet sújtotta évhez, a 2020-as és 2021-eshez képest mennyire erős 2022-es nyári szezont tud prognosztizálni?

A belföldi utazásban a közvetített forgalomban éves szinten el fogjuk érni a 2019-es szintet, a nyár pedig a 2021-es szinten lesz. A vendégéjszakáknál viszont arra számítunk, hogy a 2021-es belföldi eredményeket nem fogjuk elérni. A forgalom elérése annak köszönhető, hogy van egy árnövekedés a piacon, amely a visszaesést kompenzálja, a vendégéjszakáknál való visszaesés pedig a külföldi elszívóerő miatt áll fenn. A kis szálláshelyeknél (apartman, vendégház) egyébként ez egy rekorder nyár lesz, azok a 2021-es szintet is meg fogják haladni, a hotelek számára azonban a vendégéjszakák száma nem lesz kiemelkedő. Összességében tehát

a 2022-es nyár volumenben 5 százalékkal jobb lehet, vendégéjszakákban pedig 3-4 százalékkal gyengébb.

Ha tehát a 2019-es nyarat vesszük 100 százaléknak, akkor hogyan teljesített a 2020-as, a 2021-es, és hogyan fog teljesíteni a 2022-es nyár?

Ha a 2019-es év a 100 százalék, akkor a 2020-as 70 százalék, a 2021-es 110 százalék, a 2022-es nyár pedig 115 százalék. 2019-et 10 százalékban haladta meg a 2021-es (közvetített szállás) forgalom, 2022-ben 5 százalékos növekedés várható – vagyis: 2019-hez képest 15 százalékos forgalmi volumen-növekedés történt.

Az eddigi foglalások alapján tehát továbbra is a kis szállások a legnépszerűbbek 2022-ben?

A kis szállások iránt nagy a kereslet, ezek nagyon hamar elkezdtek elfogyni. Ez a tendencia a covid-járvány idején kezdődött erősödni, de a járvány után is megmaradt.

A kereslet az elmúlt három évben eltolódott a kis szállások, a kis települések és az aktív turizmus irányába.

 

Fürdőzők a Balatonban június 4-én este a balatonfenyvesi szabadstrandon

 

Hova, mely turisztikai célpontok közelében van jelentős üdülési kereslet az idén?

E téren nincs jelentős tendencia-változás tavalyhoz képest.

A Balaton idén is nagyon erős lesz. A Tisza-tó szintén.

Az észak-magyarországi fürdővárosok húzzák fel a régiójukat. A városok sorrendje a méréseink szerint pedig ez: Siófok, Hajdúszoboszló, Eger, Balatonfüred, Budapest, Gyula, Hévíz, Szeged, Zalakaros, Pécs.

„A 2019-es szintet leghamarabb 2022-ben érheti el a budapesti turizmus” - mondta nekünk tavaly. Visszatérnek a fővárosi hotelekbe a külföldi vendégek?

Az első öt hónap adatain is látszik, hogy van egy erős visszatérés. A tavalyi Forma-1-es futamtól kezdődik ez a felívelő tendencia, Budapest kezd visszajönni.

A külföldi vendégforgalom megközelíti a 2019-es szint 40-50 százalékát, ami egy nagyon jó eredmény.

Az orosz turizmus most kiesett, ez egy jelentős hiányzó hányad, és a német turizmust is visszafogják – vannak tehát nehézségek, de én ennek ellenére javuló trendeket látok a külföldi turizmusban. A budapesti turizmus egyébként meglepően last minute-es, így szinte megjósolhatatlan, hol fog megállni. Ha a 2019-es szint 60-70 százalékára felkúszna, az hihetetlen jó teljesítmény lenne.

2020-ban azt nyilatkozta nekünk, hogy „az emberek egyre többször, de egyre rövidebb időszakokra utaznak el”, illetve hogy „sokan az utolsó pillanatban foglalnak”, és azt is, hogy egyre jobb minőségű szállásokat keresnek. Ezek a trendek idén is folytatódnak?

Az első és a harmadik trend most is változatlan: kis és jó minőségű szálláshelyeket keresnek a legtöbben, illetve

most is többet utazunk, de rövidebb időszakokra.

A 2019-es adatokhoz képest egyharmaddal kevesebb a foglalás, a piac tehát továbbra is last minute-es, de az utolsó pillanatos foglalások most azért nem mennek, mert az inflációs tényezők miatt jelenleg nem térülnek meg. Az infláció tudatos tervezésre sarkallja az embereket.

Nyitókép: A Jókai hajó Balatonfüreden a Balatoni Hajózási Zrt. (Bahart) 176. hajózási szezonjának első napján, április 16-án.

fotó: Szigetvári József, MTI

Összesen 31 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Trombitás Keresztély
2022. június 19. 12:53
Már elköltötték az utalványt farhátra. Talán nem a Hableánnyal kellene reklámozni a magyar turizmust. Ilyen rozoga teknőre fel nem szállnék!
confitür
2022. június 19. 10:50
Idén valóban rengeteg belföldi,és külföldi turista keresi fel hazánkat. A baj csak az,hogy a vendéglátás kétszer akkora forgalmat is produkálhatna,ha nem tették volna teljes mértékben tönkre a pincér szakmát. A magyar vendéglátás Rákosi Mátyásig világszerte elismert volt. Onnét kezdve a kommunista rendszer vastagon a földbe döngölte a felszolgáló szakmát egészen 2010-ig. Ezután a polgári kormány helybenhagyta, bebetonozta a kommunisták pusztÍtását. Ma ott tartunk,hogy egy étterembe,vagy egy négycsillagos szálloda éttermébe olyan személyt is kénytelenek felvenni aki még életében két darab tányért nem fogott egyszerre a kezében. Nagyon érdekes lesz ahogy ezek az alkalmazottak ki fogják szolgálni az igényes vendégeket. Akiknek van szakmai ambÍciójuk és értik is mesterséget,mindannyian külföldön dolgoznak. Azt mondom ne is jöjjenek haza éhbérért, és nem is fognak. A pincértanulók jelentős része már a gyakorlati idejét is külföldön tölti. Bravó. Lehet az ámokfutást tovább folytatni.
kunfia
2022. június 19. 09:10
"2019-hez képest 35 százalékos áremelkedést történt. " Érdekes,a budapesti költségvetés számai még most éppen meghaladták 5%kal az utolsó Tarlós költségvetés számait. Orbán gőzerővel megszorít,a buta birka meg tapsol neki.
Zolotarjov
2022. június 19. 09:06
,, Ilyen például a Nipah-vírus (NiV), melyet gyümölcsevő denevérek terjesztenek. Természetes élőhelyeik már csak nyomokban léteznek, így leginkább thaiföldi piacok gyümölcsfáin lógnak, nagy mennyiségű ürülékük pedig mindent szennyez – és vírust terjeszt. VAKCINA NINCS, A LAPPANGÁSI IDŐ 45 NAP, A HALÁLOZÁSI ARÁNY 40-75 SZÁZALÉK. Egyelőre nincs sok haláleset, de ez is egy időzített bomba, a WHO szerint top tízes.,,
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!