Kövér László házelnök fogja helyettesíteni Novák Katalint!

2024. február 11. 06:40

Mutatjuk, mi az eljárás, miután lemond az államfő.

2024. február 11. 06:40

Szombat délután lemondott a köztársasági elnöki tisztségéről Novák Katalin köztársasági elnök.

A köztársasági elnök jogállásáról és javadalmazásáról szóló 2011. évi CX. törvény a következőképpen fogalmaz arról, hogy mi történik, ha az államfő lemond: „A köztársasági elnök az Országgyűléshez intézett írásbeli nyilatkozatával lemondhat megbizatásáról. A lemondás érvényességéhez az Országgyűlés elfogadó nyilatkozata szükséges.”

A törvény úgy rendelkezik, hogy a köztársasági elnök mandátuma ilyen esetben legkorábban a nyilatkozatot követő 15. napon szűnik meg.

A szabályok szerint, „ha a köztársasági elnök megbizatása valamely okból idő előtt megszűnik,

az új köztársasági elnök hivatalba lépéséig a köztársasági elnöki jogkört az Országgyűlés elnöke gyakorolja.”

Tehát az új köztársasági elnök megválasztásáig Kövér László házelnök helyettesíti majd Novák Katalint.

„A köztársasági elnök helyettesítése idején az Országgyűlés elnöke képviselői jogait nem gyakorolhatja, és helyette az Országgyűlés elnökének feladatát az Országgyűlés által kijelölt alelnök látja el” – olvasható a jogszabályban.

Ezt is ajánljuk a témában

***

Nyitókép forrása: Földházi Árpád/Mandiner

Összesen 204 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
zsolti123
2024. február 11. 22:37
sozlib_abschaum 2024. február 11. 07:23 Rendkívüli: megszólalt a kegyelmet kapott Kónya Endre és részletesen elmondta, mi történt – fordulat jöhet a botrányban https://www.szilajcsiko.hu/single-post/a-bicskei-gyermekotthon-igazgatohelyettese-voltam-megszolalt-konya-endre-koncepcios-bunuldozes Ha nem elérhető, mert törültették: https://rb.gy/l3zsx9 Égbekiáltó hamis információk alapján mondott le Novák Katalin !!! EL KELL OLVASNI KÓNYA ENDRE TÖRTÉNETÉT!
letsgobrandon-2
2024. február 11. 15:38
... én szeretem a nőket.. de nem alkalmasok mindenre .. lapozzunk
atti64
2024. február 11. 15:37
HAJRÁ!
esztergomi
2024. február 11. 14:03
Ok! De addig ki fogja helyettesíteni a pedofil igazgatókat? Ki fogja helyettesíteni a gyermekbántalmazást eltusoló Tordainét és Palcsó anitát esztergomban? Ki fogja helyettesíteni a gyámügy “verőlegényét” Németh Miklóst?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!