A Kúria helybenhagyta az érvénytelen szavazásra buzdító szervezetre kirótt milliós bírságot

2022. április 13. 21:21

A döntés jogerős.

2022. április 13. 21:21
null

A Kúria érdemi vizsgálat nélkül elutasította a Háttér Társaság felülvizsgálati kérelmét, amit a szervezet azért nyújtott be, mert a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) hárommillió forintra bírságolta a gyermekvédelmi népszavazáson érvénytelen voksolásra buzdítás miatt.

Az NVB egy kifogás nyomán eljárva megállapította, a Háttér Társaság megsértette a választási eljárási törvény jóhiszemű és rendeltetésszer joggyakorlásra vonatkozó előírását, amikor érvénytelen szavazásra buzdított a népszavazáson. Az NVB szerint a népszavazási kampány

nem irányulhat az érvénytelen szavazásra való buzdításra,

„mert az nemcsak szétfeszíti, hanem át is töri a közvetlen hatalomgyakorlás alkotmányos célját és a mögötte meghúzódó jogalkotói akaratot”. A testület szerint az érvénytelen szavazásra buzdítás ezért visszaélésszerű joggyakorlásnak minősül, a Háttér Társaságot pedig hárommillió forint bírság megfizetésére kötelezte.

A szervezet bírósági felülvizsgálati kérelmet nyújtott be a Kúriához, ebben arra hivatkoztak, a népszavazási kampánytevékenység rendeltetésével egyáltalán nem ellentétes, ha az a választópolgár által jogszerűen leadható érvénytelen szavazatra buzdít, ezért az érvénytelen szavazat leadására buzdító tevékenység sem volt ellentétes a népszavazási kampány rendeltetésével.

A Kúria a felülvizsgálati kérelmet szerdán

érdemi vizsgálat nélkül elutasította,

arra hivatkozva, hogy a kérelmező szervezet az alaptörvényi összefüggések megjelölésén túl formálisan utal ugyan arra, hogy az NVB a jóhiszemű és rendeltetésszerű joggyakorlás alapelvét megsértve állapította meg jogsértést, azonban azzal kapcsolatosan az érdemi érvelést nem tartalmazott a beadvány, nem jelölte meg, milyen konkrét összefüggések alapján jogsértő az NVB határozata.

A Kúria döntése jogerős.

(MTI)

Nyitókép: MTI

Összesen 132 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Bobminyon
2022. április 14. 22:41
Undorítónak tartom ezen szervezeteket. Nemmel szavaztam. A kérdés azonban nem ez, hanem hogy demokráciákban szokás-e betiltani, egy-még egyszer hangsúlyozom, szerintem is téves- politikai álláspont képviseletét.
Zokni
2022. április 14. 18:17
,,Hol olvastad te ezt a mondatot?” - kérdi, mikor a népszavazás témájaként a szűzlányok érintetlenségét jelöltem meg. Ez aranyos. Hát nézze: a gyermekvédelemnek annyi köze van a dologhoz, mint a 12 éves gyereklányok erényei védelmének. Vagyis semmi. Azzal a különbséggel, h fél évszázada tényleg létezik az iskolai szexuális felvilágosítás - tudja az o.fő. órák, a ,,fiúk most hazamehetnek” jelszóval - , és ha az orbáni propaganda az álkereszténységre akart volna inkább fókuszálni, mint a meleg kisebbség elleni hangulatkeltésre, akkor egy ilyet is javasolhatott volna. Például ezt is kérdezhették volna:”.. Támogatja-e Ön, hogy kiskorú gyermekeknek köznevelési intézményben a szülő hozzájárulása nélkül szexuális felvilágosítás címén gyermek-promiszkuitást népszerűsítsenek?..”
Gyzoltan
2022. április 14. 06:27
A Kúria! -mely most, a szavazás egyértelmű üzenetére, meghúzta magát, s nem merte mutogatni a foga fehérét... -de bízhatunk bennük, hogy majd idővel kiheverik a szavazás sokkját, és újra a régik lesznek... -elavult retrográdok, emeletes fekvőrendőrök, akiken az egész társadalom bukdácsolhat...
Sany Xepi
2022. április 14. 06:21
Módosítani kell a törvény a résztvevők 40% -nál legyen érvényes, nem a leadott érvényes szavazatok 50%-helyetti szabályra.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!