Erdő Péter: Embercsempésszé válnánk, ha befogadnánk a menekülteket

2015. szeptember 03. 16:07

Pillanatnyilag az egyházak nem jogosultak arra, hogy befogadjanak menekülteket – mondta el Erdő Péter bíboros a püspöki konferencia sajtótájékoztatóján. Erdő hozzátette: a katolikus segélyszervezetek diszkréten jelen vannak mindenhol, ám diszkriminatívan bánik velük a sajtó, a püspöki kar pedig tárgyal a kormánnyal a menekültek elhelyezéséről.

2015. szeptember 03. 16:07

Pillanatnyilag az egyházak nem jogosultak arra, hogy befogadjanak menekülteket. Ez tilos: ha így tennének, akkor embercsempészek lennének – mondta el Erdő Péter bíboros a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia sajtótájékoztatóján a Népszabadság szerint.

Erdő Péter elmondása szerint az egyház tárgyalásokat folytat a kormánnyal, több ingatlan is szóba jöhet a menekültek elhelyezésére. A bíboros reméli, hogy a tárgyalások eredményeként még a hideg beállta előtt sikerül megoldást találni. A katolikus szervezetek ugyanakkor – hangsúlyozta Erdő Péter – „diszkréten” jelen vannak minden olyan helyen, ahol segíteni kell.

A bíboros elöljáróban elmondta, hogy a táborokban, befogadó állomásokon az állami szervek biztosítják az elfogadható ellátást a menekültek számára. Viszont addig, amíg oda eljutnak, szükséghelyzet alakulhat ki.A felvetésre, hogy Ausztriában a katolikus egyház befogadja a menekülteket, Erdő Péter közölte: jelentős különbség, hogy a Magyarországra érkezők többsége nem kíván nálunk maradni. A menekültügyi eljárás is különbözik, nálunk a „migránsok” jogi helyzete szinte napról napra változik. Stabilabb, világosabb szabályokra lenne szükség – jelentette ki a bíboros.

A Keleti pályaudvarnál a minap látni lehetett a Magyar Máltai Szeretetszolgálat orvosi kocsiját és munkatársait, a püspökkari tájékoztatón kiosztott sajtóanyag pedig két oldalon át sorolta, mennyi mindent csinál a Katolikus Karitász. A bíboros visszautasította az „észrevétlenség vádját”, s úgy vélte, a katolikus szervezetekkel diszkriminatív módon bánik a sajtó.

A kérdésre, hogy megítélése szerint a kormány jól kezeli-e a menekültkrízist, a bíboros azzal válaszolt: borzalmasan nagy problémáról van szó, amit Európában szinte senki nem tud jól kezelni.

A püspöki kar közleménye a menekültválsággal kapcsolatban így szól: „A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia a rászorulók megsegítésére – Ferenc pápával egységben – felkérte a Katolikus Karitászt, hogy az állami hatóságokkal együttműködve – miként eddig is – az adott jogi és humanitárius helyzetben keresse a segítségnyújtás leghatékonyabb módjait.>A jelen történelmi helyzet súlyának tudatában aggodalmunkat fejezzük ki közel-keleti keresztény testvéreink sorsa iránt. Ezzel egyidejűleg hangsúlyozzuk, hogy az államok joga és kötelessége megvédeni polgáraikat.”

Összesen 43 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Menhetten
2021. február 06. 10:09
Érdekes eddig ez az álkeresztény bíboros kussolt! Amikor megjelentek az első cikkek az egyház semmittevésérõl azonnal aktivizálta magát. Pont olyan ez a féreg, mint amilyennek a papokat mindig is képzeltem.
Menhetten
2021. február 06. 10:09
Nézem a híradót, és eljöve erdő péter... bár ne tette volna... Hát nem nyalt ki már elég fedeSSes segget?? Nem jogosultak??? Hogy a rohadt életbe! Ha ezt a szöveget Jézus hallaná, leszállna a keresztről és fejbe b@szná vele az összes szemforgató, haszonleső szarházi csuhást.
csalodtam
2015. október 13. 11:35
Ráadásul az egyházra nem vonatkoznak a világi jog rendszerei! Pl. pedofil ügyek... Külön van egyház jog! Hogy lehet így hazudozni? nem szégyelli magát?? Bíboros...
hobaba
2015. október 11. 18:31
Szégyen hozzászólók! Tényleg fogadjuk be a szegény "szovjet katonákat"... Minden család egyet-egyet, kettőt-hármat... Ismerős a helyzet valahonnan a történelemből, nem?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!