A sör jótékony hatása: a bélrendszernek és szívnek is használhat, a mértéktartás azonban elengedhetetlen

2023. november 07. 14:52

Egészségünk a mindenünk. Egy friss kutatás szerint a sör jótékony hatása beárnyékolja a mai divatos ételekét, étrendkiegészítőkét is.

2023. november 07. 14:52
sör jótékony hatása

A túlzott alkoholfogyasztás veszélyeit mindenki ismeri – ezek különösen nagy hangsúlyt kapnak mostanság, a száraz november időszakában. Azonban az új kutatások azonban érdekes dologra, a sör  jótékony hatására hívják fel a figyelmet. Legutóbb a The Sun számolt be arról, a mérsékelt sörfogyasztás jó hatással van a bélrendszerre, és a szívünket is erősítheti – akár eredményesebben, mint a divatos, egészséges ételek és táplálékkiegészítők.

sör jótékony hatása
A sör jótékony hatása: mértékkel akár hasznunkra is válhat! Fotó: Laure Boyer / Hans Lucas / AFP

A sör jótékony hatása: ezt állapította meg a kutatás

Egy ilyen kutatásról számolt be korábban a Sky News, amelyben összesen tizenkilenc, 23 és 58 év közötti férfit vizsgáltak. A kutatásban résztvevők négy héten át minden nap elfogyasztottak a vacsorájukhoz egy 330 ml-es kiszerelésű sört; az egyik csoport alkoholosat, a másikuk alkoholmenteset. A résztvevők étrendjükben, és az életmódjukban semmilyen egyéb változtatást nem eszközöltek.

A tesztidőszak végén mindkét csoport bélmikrobiomjában nagyobb volt a baktériumok diverzitása, és javult férfiak bélrendszerének egészsége is. 

Naponta egy pohár sör segíthet a bélmikrobiom karbantartásában, és része lehet a kiegyensúlyozott táplálkozásnak – ugyanakkor óvatosnak kell lennünk, és nem szabad úgy vennünk ezt az egészet, hogy a több a jobb” 

– figyelmeztet a Ana Faria, a Lisszaboni Egyetem munkatársa, a kutatás egyik felügyelője.

Azt is olvashatjuk, hogy a sör akár eredményesebb is lehet ebből a szempontból, mint az olyan, mai divatos ételek, mint kimcshi, kombucha tea, vagy joghurt – amelyeket általában mind-mind probiotikum-tartalmuk miatt fogyasztanak.

Ezt is ajánljuk a témában

A sör összetétele és pozitív hatásai

Hogy pontosan mitől is lehet pozitív hatása az emberi testre a sörnek, abban a HáziPatika lehet segítségünkre.

A sör valamennyi típusában viszonylag nagy mennyiségben található B-vitamin , azon belül is a legnagyobb koncentrációban B2 (riboflavin), B3 (niacin), B6 (piridoxin) és B9 (folsav), de tartalmaz B5-öt (pantoténsav) és B12-t (kobalamin) is. A B csoportú vitaminok forrása a sör élesztőtartalma; a szűretlen sörökben nagyobb mennyiségben vannak jelen, mint a szűrt változatokban. Fontos tudni azonban, hogy az alkohol gátolja a felsoroltak némelyike, például a szervezet számára nagyon fontos folsav felszívódását, így a B-vitaminok pótlása elsődlegesen más táplálékforrásokkal ajánlott.

A sör előnyös kalcium-magnézium aránya (előbbiből keveset, míg utóbbiból sokat tartalmaz) segíti az epe- és vesekőképződés megelőzését. Fontos továbbá, hogy káliumban gazdag, ugyanakkor nátrium kevés van benne, ami az egészséges vérnyomásnak kedvez, de nem szabad megfeledkezni róla, hogy a túlzott alkoholfogyasztás viszont emeli a vérnyomást, így annak optimális szinten tartására nem a komoly mennyiségű sörbevitel a jó választás.

A felsoroltak mellett a sör vasat, szelént és rezet is tartalmaz.

A sörben nem található koleszterin és zsír, és a legtöbb típusa fehérjében is viszonylag szegény táplálék; kalóriatartalma kisebb , mint az alkoholmentes italok többségének. Mértékkel fogyasztva ezért a HáziPatika is egyetért a fent említett kutatással abban, hogy diéta kiegészítője lehet, például azoknál is, akik zsír- és koleszterinszegény étrendet folytatnak.

Emellett pedig a sör polifenolokat és mikroorganizmusokat tartalmaz, amelyek hatással lehetnek az emberi bélrendszerben élő mikrobák sokféleségére. Tanulmányok kimutatták, hogy ha többféle baktérium van jelen bélrendszerünkben, kisebb az esélye például a különböző szívbetegségek és a cukorbetegség kialakulásának.

Ha mértékkel isszuk, egészséges a sör

A tanulmány szerint tehát ha az alkoholfogyasztást biztonságos határokon belül szabályozzuk, akkor az a kiegyensúlyozott táplálkozáshoz is hozzájárul, és egészségünk megőrzését is elősegítheti. Az egyes országokban  persze eltérően ítélik meg, hogy mi is az elfogatható napi mennyiség. A legtöbb helyen, így Magyarországon is általában érvényes orvosi ajánlás szerint egy nap egy pohár (azaz 0,33 liter) 4,5 százalékos sör – ez a mennyiség 12 g alkoholt jelent – fogyasztása elfogadott.

Nyitókép: Oliver Lang / DDP / ddp images/ AFP

Összesen 22 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
alexandrosz-2
2023. november 08. 18:09
Pici gyerekkorom óta tudom. De mi ebben az újdonság?
Ehetős Odó
2023. november 07. 17:24
Mértékkel és tartózkodással - ahogy régen mondták. Mérték a vödör, tartózkodás az asztal alatt.
Ehetős Odó
2023. november 07. 17:21
Nyomtam is délben egy Urquellt. Ahogy rendesen szoktam.
Swansea2688
2023. november 07. 16:53
Az alkoholos italok csak a gyártóik pénztárcájának tesznek jót.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!