Valóban a választási rendszeren múlik?

2017. április 17. 13:34

Igaza van Gulyásnak, és valóban eredményesek lennének az ellenzéki erők egy arányos választási rendszerben? Lelövöm a poént: nem, sőt!

2017. április 17. 13:34
Zsoldos Ákos

„Fontos leszögezni, hogy a jelenlegi választási rendszer nem a Fideszt, hanem a győztest segíti. Hogy miképp variálhatna a rendszerrel a Fidesz, ha esetleg bezuhanna a támogatottsága, azt a Political Capital szakértője vesézte ki tavalyi írásukban. Amennyiben bekövetkezne valamilyen váratlan esemény, és a Fidesz népszerásége bezuhanna, akkor az arányos rendszer nem segítené, hanem hátráltatná a kormányváltást. De nem kell kivárni a látványos bezuhanást: a pártok jelenlegi támogatottsága mellett a Fideszt könnyebb megverni a saját választási rendszerében, mint egy arányos rendszerben. A Fidesz támogatottsága nagyjából 40-45%.

A képlet egyszerű: ha hajszállal is, de többen vannak a kormányváltást akarók, így feltételezhető, hogy az egyéni kerületekben – koordinált választás esetén – egy ellenzéki jelölt nagyobb eséllyel verné meg a Fideszt, mint az arányos választási rendszerben 3-4 összefogásra képtelen párt. A körzetek koordinált indulása pedig nem jelentene automatikusan országos összefogást, ezáltal némi arcvesztést. Ehhez persze elő kéne állnia az ellenzéki összefogásnak körzetek szerint (listás összefogásra egyszerűen nincs szükség, csak rontja az ellenzék esélyeit).

Gulyás Mártont természetesen meg lehet érteni, a támogatottság nem képződik le a rendszerben. De amikor azt állítja, hogy nem összefogás, hanem arányos választási rendszer kell a Fidesz legyőzéséhez az egész egyserűen nem igaz.

Természetesen a fenti számolgatások, felételezgetések csupán kárenyhítésre elegendőek, a Fidesz feletti megkérőjelezhetetlen győzelem legitim akarásához további egymillió állampolgár meggyőzésére van szüksége az ellenzéknek.”

Összesen 75 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Libakergető
2017. április 18. 09:28
Komolyan kérdezem, nem veszi észre senki, hogy Gulyás Marcikkal, Juhász Péterekkel, Gyurcsány Ferencekkel stb. nem lehet semmilyen választást nyerni. A normális emberek gyűlölik a szélsőséges dolgokat. A fenti személyek akarva, akaratlanul szélsőségesek. Csak hőbörgésre jók, semmi másra. Baloldalon két normális ember van. Botka, aki mögé nem áll be senki. Schiffer aki meg jelenleg nem akar politizálni. Őt meg is értem. Szóval ennyi!
Akitlosz
2017. április 17. 20:19
Ott bukik a logika, hogy nem van a Fidesz és az összes többi a "kormányváltók", hanem sok párt van, de legalábbis több, amelyek egymásnak is vetélytársai. Ha egy szavazó a körzetében a kedvenc pártja jelöltjére akarna szavazni, de ezt nem teheti meg, mert a kedvenc pártja eleve nem is indít ott jelöltet, mert éppen "összefog", akkor nem biztos, hogy a pártutasítást fogja követni és egy számára nem rokonszenves párt jelöltjére szavaz, csak mert ott fent valakik ezt így kitalálták. A szavazó szabad ember, nem párttag. A választásai győzelemhez és így a kormányzáshoz ugyan nem minél több párti "összefogásra" van szükség, hanem "csupán" egyetlenegy erős pártra. Ráadásul a választási rendszer miatt legeslegmaximálisabban is csupán 3 párt csinálhat körzetenként közös indulást, ha országosan külön listán akarnak indulni. Ha meg a jelöltek is közösek, meg a lista is, akkor mégis mitől számítanának külön pártoknak? A KDNP-ről sem hiszi el senki, hogy önálló párt és nem csupán a Fidesz alsegédszervezete, hogy több frakciójuk és több felszólalási idejük lehessen a parlamentben, valamint az őrültebb javaslataikat benyújtathatják a KDNP-vel, így kisebb arcvesztéssel vonhatják vissza, ha túl nagy ellenállásba ütközik, lásd pl. a vasárnapi boltzár esetét. Na szóval a politikai paletta és a szavazók szerencsére nem olyanok, hogy van a Fidesz és a szavazói valamint a kormányváltást óhajtók és a szavazóik. Ennél azért összetettebb a helyzet. Hosszabb távon a Jobbik és az LMP is veszítene azzal, ha összefogna a vörösökkel. Lásd az SZDSZ történelmét, amely párt egykor az ország második legnagyobb pártja volt, aztán összefogott a vörösökkel és ma már nem is létezik. Hasonló lenne a Jobbik és az LMP sorsa is hasonló politika esetén.
belga
2017. április 17. 18:27
Az eIképzeIhetetIen, hogy vaIaki azt akarja, hogy aki kevésseI nyer az az aránytaIanság miatt ne jeIentős győzeIemként jeIenjen meg? FüggetIenüI attóI, hogy épp ki a győztes?
lavor
2017. április 17. 18:25
Ne gondolja bárki, hogy Gulyásék komolyan gondolják a választási rendszer megreformálását 2018-ig. Kivel, hogyan? Ők maguk sem hiszik, hogy sikerülhet. Itt inkább arra megy ki a játék, hogy a sok laikus idióta fülében elültessék a bogarat, hogy a kormányváltás azért bukik el (fog elbukni), mert a Fidesz magára szabta a választási rendszert, és a rendszeren belüli játékszabályokkal leválthatatlan a kormány. Olyan részletkérdésekkel nem fognak foglalkozni, mint hogy mi a népakarat, meg hogy ők csak nevetséges 20%-ot értek el mindenkivel összefogva. Ezekre a tényekre úgy fognak tekinteni, mint a Fidesz által kreált rendszer negatív velejárójára, és amit ez a rendszer előállít, az mind egy hamis rendszer hazugsága. Illegitimnek fognak tekinteni mindent, és a már így is letargikus közhangulatra fognak rájátszani, hátha addig sikerül hergelni a népet, amíg azok nem majdanoznak egyet. Eszük ágában sincs politikai úton legyőzni a kormányt, mert tudják, hogy jelenleg semmi esélyük rá, legyen akármilyen választási rendszer is.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!