Nagy munkában a Tisztelt ház: hamarosan hoppon maradhatnak az online csalók

2024. április 09. 13:26

Több előterjesztéstől is tárgyal ma az Országgyűlés, amelyek közül két javaslat is érinti az állampolgárok mindennapjait.

2024. április 09. 13:26

Nyitókép: online csalás/illusztráció (Fotó: GettyImages)

A digitális állammal összefüggő törvénymódosítások általános vitájában Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki kabinetiroda államtitkára emlékeztetett: tavaly fogadta el a parlament a digitális államról szóló törvényt, amely szerint az igazolványok és az ügyintézés fokozatosan mobilra költözik, az állam ugyanis 

mindenki számára elérhető mobilalkalmazást hoz létre, amellyel sorban állás vagy postai levelezés nélkül, egyszerűen intézhetők az egyes ügyek.

A jelenlegi törvényjavaslat megteremti a digitális állampolgárság előregisztrációjának lehetőségét – jelentette be az államtitkár. Hozzátette, hogy a kormányablakokban a személyi azonosság igazolását követően az ügyfél megkaphatja az előregisztrációhoz tartozó adatokat egy mobiltelefonnal olvasható kód formájában, és eltárolhatja azt a későbbi aktiváláshoz.

Dömötör Csaba közölte azt is: a javaslat a rendőrségről szóló törvényt is módosítja, annak érdekében, hogy 

egy igazoltatás során a személyazonosító adatainkat a telefonunk segítségével egy vizuális kód felmutatásával is igazolhassuk. 

Ez teljesen egyenértékű lesz a fizikai okmányok bemutatásával, így azokat nem kell majd magunknál tartanunk.

Ma tartják az általános vitát az online csalások elleni fellépés érdekében szükséges törvények és egyéb büntetőjogi tárgyú törvények módosításáról is.
Az Igazságügyi Minisztérium által beterjesztett  javaslat indoklása felhívja a figyelmet, hogy az elmúlt időszak jogalkalmazói visszajelzései szerint

exponenciálisan megnövekedett az ilyen típusú bűncselekmények száma, ezért indokolt a változtatás. 

A módosítás eredményeképpen a pénzügyi szolgáltatók számára lehetőség nyílik arra, hogy a bűncselekménnyel érintett pénzügyi tranzakciót követően, a pénzügyi szektoron belüli megfelelő együttműködéssel, információcserével felkutassák és blokkolják az elvont bankszámlapénzt, még azt megelőzően, hogy az elkövetők azt a pénzügyi szektoron kívülre juttathatnák.

Konkrétan az a cél, hogy az olyan fizetési műveletek esetében, ahol a pénzforgalmi szolgáltató ügyfele vagy a nyomozó hatóság jóvá nem hagyott fizetési műveletről tesz a szolgáltató felé bejelentést – függetlenül attól, hogy felmerül-e az ügyfél súlyos gondatlanságának gyanúja – 

lehetővé váljon a fizetési művelettel érintett fizetési számlákon a fizetési műveletek felfüggesztése.

Ezzel el lehetne kerülni, hogy az anyagi károkozás tényelegesen megvalósuljon és a pénzünk a csalókhoz kerüljön. 
 

 

Összesen 12 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-77
2024. április 30. 18:53
🍓 ️ ­­A­ ­­d­­­ö­­­g­ö­s­ ­l­á­­­n­­­y­­­o­k­­ ­v­á­­­r­­­n­a­­­k­­ ­­­r­á­­­d­ 👉 𝗪­𝗪­­­𝗪­.­𝗖­­­𝗨­­𝗠𝟰­.­­𝗙­𝗨­𝗡
harcimarci-9-9
2024. április 09. 14:12
Apropos: Kanadai kamionosoknak is egy pillanat alatt letiltották a kártyájukat, mert nem tetszett a hatóságoknak a tiltakozásuk. Még 1 zsömlét, 1 liter üzemanyagot sem tudtak venni maguknak.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!