Az ellenzéknek is Amerikából kellene tanulnia

2024. január 09. 20:45

Ennek pedig oka van.

2024. január 09. 20:45
null
Bartus László
Bartus László
Amerikai Népszava

„Orbán tőlük tanul, de Orbán ellenzéke nem tanul az amerikai demokratáktól, amit az elmúlt napokban elindult Biden-kampány is mutat, de ami már évtizedek óta harcol a szélsőjobb ellen sikerrel. Ha ezen az úton járnak tovább, márpedig ezt nagyon tudatosan teszik, akkor van esélyük Trumpot legyőzni, az amerikai-orosz fasizmus ellen megvédeni az alkotmányos rendet. Az kizárt, hogy bármilyen választási eredmény után Amerikában Orbán rendszere észrevétlenül és egy puskalövés nélkül létrejöhessen. Ennek pedig oka van.

Az amerikai demokraták stratégiája a legfontosabb alapigazságokra épül: ez pedig az, hogy arra válaszol, amit az ellenség támad, veszélyeztet. A legfőbb hazugsággal állítják szembe a legfőbb igazságot, és azt teli torokból mondják. Trump legnagyobb veszélye nem abban áll, hogy konkrét kormányzati vagy gazdaságpolitikai kérdésekben milyen döntéseket hoz. A trumpista fasiszta és náci mozgalom, élén az antikrisztus Trumppal, legnagyobb veszélyt az Alkotmányra, a demokráciára és a szabadságra jelenti. Legnagyobb veszély a diktatúra.

Ezért az amerikai demokraták nem azt csinálják, amit a legnagyobb magyar ellenzéki párt, a Demokratikus Koalíció, amely szociáldemokrata fordulatot, jólétet, béremelést, a szociális juttatásokat, az ingyen sört meg a virslit hirdeti, mint a régi magyar kommunisták: hazudik a népnek, populista hazugságokkal eteti, próbálja megnyerni őket, nem a lényegről beszél.”

Nyitókép: Mátrai Dávid/Mandiner

 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 52 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
auditorium
2024. január 10. 18:56
Inkább amerikai barátaink tanulhatnának Európától egy kis kultúrát, nyelveket, európai történelmet, mert nem csak Colombustól kezdődik a világtörténelem, esetleg bekukkanthatnának európai, NEM angol nyelvű egyetemek oktatási anyagát átnézni. Akkor diák turistáik nem tennék a Coca Colás dobozt a firenzei Santa Croce bazilika oltára mellé..., és nem kérdeznék, hogy van-e hűtőszekrényünk itt Európában... Mr Baßus, tartsátok csak meg progresszista és ultrademokratikus országotokban az online értékesitett összes kábitószereteket, maradjon továbbra is San Francisco a földön fetrengő fiatalságnak, éljen az önök "CANCEL CULTURE"-juk. Mi itt Európában megvagyunk nélküle is, sőt a hormonkezelt szárnyasokat sem hiányoljuk és a génmódositott, rákkeltő rovarirtóval és gyomirtóval termesztett bármi nélkül is elvagyunk. Választásainkon a levélszavazatokat eddig még kézbesitették a posták, nem úgy mint önöknél, kidobva hevernek a szemétdombon vagy a holt lelkeket is beleszámolják.
google-2
2024. január 10. 15:36
Kár, hogy nem Hitler idejében élt. Biztosan legyőzte volna fél kézzel azt és akkor most nem kellene az amerikai-orosz fasizmus ellen harcolnia - de leginkább a fejében levő démonok ellen.
tapir32
2024. január 10. 15:01
A kelet-közép-európai új demokráciák azért vannak jobb helyzetben mint a régi nyugatiak, mert még nem követték el azokat a hibákat, amiknek a következményeitől a régi demokráciák szenvednek. Tanulva a hibáikból más úton járunk. Ilyen a fejlettebb demokrácia. Anakronizmus lenne nyugat-európai vagy amerikai mintára demokráciát építeni. Az EU, a Freedom House stb. szervezeteknek a demokráciák minősítésekor figyelembe vett szempontjai az USA demokráciáján alapulnak következésképpen, Magyarországra nézve irrelevánsak. Attól, hogy nem az USA standardek alapján működik egy demokrácia attól, az még demokrácia.
tapir32
2024. január 10. 13:39
A véreskezű Horn a demagógia és az ország kiárusításának mestere volt!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!