Hiába beszélt „több ezer” „kiábrándult fideszessel”, hiába tapsolták meg a vonyarcvashegyi diszkóban, fájdalom, Magyar Péter leginkább a baloldalon garázdálkodik

2024. április 09. 05:26

Négy meglátás az új balos messiás kapcsán – pár nappal egy valóban hatalmas budapesti tüntetés után.

2024. április 09. 05:26
null
Kacsoh Dániel
Mandiner

(Nyitókép: YouTube-képernyőfotó)

Folyamatosan hömpölyög a tömeg, alig látni a végét, lassan megtelik a Kossuth tér, de a környező utcák sem üresek.

Zúg a Mocskos Fidesz!, tele van ellenzéki zászlókkal, O1G-jelekkel a sokaság, ó, de hát lengedeznek a magyar zászlók is, pedig nem játékai ők mindenféle szélnek.

Fiatalok, idősek, családok mindenütt.

Az elemzők szerint ez valami újnak a kezdete lehet, a rendezvény egyszerre üzenet a leszerepelt ellenzéknek és a Fidesz-kormánynak is. Még kér a nép!

Akár úgy is összegezhetnénk a csalódottsággal terhes indulattal megfogalmazott üzenetet, hogy előbb-utóbb politikai fordulat következik az ország élén. Csak győzzék az érintettek kivárni!

2018. április 14-én valóban rengeteg ellenzéki érzelmű, csalódott állampolgár vonult az utcára Budapesten, az újabb jobboldali kétharmadot hozó választást követően.

Ők voltak ugyebár az igazi többség.

Valami hasonló érzése volt az embernek Magyar Péter szombati demonstrációjának láttán. A valóban igen nagy, rég nem látott méretű sokaság és a hat évvel ezelőtti tömeg összetétele között alighanem igen nagy volt az átfedés.

Ezt is ajánljuk a témában

De milyen következtetéseket vonhatunk le a mostani demonstrációból, illetve annak utózöngéiből?

I.

Először is: sokan vannak, pláne Budapesten, akik elégedetlenek a kormánnyal. Sőt, akár indulatosak is, jórészt sose szavaztak Orbán Viktorra, nem is értik, ki tenne ilyet, hiszen ők egészen mást gondolnak a világról, és nem nagyon ismernek a valós és virtuális környezetükben olyat, aki ne velük értene egyet. Ezt a buborék-érzést tette egyértelművé a megidézett 2018-as megmozdulás is.

Bár még Budapest nagyjából negyven százaléka is fideszes, ebből a hangulatból sarjad ki négyévente a „le kell menni vidékre” jelszava.

Nos, ez az ellenzéki sokaság szinte bármilyen (jó, azért nem bármilyen) hívó szóra utcára vonul pár óra erejéig, ha épp van apropó, kifejezve a szólásszabadság és egyéb jogok állítólagos csorbításával szembeni ellenérzést. Jelszavaik valának: O1G és/vagy Mocskos Fidesz!

Ezt is ajánljuk a témában

Bár volt itt némi számháború, Magyar Péter ráadásul virtigli politikus módjára már az egész magyarság nevében beszél, olyan nagy meglepetés azért e tekintetben tehát nem történt. Annál is inkább, mert pár hete az influenszerek is bemutattak valami hasonló, egyszeri köztéri kifakadást.

Ezt is ajánljuk a témában

II.

Aztán: Gyurcsány Ferenc és/vagy a Momentum valójában finoman szólva sem lelkes az új messiás iránt, a többiekről nem is beszélve, őket nem fegyverezte le a „soha nem látott sokaság”, ahogy a kommentelésben verhetetlen, saját feleségét sem kímélő, de a családját ugye mindentől megvédő szónok sem.

Nem is oly meglepő ez:

a felmérések szerint jórészt az ellenzékből lakmározik az önjelölt harmadik utas néptribun, a Fidesz szavazóbázisát (egyelőre legalábbis) nem fenyegeti.

Hiába találkozott több ezer csalódott kormánypárti szimpatizánssal és tapsolták meg a vonyarcvashegyi diszkóban, Magyar Péter leginkább a baloldalon garázdálkodik.

Ami aligha probléma neki, hiszen mindig is liberális volt. Jó, persze szereti Wass Albertet, meg vannak még itt zavaros dolgok – így viszont

lehet össze-vissza beszélni arról, milyen Magyarországot is szeretne. Maradjunk annyiban: jót.

Ezt is ajánljuk a témában

Mindenesetre az egészen kicsi pártok most egyenesen szűkölhetnek, a Momentumot pedig konkrétan a parlamenti küszöb alá lökheti a legújabb formáció. A Gyurcsány-szekta egyelőre talán intakt, pláne az MSZP-vel és a Párbeszéddel „feldúsítva”. A lényeg mégis az: Magyar a baloldal vezére lehet legfeljebb, akármit is képzel.

Érdekesség, hogy a fejlemények legnagyobb vesztesei, a teljesítmény és támogatottság nélkül vergődő, ám a parlamenti sarzsival jól eltengődő kispárti ellenzéki politikusok egy része még tapsol is Magyarnak. Aki pedig elvileg a politikai kivégzésükre szegődött. Vajon miért? Ennek oka alighanem az aktuális pszichózisban rejlik.

III.

A helyzet ugyanis a következő:

lényegében totál mindegy is, miről beszél Magyar Péter, ő egy életérzést megtestesítő entitás, egy üres falra vetített Milla-klip, a „Nem tetszik a rendszer!” tizenkét éves szövegének és kisfilmjének a folytatója.

Egyesek szerint beteljesítője. Mondandója is nagyjából ennyi: nem tetszik a rendszer.

Nem az a fontos, hogy mit akar, legfeljebb addig, amíg rogánozik meg orbánozik, esetleg gyurcsányozik. A kiéhezett és kiváncsi fanatikusokat az sem érdekli, ha ellentmondásokba keveredik, nemrég még Lölőnél akart dolgozni, tizennégy évig volt a NER része és/vagy erőszakos volt a feleségével. Semmi nem számít, amíg szól az Orbán, takarodj! 

A hétvégi forradalmárok Nagy Ervin színművész úr ökölbe szorított kezei, a Karmelitának szóló artikulálatlan üvöltés maga a protest. Márpedig ebből érdemi politika nem következik.

IV.

További adalék, avagy a negyedik észrevétel: a Fidesz-kormány bukásának független-objektív megfontolásból drukkoló hazai független-objektív sajtó (egy-két üdítő kivételtől eltekintve)

szinte kritikátlanul emeli pajzsra a „slim fit Jézust”, nem is beszélve nyugati kollégáiról, például a Politico-ról vagy a Guardian-ről.

Nincs kérdés, csak éljenzés: „aki Orbán ellen, az velünk”! Íme az elfogulatlan, példaadó európai média, tessék csodájára járni ismét!

Nem állítjuk, hogy a kegyelmi ügy után Magyar Péter ámokfutása oly kedves lenne a Fidesz-KDNP számára, azért itt mégis egy árulóról van szó, s nem holmi propaganda, sokkal inkább a jobbos népharag vádolja őt most. De a politikai erőviszonyok (egyelőre legalábbis) akkor sem változtak érdemben. Pontosabban: az ellenzéki torta újraszeletelése látványosan elkezdődött, csakhogy a számok alapján elsöprő kormányváltó hangulat országos szinten semmiképp sincsen, pláne nem egy ciklusközépi állapothoz képest.

Ezt is ajánljuk a témában

A jelek szerint az őrület folytatódik, láthatóan némi anyagi és egyéb szupport is kezdi megtalálni a legújabb potenciális ellenzéki vezért.

***

Ezt is ajánljuk a témában

 

Összesen 402 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Lajoss
2024. április 21. 12:15
Hogyne,Dani...azért foglalkozik a kesma 85%-ban a Magyar Péterrel.. Beszartatok,Dani,teljes joggal! 😀😀😀😀
2istvsn
2024. április 21. 08:18
Mért is fájdalom?
Skywalker_bp
2024. április 12. 06:20
Hát, Kacsoh, fájdalom, de nemcsak ott garázdálkodik. Láttalak az ATV-ben. Kicsit sem voltál szétesve. Magyar belebontott a Fidesz táborba. És még csak most indul a vidéki turné. 🤣🤣🤣💪🏻💪🏻💪🏻👍👍👍🇭🇺🇭🇺🇭🇺
Isten jobb keze
2024. április 10. 22:58
Nos, ha ez valóban igy van, akkor ez nem jelent mást, hogy orbánék egy szerűen tökéletes munkát végeztek az agy mosas terén. És ebben az esetben 1- Magyarország elveszett. 2-itt már csak az isten segíthet a hazánkon!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!