Megtaláltuk, hol van még mindig béke az Egyesült Államok és Oroszország között

2024. március 04. 20:03

Egy milliárdosnak is köze van a dologhoz.

2024. március 04. 20:03

Magyar idő szerint ma hajnalban, valamivel öt óra előtt közös amerikai-orosz legénység indult el a Nemzetközi Űrállomásra. Az Elon Musk SpaceX nevű űripari magáncégének Falcon 9-es rakétája a floridai Kennedy Űrközpontból szállt fel, fedélzetén három amerikai és egy orosz asztronautával.

Az indulást eredetileg szombatra tervezték, de az erős szél miatt végül mostanra tolták. Az Endeavor űrhajón utazó legénység előreláthatólag kedden éri el a Nemzetközi Űrállomást bő négyszáz kilométerrel a Föld felett, és a jelenleg is ott tartózkodó hét űrhajóshoz csatlakozva szűk fél év leforgása alatt kétszáz tudományos kísérletet hajt majd végre.

Ezek közé tartozik egy olyan kísérlet is, melynek keretében emberi szervek művi klónjait fogják majd alacsony gravitációjú környezetben kitenyészteni.

Az orosz asztronauta, Alekszandr Grebenkin és az amerikai parancsnok, Matthew Dominick számára ez az első út az űrbe; Jeannette Epps és Michael Barratt orvos, pilóta már harmadszor járnak az űrállomáson.

Bár az Egyesült Államok és Oroszország szinte a létező összes területen ott tesz keresztbe egymásnak, ahol tud, az űrben a jelek szerint még mindig szent a béke. A NASA és az orosz Roszkozmosz 2022-ben írták alá kölcsönös űrrepülésekről szóló együttműködési megállapodásukat, melyet 2025-ig meg is hosszabbítottak.

Nyitókép: AFP/Paul Hennessy

Összesen 43 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-76
2024. április 28. 00:26
🍓 ️ ­­­A­­ ­­d­­ö­­­g­­ö­­s­­­ ­l­­­á­n­y­­­o­­­k­­­ ­­v­­­á­­r­­­n­­a­­k­­ ­­­r­­­á­­­d­­ 👉 𝗪­𝗪­­­𝗪­­.­­­𝗖­­­𝗨­­­𝗠𝟰­­­.­𝗙­𝗨­𝗡
ügyvéd
2024. március 05. 21:06
Az oroszok, a kínaiak, és Musk képes csak jelenleg bárkit a pályára juttatni.
5m007h 0p3ra70r
2024. március 04. 23:06
>>>Megtaláltuk, hol van még mindig béke az Egyesült Államok és Oroszország között<<< Tippelhetek? Nukleáris fűtőanyagkereskedelem? “Az urán ára hét hét óta először esett fontonként 100 dollár alá, miután az amerikai kormány legutóbbi szankciócsomagjában egyes várakozásokkal szemben nem döntött az orosz nukleáris fűtőanyag importjának betiltása mellett” https://www.portfolio.hu/befektetes/20240304/beszakadt-az-uran-ara-672651
Akitlosz
2024. március 04. 22:58
Addig tart a béke, ameddig a Nemzetközi Űrállomás üzemel. Az ugyanis közös projekt, nem rúghatják ki onnan egymást. De újabb űrállomást közösen nem építenek.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!