Több helyszínen is házkutatást tartott a NAV a 24.hu tulajdonosának félmilliárdos adócsalási botránya miatt

2023. december 15. 09:06

A gyanú szerint a Varga Zoltán által létrehozott cég részvényeladásai során kárt okozhattak az Európai Unió költségvetésének.

2023. december 15. 09:06
null

Az adóhatóság több helyszínen házkutatást tartott és bizonyítékokat foglalt le egy büntetőeljárás keretében, amely kapcsolódik a 24.hu portált üzemeltető Central Médiacsoport tulajdonosához, Varga Zoltánhoz – írta meg a Magyar Nemzet.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) költségvetési csalással és hűtlen kezeléssel gyanúsítja Vargát és két társát ebben az ügyben. Erről a Fővárosi Főügyészség válaszában értesült a lap, ahol elmondták, hogy a nyomozó hatóság több helyen tartott kutatást, és ezen során tárgyi bizonyítékokat, beleértve okiratokat és elektronikus adatokat is, foglalt le.

A vádhatóság, tekintettel a nyomozás érdekeire, további részleteket nem közölt. 

A 24.hu tulajdonosát és két társát tavaly költségvetési csalással és hűtlen kezeléssel gyanúsította meg az adóhatóság, különös tekintettel arra, hogy az uniós forrásokból létrejött Nógrádi Vegyipari Zrt. részvényeinek eladása során kárt okozhattak az Európai Unió költségvetésének.

A NAV mellett az OLAF is vizsgálódik

A lap információi szerint a pénzügyi nyomozók szerint a kárösszeg meghaladhatja a félmilliárd forintot. A NAV mellett az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) is vizsgálódott az ügyben. A nyomozást megelőzte, hogy Budai Gyula fideszes képviselő 2021-ben először az OLAF-hoz, majd pár hónappal később a NAV-hoz fordult a Central Médiacsoport vezetőjének ügyében. 

Mindkét beadvány lényegében ugyanazt a témát érintette: a CenTech Új Magyarország Kockázati Tőkealap létrehozását. A tízéves futamidejű tőkealapot 2010-ben hozták létre az uniós program keretében.

A tőkealapot, amit Varga Zoltán által vezetett Central-Fund Kockázati Tőkealap-kezelő Zrt. kezelt, a Nógrádi Vegyipari Zrt. alapította meg, amelynek 99 százalékos tulajdonosa volt. 

A cég részvényeit a nem sokkal az eladás előtt alapított Avogadro 2020 Projekt Kft. 459 millió forintért vásárolta meg.

A feljelentés szerint az Avogadro 2020 Projekt Kft. céltudatosan jött létre, hogy alacsony áron szerezze meg a Nógrádi Vegyipari Zrt.-t, és a vállalkozás értéke jelentősen meghaladta a vevő által fizetett összeget, ami potenciálisan kárt okozhatott az EU költségvetésének.

Frissítés:

Az üzletember ügyvédje házkutatással kapcsolatban közleményt adott ki, amelyet a Media1 is megosztott:

„Szeretném hangsúlyozni az ügy kapcsán, hogy ügyfelem semmilyen bűncselekményt nem követett el. Hozzávetőlegesen havonta kértünk betekintést az iratokba, de az elmúlt 6 hónapban tudomásom szerint érdemi nyomozati cselekmény nem történt az ügyben. December 6 – án, a Central Irodaházába nagy erőkkel kivonult a NAV nyomozó főosztálya és olyan iratokat vittek el, amiket elektronikus úton is be tudtunk volna küldeni. 2025 év elejéig lehet hivatalosan nyomozni az ügyben és továbbra is fenntartjuk az álláspontunkat, hogy az ügyfelemmel közölt gyanúsítás hiányos és a büntető jogszabályok téves értelmezésén alapul. Ettől függetlenül a gyanúsítás minden pontját tényekkel és bizonyítékokkal alátámasztva cáfoltuk”.

***

Ezt is ajánljuk a témában

Nyitókép: Hír TV

 

Összesen 10 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Reszelő Aladár
2024. január 03. 09:10
Trükkös Zotyó mard irasd meg a független bandáddal, hogy nem támadják a kormánykritikus független sajtót. Az EU Pénze pedig a lipsiknek szabad préda, míg a szuveréneknek még a szabályos felhasználás is lopás.
B_kanya
2023. december 15. 14:41
"files32 2023. december 15. 09:19 Hétfőn a Magyar Nemzethez IS bekopognak" Nem, ma estére átküldik a sztorit. A PS-nek és a Vadhajtásoknak is.
B_kanya
2023. december 15. 14:33
"states-2 2023. december 15. 09:09 A teljes komcsi hátországot nyugodtan sittre lehetne vágni." Hadd legyen már valami okuk sivalkodni diktatúráról... :)
billysparks
2023. december 15. 09:35
Lecsapott a diktatúra rendőrsége! Eurokommunista sohasem lehet bűnös! Elvtárs! Védd a lebukottat!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!