Maghasadás – gyermektelenség Európában

2016. október 20. 14:40

A férfiasság, a nőiesség, az anyaság, az apaság, a család és a gyermek, vagy akár a szülés lélektani megélése elválaszthatatlan a gyermekvállalástól. Törékeny projektről van szó, bárki láthatja. Igazából a szükséges összetevők bármelyikének sérültsége meghiúsíthatja egy gyermek megszületését.

2016. október 20. 14:40
Léder László

Gyermekszületés Európában

A fejlett országok romló termékenységi mutatói világossá teszik, hogy  mind biológiai, mind pedig lélektani értelemben valamiféle »mag problémával« állunk szemben. A lélektani mag sérülése, vagyis a férfi-női identitás és nemi önmegélés torzulása, az emberi együttélés, a családalapítás és a gyermekszületés megszokott modelljeit teszik lehetetlenné. Ha távolabbra tekintünk, észrevehetjük, hogy azokban a régiókban, ahol a »mag értékek« intakt módon működnek, kataklizmák, háborúk és európai ésszel elképzelhetetlen szegénység közepette is nagy számban születnek életerős, egészséges gyermekek.

Az anyaság és apaság lélektana

(...) Pszichológiai tanulmányok sora bizonyítja, hogy a születés élményét saját születésünk, családi modelljeink, az ún. »transzgenerációs hatások« akár több emberöltőn keresztül is meghatározhatják. Ha ez így van, sajnos nem állunk túl jól. Az európai és így a magyar fiatalok jelentős része sérült vagy legalábbis  »nem megfelelően kompetens« apai és anyai modellek hatása alatt nő fel.

A tinédzser terhesség és gyermekvállalási kedv

Vizsgálatok eredményei szerint a tinédzser terhességek jelentős része mögött az ún. »kortárs csoport nyomás« jelensége rejlik. Paradox módon, ugyanez a hatás fedezhető fel a húszas harmincas éveikben járó fiatal emberek gyermekvállalást kerülő vagy halogató viselkedése mögött is. (...)

A késői gyermekvállalás lélektana

(...) Az eredmény könnyen belátható: szorongás, tépelődés, kapuzárási pánik. Nem véletlen hogy az Egyesült Államokban és Nyugat Európában is virágzó üzletággá vált a »termékenységi coaching« szolgáltatása. A módszer minden kétséget kizáróan működik. A lélektani támogatás visszaadhatja a várandósságra kész, de érzelmi okok miatt megfoganni nem képes nők, illetve a megtermékenyítésre valamiért nem képes férfiak »pszichológiai termőképességét« a szorongás, a nem tudatos félelmek, ellenállások feloldásával.

A medikalizált születés modern rituáléja

A  modern társadalmak láthatatlan születésszabályozásának egyik kardinális összetevője a gyermekvállalás kultúrájának medikalizációja. Hogy megértsük miről van szó, elegendő ha arra gondolunk: a népesedési problémákat nem ismerő népek gyermekeinek nagy része ma is orvosi beavatkozás nélkül születik meg. Természetesen a hiba nem az orvosi szaktudásban és a születést segítő modern szemléletben vagy technológiában keresendő. Úgy is fogalmazhatunk, a  modern gyermekvállalás és a modern orvostudomány kapcsolatának újradefiniálásra lenne szükségünk. (...)

Modern csalás: anya – gyerekekkel

Sajátos, modern »láthatatlan születés szabályozó« lélektani jelenség,  a fejlett társadalmakat jellemző apa nélküli családkép. Az állapot valóban újszerűnek mondható, hiszen még a tizenkilencedik századi Európában és Egyesült Államokban is az apa a család integer részét képezte, a család intézménye apa nélkül értelmezhetetlen volt. Az apák nemcsak részt vettek a nevelésben, de a várandósság és születés idején támogató szerepet nyújtottak. A családjáról leszakított apa lélektani terhe mind a gyermekvállalásra készülő apák, mind pedig az anyák számára visszatartó erő. (...)

A gyermekvállalási kedv helyreállítása

A gyermekvállalás lélektani állapota törékeny, sok rendszertől függő  jelenség, mely hazánkban is körültekintő megerősítést igényelne. Amennyiben a gyermekek születését segítő láthatatlan »lélektani kubatúra« helyreállítása nem sikerül, jelentős változásokat, csupán gazdasági beavatkozásoktól, nem remélhetünk.”

Összesen 2 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Akitlosz
2016. október 21. 15:02
Ez ennél összetettebb kérdés. Nem követendő példa szerintem, hogy máshol a világban a nyomorba születnek tömegével "egészséges" gyermekek. Amennyiben normális XXI. századi életszínvonalon tudnának itt élni az emberek, akkor több gyermek születne. A fehér embernek egyszerűen más a mentalitása, nem szaporodik a semmire, ha saját magát sem tudja eltartani, míg a sötétebb színű emberek nem foglalkoznak ezzel, elvégre olyan még nem volt, hogy valahogyan ne lett volna. Nem szaporodással kell megvédeni az életteret, hanem ésszel, fejlettebb technikával, határvédelemmel és a bevándorlás megakadályozásával.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!