Válaszút előtt a XIV. kerületi baloldal: zavaros hátterű NGO vagy a zuglói gyermekek

2021. november 25. 07:00

A kormánypártok képviselői szerint nagyobb igény lenne Alsórákoson egy államilag finanszírozott közoktatási intézményre, mint a Horn Gáborhoz is köthető mozgóképművészeti gimnáziumra.

2021. november 25. 07:00
null
Nagy Gábor
Nagy Gábor

Amint arról beszámoltunk, Zuglóban kaphat ingatlant a Horn Gábor és tanártársai által megálmodott, alternatív szemléletű mozgóképművészeti gimnázium (Jancsó Miklós Mozgóképművészeti Gimnázium), amelyet a volt SZDSZ-es politikus felesége, Niedermüller Anna által vezetett Ezer Gyerek Egyesület hozna létre. Az Egressy út 178/G szám alatt található épületet idén tavasszal pályáztatta meg az MSZP-s Horváth Csaba-vezette zuglói önkormányzat, a befutó az egyesület lett. Csakhogy időközben a XIV. kerületi Szent István Király Zeneművészeti Szakgimnázium és Alapfokú Művészeti Iskola is ideiglenes otthont keres, másfél év csúszás után ugyanis elkezdődnek a felújítási munkálatok. Az intézmény vezetője megkereste a zuglói testület tagjait, levelet írt a polgármesternek, aki arról tájékoztatta: a végső előterjesztésről a november 25-i, csütörtöki rendes ülésén fog majd dönteni. Azonban, mint azt a Mandiner ugyancsak megírta: az ügy ebben a hónapban biztos nem kerül a döntéshozó grémium elé. Borbély Ádám fideszes zuglói önkormányzati és Szatmáry Kristóffal, Budapest 13-as számú körzetének országgyűlési képviselőjével beszélgettünk.

***

Miért nem került fel a zuglói képviselő-testületi ülés napirendi pontjai közé az Ezer Gyerek Egyesület és a Szent István Király Zeneművészeti Szakgimnázium és Alapfokú Művészeti Iskola ügye?

Borbély Ádám: A késlekedés mögött az állhat, hogy a baloldali képviselők sem egységesek a kérdésben: vagyis jogos az igény, hogy az Egressy út 178/G szám alatt található ingatlan Zugló egyik legsikeresebb iskoláját, a konzervatóriumot szolgálja a közeljövőben, ne a Niedermüller-féle baloldali haverokat. Reményeink szerint a halogatástól függetlenül ki fog derülni, mi a fontosabb a kerület vezetése számára: a zuglói gyermekek, pedagógusok munkája vagy a VII. kerületi polgármester lányának külföldről finanszírozott NGO-ja.

Elfogadhatatlan, hogy előzetesen nem tájékoztatták erről a lehetőségről a zuglói iskolát, és megpróbálták csendben átjátszani az épületet az Ezer Gyerek Egyesületnek.

Mi a gond az Ezer Gyerek Egyesülettel? Az épület haszonsítására kiírt pályázatot még a nyáron megnyerte, a probléma pedig most kerül elő.

Szatmáry Kristóf: Az alapprobléma – független attól, hogy az Egyesület számunkra egy átláthatatlan, valószínűleg a nemzetközi liberális ideológiát terjeszteni kívánó iskolát kívánna létrehozni, és túl azon, hogy jól látható módon a liberális haverok biznisze lenne mindez – az az, hogy Alsórákosnak ez a része az elmúlt öt és a következő öt esztendőben is egy intenzív lakásépítési terület lesz. Habár ezzel nem értünk egyet, de van egy helyzet, amelyet megörököltünk a korábbi döntéshozóktól. A növekedésből fakadóan van egy jogos követelés a helyiek részéről: a szülőknek ne kelljen túl messze vinniük a gyermekeiket, szükség lenne egy államilag finanszírozott közoktatási intézményre.

Ennek tökéletes helyszíne lehetne az említett épület. Úgy vélem, hiba volt a régebbi baloldali városvezetés által bezárni az Egressy úti ingatlanban korábban működő általános iskolát, főleg annak tekintetében, hogy időközben felépült ezer lakás, az igény tehát jócskán felszökött. És szeretném azt is jelezni: nincs más iskolahely az Egressy út vonzáskörzetében, tehát ha ebben az ingatlanban nem egy állami oktatási intézmény kap helyet, akkor nincs esély arra, hogy bárhol máshol létrejöjjön.

Artikulálódott már ez az igény? Történt-e például megkeresés?

Szatmáry Kristóf: A vita nem a bal- és a jobboldal között húzódik, sokkal inkább a jelenlegi városvezetés és az alsórákosiak között. Kérdéseire a válasz: igen, már megkerestek alsórákosi civil szervezetek, és jelezték,

akár aláírásgyűjtést is szerveznek azért, hogy ne lehetetlenítsék el egy állami közoktatási intézmény visszatérésének lehetőségét,

az Ezer Gyerek Egyesület térnyerése ugyanis ezzel járna.

A Szent István Zeneművészeti Szakgimnázium és Alapfokú Művészeti Iskola ideiglenesen szeretne ebbe az épületbe beköltözni. Mi indokolja mindezt? Miért épp most kereste meg Önöket az iskola igazgatója?

Borbély Ádám: A magyar kormány 2,9 milliárd forinttal támogatja a Columbus utcai zenei konzervatórium épületének felújítását, bővítését, az intézmény infrastruktúrájának minőségi javítását. Korábban egyébként az itt székelő zuglói filharmonikusokat is átvette az állam, ezáltal megszűntek az önkormányzati működés nehézségeiből fakadó problémák, a ma már Szent István Filharmonikusok néven működő zenekar most már biztos háttérrel működik. Fontosnak tartom megjegyezni, azért van 1,5 éves csúszásban a projekt, mert a Columbus utcai épület falán (amely egykor pártházként funkcionált) található munkásmozgalmi dombormű alkotójának a leszármazottjai az önkormányzat közreműködését kérték, hogy míg az alkotást nem helyezik át másik helyszínre, addig a zeneiskola felújítása ne kezdődjön el. A városvezetés másfél évig vonakodott megadni a tulajdonosi hozzájárulást a munkálatokhoz,

így gyakorlatilag a zeneiskola és a tankerület nem is tudott pályázni időben az Egressy úti épületre, amit valószínűleg el is hallgattak előlük.

Annak hasznosítását a mi véleményünk szerint az önkormányzat sunyin írta ki, ezért arra kérjük a polgármestert, hogy tagadja meg az Ezer Gyerek Egyesülettel történő szerződéskötés aláírását; a képviselők támogassák a konzervatórium ideiglenes elhelyezését; majd ezt követően adják vagyonkezelésben az ingatlant köznevelési célra.

Zugló első embere, Horváth Csaba a rendkívüli jogrend idején döntött a pályázat kiírásáról. Történt-e bármiféle előzetes tájékoztatás a szándékáról?

Szatmáry Kristóf: Pont azért vagyunk kész helyzet elé állítva, azért nagyon kevés az időnk, mert semmilyen tájékoztatást nem kaptunk ebben az ügyben. Hogy megállítsuk a folyamatot, számítunk az alsórákosiakra, mert az ő gyermekeik jövőjéről is van szó.

Borbély Ádám: Azt ugyancsak fontosnak tartom elmondani az Ezer Gyerek Egyesület kapcsán, hogy modern gondolkodású fiatalként tekintek magamra, nem akarom a konzervatív öregúr szerepét magamra erőltetni és magától értetődően fontos számomra a tolerancia;

ugyanakkor azzal maximálisan nem értek egyet, hogy Zugló önkormányzatának épületeiben zavaros hátterű, külföldről finanszírozott NGO-k végezzenek érzékenyítést

ahelyett, hogy a kerület egyik legsikeresebb iskoláját segítené az önkormányzat.

„Az iskola éppen azt nem tanítja meg nekik, amit használnak, a látás képességét, akár a mozgóképről, a digitális kultúráról vagy csak egyszerűen a vizuális szépségről van szó” – fogalmazott egy minap készült interjúban Horn Gábor a tervezett Jancsó Miklós Mozgóképművészeti Gimnáziumról. Érzékenyítés lenne?

Szatmáry Kristóf: Ha már szóba hozta a vizuális kultúra fontosságát, jusson eszünkbe az MTV EMA budapesti show-ja. Félelmetes jövőkép.

Képek: Ficsor Márton / Mandiner

Összesen 25 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
edieTHEGREATeagle
2021. november 25. 13:03
"ugyanakkor azzal maximálisan nem értek egyet, hogy Zugló önkormányzatának épületeiben zavaros hátterű, külföldről finanszírozott NGO-k végezzenek érzékenyítést" Mi a faszról beszéltek, fideszes birkák? Hol látjátok a Jancsó Miklós Mozgóképművészeti Gimnáziumban mindezt? Csak mert "valószínűleg a a nemzetközi liberális ideológiát" akarja terjeszteni. Ezt honnan veszitek, barmok? Se tantervet se más bizonyítékot nem láttatok még? A mandinernek is gratulálok a kiegyensúlyozott tájékoztatáshoz. Lassan nem kéne esetleg az önkormányzatot is megkérdezni az ügyről?
Héja
2021. november 25. 11:50
EGYE, ne egye? Megakadt az alsórákosiak torkán. Ennyi.
szarcsi1
2021. november 25. 09:56
A moslékellenzék képtelen közpénzlopás és korrupció nélkül létezni.
Nori70
2021. november 25. 08:57
Ó, borzalom! Liberális, Jancsó Miklós! Minden tisztességes fideszes elborzad ezen szavak hallatán és gyorsan keres valakit, akinek átmenetileg kell az épület, mielőtt végleg rátehetnék a kezüket.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!