Nagy veszély leselkedik Európára, Magyarország sem maradhat ki belőle

2023. október 29. 05:46

Heteken belül elérhetővé válnak az öt nagy magyarországi dohányipari szereplő által megrendelt „üres cigarettásdoboz kutatás” adatai, amelyek megmutathatják a feketepiac méretét is. Tavaly itthon félmilliárd szál illegális cigarettát szívtak el, ami 30 milliárd forint jövedékiadó-bevételtől fosztotta meg a központi költségvetést.

2023. október 29. 05:46
Klein Ron

Az év első kilenc hónapjában csaknem 30 millió szál cigarettát foglalt le a Nemzeti Adó- és Vámhivatal, 70 százalékkal többet, mint 2022 azonos időszakában – közölte a NAV. Ennek ellenére a Mandinernek nyilatkozó dohányipari források szerint ebből nem lehet messzemenő következtetést levonni: csak júniusban például 550 millió szál került szabadforgalomba, a KPMG tanulmánya alapján pedig tavaly félmilliárd szál illegális cigarettát szívtak el az országban, azaz a 30 millió szál némi túlzással csepp a tengerben.

Ezt is ajánljuk a témában

A legpontosabbnak számító becslések alapján 10 százalék feletti a nem hazai adózású termékek aránya a magyar dohánypiacon, de ez nem egyenlő a feketepiaccal. Ugyanúgy ebbe a kategóriába sorolják azokat a cigarettásdobozokat is, amelyeket teljesen legálisan hoz be például egy hazánkba érkező turista.

Átvizsgálják az üres cigarettásdobozokat

A tervek szerint a következő hetekben elkészül az öt nagy magyarországi dohányipari szereplő által megrendelt úgynevezett „üres cigarettásdoboz kutatás”, amelynek megbízhatóságát a 20 ezres mintaszám garantálja. Természetesen a folyamathoz idő kell, hiszen a dobozokat az iparági szereplők alaposan átvizsgálják, többek között ellenőrzik a kódok eredetiségét, a ragasztásokat, és azt is megnézik, hogy ha legális termékről van szó, akkor honnan érkezett Magyarországra.

Ebből már azért fontos tendenciákat lehet leszűrni:

ha például megduplázódna a nem itthon adózott termékek aránya, az a feketepiac erejének növekedését mutatná, hiszen nem érkezett kétszer annyi turista Magyarországra.

Ez a kutatás az itthoni helyzetet vizsgálja, a KPMG minden évben közzétett tanulmánya viszont a teljes piacot elemzi rengeteg különböző szempont alapján – ugyebár magyar dobozok ugyanúgy heverhetnek például Angliában, a cég pedig minden ország adatára rálát.

Egyre nehezebb megállítani a bűnözőket

Nos, a KPMG számításai szerint Magyarországon félmilliárd szál illegális cigarettát szívtak el 2022-ben, ami körülbelül 30 milliárd forint jövedékiadó-bevételtől fosztotta meg a központi költségvetést.

A szakértők rámutatnak, az emelkedő árak és adók miatt a bűnszervezetek egyre nagyobb térhez juthatnak Európában, ami hosszabb távú kockázatokkal jár.

Az „ellátási lánc” kialakulása, a kapcsolatok kiépítése, valamint az illegális termékek használatáról kialakuló bizalom és elfogadottság többéves folyamat, utána már nehéz gátat szabni a bűnözőknek.

Ráadásul a lapunknak nyilatkozó iparági szereplők arra is felhívták a figyelmet, hogy ezek az adatok csak a cigarettára vonatkoznak, miközben az egyre több államban elérhető hevítéses technológiák is megjelennek az illegális termékek között. Ezek ugyanannyiba kerülnek, számos országban jelentős részesedéssel rendelkeznek, kisebbek, azaz könnyebb elrejteni őket, szóval a bűnbandák figyelmét sem kerülték el.

Nem Magyarország a fő célpont

A szakértők szerint az ukrajnai háború „mellékhatásaként” a zöldhatáron jóval nagyobb a figyelem, és bár akadnak hírek drónokkal csempészett cigarettáról, azért a kamionnyi mennyiség értelemszerűen nem így kerül át a schengeni övezetbe.

Egy másik tényező, ami a feketepiac gyorsabb növekedését fékezheti, hogy itthon ugyan a legális termékek ára jelentősen megemelkedett, talán a reálkeresetek csökkenése miatt a feketepiaci árak kevésbé változtak az elmúlt másfél évben, így az illegális cigarettát nem elsősorban hozzánk, hanem a magasabb jövedelemmel kecsegtető országokba, például Franciaországba szállítják. Szintén a KPMG írta meg, hogy az Európai Unióban illegálisan forgalmazott cigaretta majdnem fele, 16,9 milliárd szál a francia piacon kelt el, gyakran Algériából érkezve.

A szerző a Corvinák újságírója.

Nyitókép: Nemzeti Adó- és Vámhivatal hivatalos Facebook-oldala

Összesen 70 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Muki46
2023. október 29. 17:08
Az adóhivatal szponzorálta ezt a csodálatos cikket? Tényleg, nincs más gondom, mint a dohányjövedelem.
Chekke-Faint
2023. október 29. 10:20
Lehet a dohányipart úgy is reklámozni (mert ugye a cigaretta reklám az tiltva van), hogy elhitessék velünk, hogy az állam jár rosszul. Nos ez cikk felettébb gyanús, hogy dohányipari megrendelésre született. Csak azért bátorkodom ezt feltételezni, mert más termékek estében is van fekete kereskedelem és jelentős adóveszteség.
bodrigyuri
2023. október 29. 09:43
Az adócsökkentés növelné az adófizetési hajlandóságot és visszább szorítaná a kapcsolódó bűnözést.
Józsi6
2023. október 29. 09:31
Ugyanaz van a dohányosokkal mint az autó tulajdonosokkal: lehet fejni őket.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!