Miről beszélt Orbán Viktor az utóbbi nemzetközi sajtótájékoztatókon? – összegyűjtöttük a legfontosabb kijelentéseket

2023. december 21. 06:00

Migráció, orosz-ukrán háború, koronavírus, gazdaság – hogy csak néhányat említsünk az előző évek kiemelkedő témái közül.

2023. december 21. 06:00
Baranya Róbert
Baranya Róbert

Orbán Viktor miniszterelnök tartja az év utolsó Kormányinfóját; a kormányfő válaszol a magyar és külföldi újságírók kérdéseire csütörtök délelőtt a Karmelitában. Nem az idei az első alkalom, hogy a miniszterelnök évértékelő sajtótájékoztatót tart a legfontosabb belpolitikai és Magyarországot érintő nemzetközi témákról, kitérve a kormány előtt álló feladatokra is.

2022:

Orbán Viktor az egy évvel ezelőtti sajtótájékoztatóján 

a rendszerváltás utáni legnehezebb esztendőnek nevezte 2022-őt, és az idei évre azt a legfontosabb célt fogalmazta meg, hogy Magyarország kimaradjon az orosz-ukrán háborúból, decemberre pedig 10 százalék alatti legyen az infláció mértéke.

A kormányfő ekkor jelentette be a 25 év alatti fiatalok szja-kedvezményének kiterjesztését a 30 év alatti, gyermeket vállaló nőkre is. 

Orbán valódi szabadságharcnak nevezte a 2022-es országgyűlési választást,  

mivel a nemzetközi szereplők olyan súllyal vettek részt a választásban, mint korábban sohasem. A kormányfő ígéretet tett a családtámogatási rendszer továbbfejlesztésére és egy kérdésre válaszolva kizárta, hogy a kormány IMF-hitelt venne fel.  

2021:

Orbán Viktor  a 2021-es sajtótájékoztatón elsősorban a koronavírus elleni küzdelemről és a gazdaság újraindításáról beszélt, azonban érintette a bevándorlás kérdését, megígérve, hogy Magyarország továbbra is ellenáll a migrációs nyomásnak.

Ha nincsen kerítés, akkor nem tudjuk megvédeni az országot, és a kerítés maradni fog”

– jelentette ki. A miniszterelnököt megkérdezték arról is, hogy mi a véleménye Márki-Zay Péterről, az ellenzék korábbi kormányfőjelöltjéről. „Választási kérdésekkel csak a választási kampányban foglalkozunk, de a legfőbb kérdés, ki a főnök. 

Nem kell sokat gondolkodnom, hogy ki a főnök azon az oldalon”

– mondta Orbán Viktor.

Beszélt arról is, hogy 20-30 éve dolgozik azért, hogy a Kelet-Nyugat törésvonal eltűnjön. „Nemcsak katonai, hanem kulturális értelemben is megszállták Európát az amerikaiak és a szovjetek. Mi ellenálltunk a szovjet elnyomásnak, és a nemzeti identitásunk megmaradt” – fogalmazott a miniszterelnök. 

2020:

Egy évvel korábban a miniszterelnök 2020 januárjában tartott sajtótájékoztatót, amelyen új gazdaságvédelmi, energia és klímavédelmi akcióterv indítását jelentette be. Beszélt arról, Magyarország fantasztikus teljesítményt vitt véghez, hiszen 

harminc év után először a foglalkoztatottak száma Magyarországon meghaladta a 4,5 millió főt. Erre harminc éve nem volt példa. 

Ez azt jelenti, 2010-hez képest több mint 800 ezerrel többen dolgoztak Magyarországon, és a foglalkoztatási arányunk is így haladta meg a 70 százalékot – hívta fel akkor a figyelmet a kormányfő. 

Nyitókép: Orbán Viktor miniszterelnök évértékelő sajtótájékoztatója 2022 december 21-én. (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

 

Összesen 28 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Namond
2023. december 21. 19:19
Erről biztos nem beszélt. Némi hezitálás után Szijjártó Péter megerősítette, hogy Porosenko Orbánnal találkozott volna. Az UNIAN beszámolója szerint a magyar Pénzügyminisztérium 343 millió forintnak megfelelő összeget - 37 millió hrivnyát - utalt át Porosenkonak, egy héttel a tervezett találkozó előtt. Ezért nem engedték ki a határon, szuverenitás védelmi okból.
megvadult-2
2023. december 21. 17:33
Valamit jól csinálhatott Orbán, a libsi seggny@lók vért hánynak a mandin.
Namond
2023. december 21. 10:17
Talán a nemzetközi helyett a hazai problémákkal kellene foglalkoznia. Nem kellene Pintérre a pincsijére hagyni a kormányzást. Mit szól ehhez a Fővadász, megkönnyebbül?
2023. december 21. 09:28 Szerkesztve
Az infláció, ebből fakadó valós és kapzsin nyerészkedő termelői áremelés szót sem érdemel. https://index.hu/gazdasag/2023/11/06/kereskedelem-valsag-elelmiszer-inflacio-beszallitok/ A Bárány család hasznosítva az orbánkormányok vissza nem térítendő támogatásait növelte vagyonát. A Master Good termelés növekedés nélkül profitja az előző évi 6,67 milliárd üzemi eredménye 15,08 milliárd forintra nőtt, a 15,39 milliárdos adózott eredménye (profit). Így az árbevétel-arányos eredménye 9,47 százalékos, ami az évvel korábbi korábbi 215 százaléka. A debreceni Tranzit-Food Baromfifeldolgozó és Élelmiszeripari Kft. 8,31 milliárdos pluszban zárt, az előző évi 71,6 milliárdos árbevétel, tavaly 52,38 százalékos fejlődés után 8,77 milliárd forintos üzemi eredményt ért el ez 88,41 százalékkal haladja meg (AZ ELŐZŐ ÉVI 188 SZÁZALÉKA) a korábbit. Persze Orvbánnak mindez jó, hisz a kiskereskedelmi ÁFA 31,4%-ra növelése biztosította a baráti oligarchák vissza nem térítendő közpénz támogatását.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!