Erre már alig vannak szavak: antiszemitizmus-paranoiája lett Bayer Lilinek a POLITICO hasábjain, méghozzá Orbán Balázs Soros-posztjától

2023. augusztus 18. 06:08

A baloldal még mindig nem érti, hogy az antiszemitizmus-kártya többé nem működik a jobboldal ellen.

2023. augusztus 18. 06:08
Szilvay Gergely
Mandiner

„Amikor megírják a 21. századi, európai antiszemitizmus történetét, ez a tweet egy magasrangú magyar kormányzati tisztviselőtől biztos, hogy említésre érdemes lesz” – ezt írta a Twitteren, bocsánat, X-en Bayer Lili, a baloldali POLITICO baloldali tudósítója Orbán Balázs posztjára reagálva, melyben az állt: „Hallottuk a híreket a Soros-birodalomról. Ilyen ügyekben nekünk, magyaroknak megvan a magunk történelmi tapasztalata: csak akkor fogjuk elhinni, hogy az utolsó megszálló csapatok elhagyják a kontinenst, amikor az utolsó Soros-katona is elhagyja Európát és Magyarországot.”

Orbán Balázs azon ügyben posztolta ezt, hogy „radikális stratégiai irányváltás” következtében a hírek szerint kivonul az Európai Unióból Soros alapítványa. Mostantól „rendkívül korlátozott lesz az erőforrás, amit Európán belülre tudnak koncentrálni” – húzták alá a partnerszervezeteknek küldött értesítőben, azaz mégiscsak lesz itt egy kis európai tartalék.

Ezt is ajánljuk a témában

A lényeg most nem a hír, hanem az, amit Orbán Balázs kiváltott Bayer Liliből. Josh Hammer amerikai zsidó konzervatív szerző megvédte a miniszterelnök politikai igazgatóját a POLITICO-s riporter posztját „rossznak és idiótának” nevezve, de azért így is izgalmas a jelenség. Régi dolog ez, persze, de megint látszik, hogy a magyarországi baloldal fő fegyvere Soros-ügyben az állandó antiszemitázás.

Azaz Soros György kritizálása náluk definíció szerint, elkerülhetetlenül antiszemitizmus. 

Nem lehetséges értelmes kritikát megfogalmazni Sorossal szemben, úgy nekimenni tevékenységének és elképzeléseinek, hogy az ne legyen valamiféle másodlagos, antiszemita jelentésréteg nélkül, azaz ezt mindenképp kódnyelvként értelmezik, beszélői szándéktól függetlenül – pontosabban mindenképp hátsó szándékot tulajdonítanak a Soros-kritikusnak.

A „legjobb” az egészben, hogy az amerikai zsidóság jelentős része ugyanazon okok miatt utálja Sorost, mint a magyar jobboldal. 

Persze ezen zsidók jelentős része vallásos, konzervatív zsidó, vagy csak szimplán jobboldali.

Rachel Ehrenfeld, az American Center for Democracy igazgatója 2017-ben azt  írta az American Thinkeren: Soros nem az új Dreyfus, és az Orbán-kormány Soros-plakátjai nem antiszemiták (szemléztük is). Így írt:

„Az antiszemitizmust mindig el kell ítélni. Az viszont valamiképp ironikus, hogy Magyarország zsidóságának vezetői és Izrael budapesti nagykövete egy olyan ember mellett állnak ki, aki megalázza a zsidókat és milliókat ad Izrael-ellenes, palesztinpárti szervezeteknek. 

 

Ez az ember, aki zsidónak született, de büszke rá, hogy »antiszemita otthonban« nőtt fel, Soros György. 

 

(…)

Soros, nem úgy, mint Dreyfus, csak saját magához hű. Elképesztő vagyona lehetővé teszi, hogy politikusokat vegyen meg, és befolyással legyen mind a belügyekre, mind a nemzetközi politikára, amelyet rengeteg szervezeten át intéz. Magyarország esetében arról van szó, hogy a kormány megpróbálta bezáratni »oktatási örökségét«, a CEU-t. A vallásnak, amibe beleszületett, és amelyet megvet, semmi köze nincs a politikai tevékenységéhez. Ő személyesíti meg ezt a programot, és felelősségre kellene vonni, amiért beavatkozik Magyarország, Izrael és az Egyesült Államok, valamint rengeteg más ország ügyeibe.”

Kapcsolódó vélemény

Rachel Ehrenfeld

American Thinker

Idézőjel

Ironikus, hogy Magyarország zsidóságának vezetői és Izrael budapesti nagykövete egy olyan ember mellett állnak ki, aki megalázza a zsidókat és milliókat ad Izrael-ellenes, palesztinpárti szervezeteknek.

Ezután Ehrenfeld a Mandinernek azt nyilatkozta, hogy imádja a Soros-plakátokat.

Bizonyára a baloldal rátalál majd egy ezoterikus magyarázatra, miszerint Amerikában nem antiszemitizmus Sorost kritizálni, de itthon igen, mert más a „kontextus”. És ilyesmik. Hülyeség.

Soros politikai krédóját és tevékenységét kritizálni, valamint hatalmon ellene tenni, és kommentálni alapítványának globális mozgásait egyszerűen nem antiszemitizmus, annak hívni pedig abszurd, nonszensz.

Mindenesetre a baloldal még nem érti, hogy ez az antiszemitizmus-kártya többé nem működik a jobboldal ellen. 

Ezt is ajánljuk a témában

 

Összesen 160 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Hangillat
2023. augusztus 19. 20:16
Internáci, média- árja : ám sem nem hitlerista, sem nem árja. Ez így mégis telibe talál!
linkeloe
2023. augusztus 19. 12:50
Annyiszor mondták, hogy antiszemita vagyok, hogy az lettem......
bathory-odonke
2023. augusztus 19. 11:49
Ha egy "zsidó embert" nem dicsérek, már antiszemita vagyok?
tapir32
2023. augusztus 19. 11:20
A skandináv országokban a média 80-90% -ban baloldali. Az emberek 80-85% -a elhiszi amit a média terjeszt. Ez, azt jelenti, hogy egy homogén gondolkodás nélküli tömeget sikerült előállítani. A sokszínűségnek és a demokráciának pedig esélye sincs! Felszámolták, formálissá vált. Németországban alig jobb a helyzet. Mo-n a népesség kb. 20-25%-a hisz a médiának! A többségnek kételyei vannak. Kritikus hozzáállás!!!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!