Kivezetik a művészettörténet tárgyat az alaptantervből – az MTA heves tiltakozásba kezdett

2023. december 22. 10:00

Ennek az ismeretanyagnak a kiiktatása az általános műveltség köréből nemzeti művészeti örökségünk lebecsülését is jelenti – írták a közleményben.

2023. december 22. 10:00
A Magyar Tudományos Akadémia (MTA) székháza

Közleményben reagált az MTA arra, hogy a 2020-as új Nemzeti Alaptantervnek (NAT) megfelelően az állami fenntartású középiskolákban 2024-től már választható tárgyként sem lesz elérhető a művészettörténet mint önálló tárgy, az abból való érettségi lehetősége pedig megszűnik Magyarországon. 

A Magyar Tudományos Akadémia Filozófiai és Történettudományi Osztálya Művészettörténeti Tudományos Bizottsága tiltakozásba kezdett, mint írják „elfogadhatatlannak, átgondolatlannak, rövid és hosszú távon egyaránt rendkívül ártalmasnak” tartják a döntést, amely a képző-, ipar- és építőművészet több ezer éves múltjáról és kortárs alkotásairól úgy véli, hogy „az nem szerves része az általános műveltségnek”. 

Az európai és magyar képzőművészet hagyománya és jelene semmivel sem alacsonyabb rendű, mint az irodalmi örökségünk. Különösképp így van ez a 21. század képközpontú kultúrájában, amely képek és szavak szintetikus egységével kommunikál. 

Ennek az ismeretanyagnak a kiiktatása az általános műveltség köréből nemzeti művészeti örökségünk lebecsülését is jelenti, végső soron kulturális versenyképességünk meggyengüléséhez vezet 

írták a közleményben.

Kiemelték az üggyel kapcsolatban azt is, hogy a művészettörténet eddig is csak választható tárgy volt a gimnáziumi oktatásban, csak fakultáció keretében vagy külön fenntartói engedéllyel lehetett tartani, és választható volt az érettségi tárgyak sorában is. „Ennek ellenére sokan éltek ennek lehetőségével” – írták. 

Nyitókép: MTA/Kovács Tamás

 

 

 

Összesen 27 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
survivor
2023. december 24. 20:28
De amúgy basszátok a jó k. anyukákat ! A TÚÚÚLTERHELÉÉSSEL mi van ??
survivor
2023. december 24. 20:25
megtat Emléxem ! Kemeny fedelű, szürkeszöld kömyv.
megtat
2023. december 22. 16:47
A művészettörténet a tanterv részeként tantárgy volt a gimnáziumokban 3. és 4. évfolyamon a 70-80-as években, csak érettségire nem lehetett jelentkezni belőle. Szerintem most sokkal nagyobb szükség lenne rá, mint bármikor korábban, hogy a fiatalok jobban képesek legyenek felismerni az internetről és a tv-ből áradó mocsok miatt háttérbe szorult valódi művészi értékeket.
orokkuruc-2
2023. december 22. 15:10
Az a fosadék MTA melyik betűjében NEM hazudik?? Nem Magyar, nem Tudományos (az output 70 %-a társadalom-mérnökösködés)! Az akadémia , no olyat én is indíthatok, ha kell!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!