Adócsalás miatt nyomoz a NAV a Baptista Szeretetszolgálatnál

2015. augusztus 25. 17:20

A Magyar Államkincstár a nyáron ellenőrzést tartott minden olyan egyháznál vagy egyházi szervezetnél, amely állami támogatásból lát el szociális feladatokat. A Baptista Szeretetszolgálatnál komoly hiányosságokat találtak, a NAV különösen jelentős értékre elkövetett költségvetési csalás miatt nyomoz.

2015. augusztus 25. 17:20

Különösen jelentős értékre elkövetett költségvetési csalás gyanúja miatt nyomozást indított a NAV a Baptista Szeretetszolgálat állami támogatású házi segítségnyújtás szolgáltatásával kapcsolatban – írja a Pestisrácok.hu.

A portál információi szerint a Magyar Államkincstár a nyáron ellenőrzést tartott minden olyan egyháznál vagy egyházi szervezetnél, amely állami támogatásból lát el szociális feladatokat. Komoly hiányosságokat egyedül a Baptista Szeretetszolgálat házi segítségnyújtó szolgálatánál tártak fel. Az ellátottak által igazolt munkavégzés és a dokumentált feladatellátás között nagyságrendileg ötven százalékos eltérés volt.

Augusztus 6-án az Államkincstár leállította a szeretetszolgálat feladatellátásának finanszírozását, és a leadott elszámolást fiktívnek minősítette, majd különösen jelentős értékre elkövetett költségvetési csalás gyanúja miatt feljelentést tett az adóhatóságnál ismeretlen tettes ellen. A cikk szerint a Baptista Egyház alapítványa 3,2 milliárd forinttal nem tudott hitelt érdemlően elszámolni. A portálnak a NAV megerősítette, hogy az ügyben nyomozást folytatnak.

A cikk arról is beszámol, hogy az állami támogatás megszűnése miatt a szeretetszolgálat a múlt héten mintegy 800 házi gondozót bocsátott el. A munkavállalóknak átadott levél szerint csoportos leépítés történt, ugyanakkor a dolgozókkal olyan papírt írattak alá, amely szerint közös megegyezéssel szűnik meg a munkaviszony, így végkielégítést sem kapnak. 

Révész Szilvia, a szervezet kommunikációs igazgatója azt közölte a portállal: méltánytalannak és aránytalannak tartják a Magyar Államkincstár eljárását, ezért kérelmezték a döntés felülvizsgálatát. Az államkincstár által jelzett szabálytalanságok miatt a szeretetszolgálat is rendkívüli vizsgálatot indított, feljelentést tett és fenntartói biztost jelölt ki. Hozzátette: továbbra is ellátják a csaknem 8500 segítségre szoruló, velük szerződésben lévő embert. Az ügy rendezése érdekében kormányzati szervekhez fordultak és tárgyalásokat folytatnak – mondta Révész Szilvia. 

Összesen 23 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
katus
2016. május 19. 20:22
Tessék mondani MAZSIHISZ Szeretetkórháznál mikor lesz NAV ellenőrzés: A Gyermekrák Alapítvány elnöke Balogh István hogy van???
Csomorkany
2015. szeptember 02. 18:55
Léccilécci, ne terelj! Fölvetettem, hogy a szociális szféra túlterhelt eredendően a versenyszférát szabályozó, és a szociális szférában általában csak az életet megbénító szabályokkal. Te meg már az egyházak állami finanszírozásánál tartasz, és annál, hogy valamit én (!) félreértenék. Hogy Te ne érts félre dolgokat, fölvetnék két lényeges fogalomtisztázást: 1. szociális szféra nem egyenlő egyházak 2. állami finanszírozás nem egyenlő állami szabályozás
Zokni
2015. szeptember 02. 18:10
"...a lényeg, hogy tisztán világi alapítványok ún. civil kontrolljában a legkisebb bizalmam sincs..." - írja. Ön mindent félreért, mert így kényelmes, vagy csak ennyi telik Öntől. Itt NEM emberi bizalomról, becsületről, Isten óvó figyelméről van szó, hanem egyszerű folyamat-, ill. projekt szervezési metódusról. A magyar közösség magyar adóforintot ad át az egyházaknak, és ennek figyelemmel kísérése mindig problémás volt az erre hivatott állami intézmények számára, de a Fidesz óta még nehezebb. (Ugyanis bizonyos szabályok felpuhultak, illetve még inkább kézi vezérlésre tértek át, amit ugyebár elég nehéz átlátni...) A "hitéleti tevékenység" keveredése az egyház által működtetett szociális-kulturális-oktatási hálózattal az igazi probléma. Ugyanis utóbbiakat az előbbiek rovására NEM szabad pénzelni, mert a közösség NEM arra szánja. Jelenleg (2010 óta) pl. mintha úgy állna a helyzet, hogy a Fidesz vezérelte állam átad iskolákat, (felmerült, hogy nyugdíjas otthonokat is) az egyháznak - ami CSAK katolikus, és református lehet (még a zsidó is eltörpül mellettük) -, és úgy irányítja a ktgvetési támogatásokat, hogy a kisebb egyházak rovására aztán többletfinanszírozáshoz juttassák őket. Vszinűleg ezt szolgálta a Semjén-féle EREDETI egyházi törvény, - amit még Orbán IS tarthatatlannak minősített - illetve a helyette bevezetett (és a strasbourgi bíróság által közben vallásszabadság-ellenesnek ítélt) mostani is. Bizonyos jelekből úgy tűnik, az 1 %-kot is előbb-utóbb megszüntetnék, mert az NEM kedvez a nagy egyházaknak.
Csomorkany
2015. szeptember 02. 10:18
Légy erős: rendszeres segélyező tevékenységet az egyházak is erre a célra létrehozott alapítványokon keresztül gyakorolnak. Ami engem illet, ha szociális célra adakozom, mindig megnézem, hogy a tőlem pénzt kérő intézmény mögött van-e katolikus egyházi háttér, és ha nincs, akkor eleve nem bízom benne. Pontosabban a reformátusokban megbíznék, de miért ne a saját egyházam szociális tevékenységét támogassam? Szóval a lényeg, hogy tisztán világi alapítványok ún. civil kontrolljában a legkisebb bizalmam sincs. Erről engedelmeddel nem nyitok vitát: az én pénzem, én döntök róla. Ami viszont a témát illeti, az adóhivatal pont nem abban hatékony, ha valaki nagy értékben igyekszik kijátszani az adószabályokat. A határ az, ahol már van pénz az ellenőrök lefizetésére is. Onnantól az adóhivatal megbénul. Az adóhivatal abban nagyon jó, hogy az adószabályok kisértékű megsértéseit pontról pontra számonkérje olyanoktól, akik a látókörébe kerülnek.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!