Innen szép nyerni: vezetési válság, apadó támogatottság és kudarcos kommunikáció a Momentumnál

2023. október 18. 18:13

A felmérések alapján messze vannak az áttöréstől a lilák, miközben forrásaink szerint legalább két klikk viaskodik egymással.

2023. október 18. 18:13
Kacsoh Dániel
Kacsoh Dániel

Tizedik alkalommal bontott kordont a Karmelitánál a Momentum, egész pontosan Gelencsér Ferenc pártelnök, Hadházy Ákos független képviselő és még néhányan. A kis csapat követelés-listát is át akart adni Orbán Viktor miniszterelnöknek, aki azonban köztudottan Kínában tartózkodik ezekben a napokban, kedden Vlagyimir Putyinnal is találkozott egy pekingi csúcstalálkozón.

Ezt is ajánljuk a témában

A lila párt akciósorozata még az ellenzéki térfélen is kezd bohózatként megjelenni, arra pedig már jó régóta esélyük sincs, hogy az egykori szövetségesek közül bárki is csatlakozzon a demonstrációkhoz. Sőt, az LMP-s Ungár Péter és DK-sok nyilvánosan is kritizálták az eszközt.

A munkakordon-bontásokon olykor megjelenik a szintén parlamenti képviselő Hajnal Miklós is, ám látványosan távol tartják magukat az EP-képviselő, Cseh Katalin és Donáth Anna. Utóbbi egy minapi HVG-interjúban óvatos kritikát is megengedett magának a saját pártja felé: „A kordonbontás valóban a szimbolikus politizálás terepe, ha csak és kizárólag ilyen akciókból állna a Momentum politikája, akkor én most nem ülnék itt, mert azzal én sem tudok azonosulni.”

Donáth volt egyébként, aki a tavalyi választási bukta tanulságaként egyebek mellett még 2022-ben így fogalmazott: „Aki ott folytatja az orbánozást, ahol abbahagyta, semmit sem értett meg a vereségből.” Akkori, önkritikus téziseivel egy kvázi javaslatcsomagot és momentumos arcélt kívánt felmutatni, megszólítva a teljes ellenzéki nyilvánosságot. Aztán

elnök mégsem lett belőle, helyette – nem kis meglepetésre – a nem túl ismert Gelencsér került az élre.

A kiszivárgott információk szerint azonban őt csak átmeneti megoldásnak szánták, addig, amíg az épp szülési szabadságon lévő Donáth visszatéréséig.

A korábban finoman szólva sem túl ismert „ideiglenes” pártelnök több kommunikációs hibát is elkövetett, például amikor magát lazán „államférfiként” aposztrofálta, aztán egy közösségi médiás akcióban a „kitartás” szót találta a legalkalmasabbnak kiemelni. Később magyarázkodni is kényszerült a nyilasok jelszavával való, aligha szándékos egyezés miatt. Legutóbb pedig Orbán Viktor parlamenti felkérdezését sikerült „elbasznia” – már ha hihetünk neki saját magának, aki így önértékelt a bekapcsolva maradt mikrofon tanúsága szerint.

Ezt is ajánljuk a témában

Donáth a tizedik várbeli akciózásra sem ment el, ellenben nagyinterjút adott az Indexnek, optimista képet sugározva a felmérések szerint épp 6-7 százalékon álló Momentumról. Arra a felvetésre, hogy miért nem ő az elnök, ha ő a párt „arca”, ismét az anyaságot hozta fel, ugyanakkor hevesen érvelt az európai parlamenti munka eredményessége mellett. A felemás eltökéltségre utal az a körülmény is, hogy jövőre ő lesz az EP-lista élén.

Ahhoz képest, hogy az év elején „Vezessük új útra Magyarországot” felirattal még országos plakátkampány indult vele,

Donáth Anna a jelek szerint látványosan nem készül megszerezni az elsőséget a pártban, miközben a nyilvánosság előtt mégis ő az, aki diktálná a tempót.

Cseh Katalinnal közösen ő viszi az oktatási kampányt is, melynek keretében Brüsszeltől újabb követelések támasztását kérik az uniós forrásokért cserébe, és még Pankotai Lilit is leültették Vera Jourová uniós biztossal. Aztán az infláció mérséklődével egy időben bakikkal tarkított kommunikációs hadjáratba is kezdtek az áremelkedések miatt.

Közben tehát Gelencsér itthon Hajnallal és Hadházyval az „utcai harcos” imidzset próbálja erősíteni, ám forrásaink szerint ez nem holmi feladatmegosztás, hanem valójában a belső ellentétek és feszültségek következménye.

A Momentumban vezetési válság van, több erőközpont is próbálkozik egyszerre, Donáth Annáék szembemennek a Gelencsér-féle pártvezetéssel”

– írta le a helyzetet egy ellenzéki forrásunk.

Ha jövőre a jelenlegi kettőből egy EP-mandátumot elbukik a Momentum, paradox módon épp Gelencsért lehet majd felelősségre vonni. Erre Donáth óvatosan és diplomatikusan utal is az Indexnek adott interjúban: „Bármilyen választási kudarcnál az egész közösségnek, de a politikai vezetőknek kiemelt felelőssége van. Saját magamat is felelősnek fogom érezni, ha kudarccal végződik a politikánk, de így nem lehet nekiindulni egy választásnak.”

Nyilván nem. Ugyanakkor

érdekes kifutása lenne a belső rivalizálásnak, ha a brüsszeli székét elveszítő Cseh Katalin, akár Donáth-tal karöltve kérné számon az itthon kordonokat bontó csapaton a kudarcot.

Forrásaink szerint eközben, miután az önállósodó, konstruktív ellenzéki politikát hirdető LMP kikosarazta,

a nagyjából nulla százalékon álló Párbeszéd a Momentumnál házal némi kooperáció fejében.

Erről azonban Donáth Anna nem adott megerősítést, igaz, nem is cáfolta a machinációt.

Az MSZP által bedobott közös ellenzéki EP-lista gondolatát mindenesetre a DK-hoz hasonlóan határozottan elutasította.
nyitókép: MTI/Bruzák Noémi

Összesen 41 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
szarvas-2
2023. október 19. 19:04
A szadeszos Haris Éva "szoborta " őket a (maromos) HaHábol,"ujszadesznek"-a vezető arcok között domináló "választott nép fiaibol". Ugy is viselkednek. :)
chief Bromden
2023. október 19. 08:20
Nyerni akarnának? Ők lennének a legjobban megijedve, most mi a fenét kellene csinálni. Már így is vastagon túllépték az inkompetencia szintjüket.
Perczel Éva
2023. október 19. 06:17
"a nem túl ismert Gelencsér" mostanra már jól ismert lett. Megdolgozott érte! Leglább annyi sok hülyeséget csinál, és mond mint elődje Fe-Győr.
Takagi
2023. október 18. 21:58
Ostoba, korrupt nemzetárulók. Mentek a levesbe, es meg az a jobbik eset.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!