Az elcsatolt területekről nem mondhatunk le, mert nem csak a miénk, mai magyaroké

2023. szeptember 12. 17:07

Bizonyos körökben divat szidni Magyarországot és a múltunkat; például Para-Kovács Imre is úgy érezte, foglalkoznia kell a történelemmel.

2023. szeptember 12. 17:07
Ungváry Zsolt
Ungváry Zsolt
Vasárnap.hu

„A szocializmus egyes szakaszaiban nem volt kötelező érettségi tárgy a történelem, és a rendszerváltás után is időről-időre – főleg liberális oldalról – felvetődött az eltörlése. Ezek a hangok aztán elnémultak, és ha nézzük az eseményeket, egyre világosabb, hogy a történelmi tudat és a história ismerete nem pusztán bölcsész hobbi, hanem az életünk-sorsunk megértésének, a jövő feltérképezésének egyik legfontosabb eleme.

Mi magyarok különösen sokat foglalkozunk ezzel; talán nincs még egy nemzet, amelyik ennyire benne él a történelemben, amelyik ennyire mindent abból próbál megérteni és megmagyarázni, mintha a magyar égen Cicero idézete virítana: »Historia est magistra vitae«. (A történelem az élet tanítómestere.)

Bizonyos körökben divat szidni Magyarországot és a múltunkat; például Para-Kovács Imre is úgy érezte, provokációból vagy kisebbrendűségi komplexusból, de foglalkoznia kell a történelemmel. Kijelentette, külföldön mindig románnak vallja magát (vajon miért nem költözik oda?), és még egyet szúrni vélt szülőhazájába, mondván »voltak üres helyek. Mert az nem kellett senkinek, nem volt jó hely. És akkor bementek ide emberek, és azt mondták, hogy mi is ország vagyunk.«

Ezt is ajánljuk a témában

A magyar honfoglalás katonai-logisztikai csúcsteljesítményének, az azt követő száz esztendő elképesztő hadászati-politikai sikereinek elbagatellizálása, félremagyarázása elsősorban tudatlanságból fakad, nagy mulasztása a hazai oktatásügynek is, hogy ezt máig nem sikerült rendbe tenni. De szerencsére az idő, mint legfőbb bíró, minket igazolt: igenis tudtunk működőképes országot csinálni hosszú távon is, a legnehezebb helyzetekben.”

Nyitókép: MTI Fotó, Henning János

 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 20 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
uranvaros
2023. szeptember 12. 20:45
Van a tulajdonjog, meg van a birtokjog. A legjobb, ha a kettő egybeesik. De valaki éppen birtokolhat valamit, ami nem az övé. Így van ez ...
Majdmegmondom
2023. szeptember 12. 20:21
szerintem nem érdemes egy hülyével ennyit foglalkozni, mert akkor azt hiszi magáról, hogy ő valaki...
hahota
2023. szeptember 12. 19:30
A Magyar Szentkorona Országainak területe ma is egységes. Teljesen mindegy, hogy most milyen közigazgatás alatt állnak a részei. A világ változik, a fizikai határok sem állandók. A Szentkorona helyreállítja magát, mihelyt lehetősége adódik. Mert nem mondott le senkinek a javára egyetlen m2-ről sem. Benárd Ágostonék nem a Szentkoronát képviselték a diktátum aláírásakor, hanem a szárnyaszegett Magyarországot. Ne feledjük a Szentkorona Országai nem csak Magyarországból Állottak! A Szentkorona önálló jogi személy. Ha eljön az ideje, meglesz a képviselője is.
Pelso j.
2023. szeptember 12. 19:11
"nem mondhatunk le" -konkrétabban? Vagy csak hamis illúziókba ringatod az embereket?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!