Űrszemétbe csapódott majdnem a Nemzetközi Űrállomás

2020. július 03. 20:23

Pályamódosítást kellett végrehajtania az ISS-nek.

2020. július 03. 20:23
null

Képen: a Föld körüli űrszemét (forrás: Wikipédia)

Váratlanul módosítania kellett pénteken a repülésirányítási központnak a Nemzetközi Űrállomás (ISS) Föld körüli pályáját, hogy az állomás ne ütközzön űrszemétnek – közölte a Roszkoszmosz orosz űrügynökség. A pályamódosítás a Progressz MSZ-14 teherűrhajó hajtóművének segítségével történt. A hajtóművet mintegy száz másodpercre indították be, aminek következtében az űrállomás pályája hozzávetőleg 900 méterrel megemelkedett.

A Roszkoszmosz szerint a legénység zavartalanul folytatja feladatait, miközben a földi irányítás a koroljovi, illetve a houstoni irányító központokból folyamatosan ellenőrzés alatt tartja a helyzetet. Az ISS fedélzetén jelenleg öten teljesítenek szolgálatot: Robert Behnken, Douglas Hurley és Chris Cassidy amerikai, valamint Anatolij Ivanyisin és Ivan Vagner orosz űrhajósok

(MTI)

Összesen 15 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Krupp Skya
2020. július 04. 19:54
Karácsonyra kellene bízni az űrprojektet.
Hájas Gerzson a buzik megríkatója
2020. július 04. 11:42
Már megint itt sikongatnak a parizerzabáló prolik. Nekik minden ami tudomány mindig túl drága, túl költséges lesz.
duzur
2020. július 04. 10:28
LOL Már ott is tapasztalható az emberiség áldásos "mellékhatása"...
Potymog
2020. július 04. 09:33
Az emberek életveszélyesek önmagukra. Az űrállomás működtetése is az. Ha az űrállomás bármi okból meghibásodna, lezuhanna, és irányíthatatlanul a szárazföldre esne, annak a következményei szörnyűek lehetnek. Meg lehet kérdőjelezni, megéri-e a rizikó? Kell-e, hogy emberek legyenek az űrben, vagy jobban járnánk, ha csak sokkal kisebb terjedelemű, automata gépek vizsgálódnának odafönn?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!