Görögország választ – íme a legfontosabb tudnivalók!

2023. május 21. 07:08

A választásra készülő Görögország kifelé kapaszkodik az évtizedes válság mély gödréből. Az ukrajnai háború hatásait ott is érzik, de lehetőségek is nyílnak az ország előtt. Összefoglalónk.

2023. május 21. 07:08
null

Bakodi Péter írása a Mandiner hetilapban

 

Beindult a választási nagyüzem Európa délkeleti csücskében. Egy héttel a törökországi voksolás után

a görög szavazók is az urnákhoz járulnak,

hogy a törvényhozás összetételéről döntsenek. A két NATO-szövetséges között az utóbbi hónapokban kiélesedett a – történelmileg igencsak terhelt – viszony a vitatott tengeri határok kapcsán, ám a térség biztonsági helyzetét alapvetően befolyásoló feszültségek az előzetes várakozások ellenére nem játszottak meghatározó szerepet se a török, se a görög kampányban.

A keleti szomszédhoz hasonlóan Görögországban is tragédia árnyékolja be a választást. Február 28-án egy 57 halálos áldozatot követelő vonatbaleset rázta meg az országot, amelynek utóhatásai a mai napig érződnek. A legnagyobb ellenzéki erő, a Radikális Baloldali Koalíció – Progresszív Szövetség (Sziriza–PSZ) elnöke, a Görögországot 2015 és 2019 között vezető Alexisz Ciprasz igyekszik hivatali utódja, Kiriakosz Micotakisz és a jobboldali Új Demokrácia párt alkalmatlanságának bizonyítékaként interpretálni a tömegszerencsétlenséghez vezető mulasztásokat. A tragédiát követő hetekben napvilágra kerülő információk, miszerint a vasútfejlesztésre kapott EU-s pénzeket a vezetés nem megfelelően használta fel, elégedetlenségi hullámhoz vezettek, amelyet Kosztasz Karamanlisz közlekedésért és infrastruktúráért felelős miniszter távozása sem tudott csillapítani. A kormány támogatottságának visszaesése – amiben egy múlt év végén kirobbant lehallgatási botrány is közrejátszik – kiolvasható a közvélemény-kutató intézetek összesített adataiból.

Várhatóan sem a 36 százalék körül álló Új Demokrácia, sem a 29 százalékon mért Sziriza

nem lesz képes abszolút többséget szerezni a választáson. 

Az újonnan életbe lépő – a Sziriza-­kormány által bevezetett – arányosabb választási rendszer megszünteti a hagyományosan a győztes pártnak fenntartott bónuszmandátumokat, ami gyakorlatilag ellehetetleníti az egypárti kormány létrehozását. Így a parlamentbe bejutó pártok vagy koalíciós tárgyalásokba kezdenek – amire az előzetes nyilatkozataik alapján kicsi az esély –, vagy júliusban új választást tartanak.

Az viszont már megint új szabályok mentén zajlana, ugyanis a mostani kormány visszavezette a bónuszmandátumokat: a győztesnek 25 és 40 százalék közötti eredmény esetén húsz extra hely jár, 40 százalék felett pedig ötven a háromszáz tagú parlamentben. A gyakran változó szabályozás hátterében az áll, hogy az alkotmány értelmében egyszerű többséggel is módosítható a választási rendszer, azzal a kikötéssel, hogy a benne foglaltak csak az esedékes voksolás után lépnek életbe, így az aktuális kormány az újraválasztását nem tudja befolyásolni ezáltal.

Elemzők arra számítanak, hogy a bizonytalanság el fog húzódni.

A felfokozott hangulatban feszültséget szülhet az alkotmánybíróság május eleji döntése is, mely a parlament által elfogadott jogszabály-módosítások jóváhagyásával ellehetetlenítette a szélsőjobboldali Arany Hajnal egykori szóvivője, Iliasz Kaszidiarisz által alapított Nemzeti Párt – Görögök indulását. Kaszidiarisz egyébként tizenhárom éves börtönbüntetését tölti az Arany Hajnalban viselt tisztségével összefüggésben elkövetett bűncselekmények miatt.

A Görögországot 1974-ig vezető junta megszűnése óta ez az első alkalom, hogy megtiltják egy párt részvételét a választáson. A felmérések szerint az eltiltott formációnak valós esélye lett volna elérni a 3 százalékos parlamenti küszöböt. Az új helyzetben a radikális jobboldali szavazók vélhetőleg az országot különösen erősen sújtó migrációs válsággal szemben határozott politikát hirdető Görög Megoldás mellett teszik majd le a voksukat. A törvényhozásban tíz képviselővel jelen lévő erő így sem számíthat föld­csuszamlásszerű eredményre – az alkotmánybírósági döntés előtt 4 százalékra mérték –, a migráció kérdése ugyanis az utóbbi években a görög belpolitikában is hátrébb szorult a kormány intézkedéseinek köszönhetően.

Bal vagy jobb? Alexisz Ciprasz és Kiriakosz Micotakisz vezetése között döntenek a görögök <br> Fotó: AFP / SOOC / Menelaos Myrillas
Bal vagy jobb? Alexisz Ciprasz és Kiriakosz Micotakisz vezetése között döntenek a görögök
Fotó: AFP / SOOC / Menelaos Myrillas

A Görög Megoldáson és a két nagy párton kívül még három – egyaránt baloldali – formáció mandátumszerzése várható. A görög baloldal történelmileg meghatározó ereje a Pánhellén Szocialista Mozgalom (Paszok), ám az utóbbi évtizedben a Sziriza térnyerésével háttérbe szorult, jelenleg 11 százalékon áll. A törvényhozásban fél évszázada jelen lévő Görög Kommunista Párt a szokásos eredményre számíthat, 7 százalékra mérik. Az európai napirendet hosszú időn át meghatározó görög gazdasági válság ikonikus pénzügyminisztere, Janisz Varufakisz által alapított Európai Realista Engedetlen Front (MERA25) 4 százaléknyi voksra számíthat.

Apropó, válság: a görög gazdasággal kapcsolatos nemzetközi érdeklődés az utóbbi években visszaesett, de tény, hogy

a koronavírus-járvány és az ukrajnai háború ellenére is elég jó teljesítményt mutat az ország.

Úgy tűnik, hogy a továbbra is óriási hitelállomány hatékony kezelésével sikerül kilábalni az adósságválságból. A múlt évet már 275 millió eurós többlettel zárta a központi költségvetés. Az adósság mértéke azonban még mindig meghaladja a bruttó hazai össztermék 170 százalékát úgy, hogy tavaly sikerült 20 százalékpontot faragni a gazdasági növekedésnek is köszönhetően. A piaci elemzők arra számítanak, hogy a nagy hitelminősítők ez év folyamán visszahelyezik Görögországot a befektetésre ajánlott országok kategóriájába.

A miniszterelnök 2019-ben azzal az ígérettel jutott hatalomra, hogy tíz év után végre kivezeti hazáját a válságból, és gyümölcsöző gazdaságot épít. A folyamat el is indult, így a kormányfő jogosan bízhat abban, hogy a vezetése alatt elért eredményeket sikerül szavazatokra váltania. A kormánypárt kampányígéretei között szerepel, hogy a helyi viszonyokhoz képest alacsony szinten, 11 százalékon álló munkanélküliséget tovább csökkentik. Az új cél 8 százalék, ami a 2008-as gazdasági világválságot megelőző időszakra volt jellemző. 

Az energiaszektor terén is jelentős vállalásokat tett a Micotakisz-kormány:

2027-re a görög villamosenergia-igényt szinte kizárólag saját, megújuló forrásból szeretné biztosítani.

Ez nem tűnik elérhetetlennek, ugyanis az eltelt négy évben sikerült 23-ról 38 százalékra emelni a megújuló energia arányát, és tavaly októberben volt egy rövid időszak, amikor a hazai kereslet egészét az impozáns összteljesítményű görög szélerőmű- és napelemtelepek termeléséből fedezték.

Persze ez nem jelenti azt, hogy a görögök száműznék a szénhidrogén-alapú energiaforrásokat, sőt. Ha felhasználni egyre kevesebbet terveznek is, a kereskedéstől nem zárkóznak el. Az ukrajnai háború és az Oroszországgal szemben bevezetett szankciók miatt igencsak felértékelődött a cseppfolyósított földgáz fogadására képes görög infrastruktúra geopolitikai szerepe. A hálózat további fejlesztése már rövid távon is prioritást élvez. Kiriakosz Micotakisz ősszel arról beszélt, hogy egy-két éven belül képesek lehetnek több lng-terminált is felhúzni.

Az új ambíció, hogy a Balkán meghatározó földgázellátójává váljon Görögország.

Az előrejelzések szerint erre van is esély, hiszen 2025-re a négyszeresére nőhet a gázexport. Az északkeleti szomszéd, Bulgária is a Görögországból érkező importtal igyekszik kiváltani az orosz gázt.

Az athéni kormány jobbára az euroatlanti fősodorral mozog az ukrajnai háború kérdésében, ám az ortodox testvériség szálait nem vágta el Moszkvával. Görög üzletemberek vagyonokat keresnek az orosz kőolajon, amelyet a Fekete-tengerről érkező orosz tankerhajókból a sajátjaikba töltenek nemzetközi vizeken, majd továbbszállítják a világ egyes részeire. A görög partok mentén végrehajtott műveletek nem illegálisak, és a politikai elit, jobb- és baloldal egyaránt szemet huny a szankciós politika alapelveivel szembemenő gyakorlat felett. Ezen a közelgő választás sem fog változtatni, végkimeneteltől függetlenül.

 

Nyitóképen: Napfelkelte a Szunion-foknál. Fotó: Shutterstock 

Összesen 28 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sacrament
2023. május 21. 09:09
Node mint itten kemények vogymuk höhöö... Navracsics Tibor megfejtette, hogyan lehet bátran szembenézni a hódítókkal- A megfejtés a keresztény hit és az állam megtartása. Az MTI beszámolója szerint a területfejlesztési miniszter arról beszélt, hogy a nemzetek általában túlélik a népirtási és hódítási kísérleteket, sőt, megerősödve kerülnek ki belőle, és hódítóikat visszaverve egy új korszakot tudnak nyitni történelmükben. Ennél sokkal veszélyesebb a hódításnak az a formája, melyben a nemzet a múltját, a történelmét és a kultúráját veszíti el, ami ugyan nem látványos, de hosszú folyamat – magyarázta. Ekkor egyre fogy a nemzet ereje, a folyamat végén pedig eltűnik az adott nemzet a történelemből szerinte." https://magyarnemzet.hu/belfold/2023/05/navracsics-tibor-az-allam-es-a-keresztenyseg-a-magyarsag-letelemet-jelentik Nekem alapban a hitükkel van gondom. Ugye az őket imádó papok is elfelejtették, hogy a fogadalmukban mi áll, lehetne sorolni, a kis rigótól kezdve, a szegénységi fogadalommal indulva. A hitük szerint a biblia napi olvasása is benne van? a 10 parancsolatot is szépen átírták saját szájízük szerint. Tehát milyen hit? Mondjuk ahhoz nem hazudni kellene a kereszténységet, hanem annak elvei szerint élni, és cselekedni höhöö.. "A megfejtés a keresztény hit és az állam megtartása." Egy ilyen kijelentés után mennyire is vagyunk különbek egy vallási fundamentalista államnál? "kiteljesítve a „magyar géniuszt”," Utolsó emlékeim szerint a legtöbb magyar tudós nem ide haza tudott ki teljesedni. ", ami lehetővé tette az ezeréves magyar államiságot, a közösségek békés együtt élését," Egy ilyen szöveg előtt érdemes lenne egy kicsit átnézni azt a fránya történelem könyvet. A Magyar állam sok mindent elmondhat magáról, csak azt nem, hogy a közösségek békésen éltek volna egymás mellett vagy az országon belül. Egyébként jobb lenne már egyszer megfogadni Kölcsey Ferenc tanácsait és felhagyni az állandó múlton való rágódáson és inkább jövő építésbe kezdeni. De igen tudom ez nem megy a Fidesznek, mert építeni nem tudnak, csak mindent felélni és harácsolni. Még jó, hogy nem kihegyezett karóval és fokhagymával . Hihetetlen, hogy ezt az országot csak bolondok vagy bűnözők tudják vezetni. Kíváncsi lennék, hogy ha NT házát lőnék szét, az ő feleségét erőszakolnák, az ő gyerekeit hurcolnák el orosszá átnevelni, akkor is beszélne ilyen marhaságokat? Amúgy, a múlt valóban fontos, amivel szembenézni kell, nem pedig átírni! Ez az ember nagy játékos. Úgy teszi magát, hogy nem csinál semmit, és csak ígéret. Ha eddig is igaza lett volna, már rég itt lenne az EU-tól a pénz. De csak játszik a híveivel, azok meg benyalják, hogy maga a FideSS minden idők legártatlanabbika. Egy olyan országban, ahol a törvényhozók a saját maguk alkotta törvényekkel nem hajlandóak szembenézni, ott nincs miről beszélni A hallgatósága, gondolom sokat felfogott ebből az előadásból. Szerintem fogalmuk sem volt arról, hogy miket zagyvál össze vissza. Azt hitték, hogy ez az értelmes ember milyen okosakat mond, ők maguk meg mivel, hogy nem értik mit "zagyvál össze", totál hülyének érezték magukat. mert egy őrült nagy baromság volt amiket mondott!Gazdájának annyira meg akar felelni, hogy felmondja a nagy hazafias keresztény mantrát, ami most nagyon menő az orbán bagázsnál. Végülis el kell terelni a figyelmet a 26 %-os inflációról, ami az eus átlag háromszorosa. Vagy az EU legalacsonyabb fizetéseiről, nyugdíjairól. Az őrületesen magas államadósságról, korrupcióról.. stb. Már csak jézus megjelenését kell hozzá kivárni. Jó várakozást...höhöö
Igazszó
2023. május 21. 08:38
Az a szarfészek, ahol a zsidó kommunisták indulhatnak szabadon a választáson pusztulásra van ítélve. Pusztulnak is. Ezerrel. Megérdemlik.
Mandinka
2023. május 21. 07:55
Görögök eladósodva, déli sziesztáról, pipáról nem mondanak le. Minden marad a régi.
vajda
2023. május 21. 07:54
Egy kérdés van: melyik jelöltet támogatja a csutkány? Mert az fog veszíteni.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!