Nyilatkozatháború folyik a hadifoglyokról, Szijjártó tisztázza a helyzetet

2023. június 21. 15:01

A külügyminiszter azt mondta, remélik, a következő napokban, hetekben még sok hadifogoly visszanyeri a szabadságát mindkét oldalon, s azt is, hamarosan már nem is lesz értelme hadifoglyoktól beszélni, mert a háború véget ér.

2023. június 21. 15:01
null

Az Oroszországból Magyarországra érkezett ukrajnai hadifoglyok ügye továbbra sem jut nyugvópontra. Budapest és Kijev között már eddig is folyt a nyilatkozatháború, most a Szabad Európa ukrán kiadásának nyilatkozott a védelmi minisztérium hírszerzési főigazgatóságának képviselője, aki azt mondta, ők már a hivatalos nyilatkozatok előtt tudtak az ukrán hadifoglyok Magyarországra szállítását célzó orosz különleges műveletről. Andrij Jusov szerint Kijev kérte ennek az információnak a megerősítését vagy cáfolatát, de Budapest tagadta a művelet tényét.

Azt is elmondta, bizonyítékaik vannak arra, hogy

a magyarok keresték meg az oroszokat,

egy 13 fős listát adtak át nekik. S úgy fogalmazott, a magyar kormány képviselői most is ellentmondásosan nyilatkoznak a Magyarországra szállított hadifoglyokról.

Feltehetően ezek a hírek is közrejátszottak abban, hogy Szijjártó Péter Facebook-oldalán megjelent egy videós anyag, amelyben tisztázza a helyzetet. A külügyminiszter kijelentette, az Orosz Ortodox egyház és a Máltai szeretetszolgálat között történt meg a  kapcsolatfelvétel, amelynek eredményeként érkezett Magyarországra tizenegy volt hadifogoly. „Mi ezt nem elleneztük, természetesen. Miért elleneztük volna?

Tizenegy ember kiszabadulása meg legalább tizenegyszeresen jó hír.” Majd azzal folytatja, hogy őszintén remélik, hogy a következő napokban, hetekben még sok hadifogoly mindkét oldalon visszanyeri a szabadságát, továbbá azt is, hogy hamarosan már nem is lesz értelme hadifoglyoktól beszélni, mert a háború véget ér. Bár – tette hozzá – a jelenlegi brutalitást, az európai háborús pszichózist látva mindez naiv illúziónak tűnik.

Szijjártó arról is beszél, hogy megtörtént az ukrán hatóságok értesítése, holott erre a magyar félnek semmilyen jogi kötelezettsége nem volt, de a partnerség, a normális együttműködés keretében jelezték, hogy a volt hadifoglyok – egyházi együttműködés keretében történő – Magyarországra érkeztek. A tárcavezető szerint ezek az emberek Magyarországon szabadon mozognak, azt csinálnak, amit akarnak, oda mennek, ahova akarnak, nem kell őket sehova sem szállítani, s ha kapcsolatba akarnak lépni az ukrán hatóságokkal, megteszik, ha viszont nem szeretnének, akkor nem lépnek kapcsolatba.

miért is tennénk? Tehát ők szabad emberek, és itt, Magyarországon szabadon mozognak – jelentette ki, s azt is, hogy az országból ki- és ide be is léphetnek. „Tehát, hogy melyikük hova megy, vagy hova nem megy, arról nekem nincs információm, és nem is kell, hogy legyen” – zárta a videónyilatkozatát a külügyminiszter.

Nyitókép: Twitter/@HromadskeUA

Összesen 35 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
ozdiszatir
2023. június 22. 04:34
Ezt mikor mondta ez a békegalamb buzi?? Miután levették az OTP-t a szankciós listáról? Hahaha....ez a majom a csuti cigány gazdátokkal egyetemben zsarolta az EU-t hogy nem szavazzák meg a 11.dik szankciós csomagot, ugatott, hergelte aztán szépen letérdelt az a sok büszke mimagyar csicska....xd
káli
2023. június 21. 18:56
Tehetségtelen szarok a diplomatáink még ezt is elkurták!
istvanpeter
2023. június 21. 17:15
Az ukrán fasiszták azt sem tudják már, hogy miként kössenek belénk. Egyébként az, hogy hadifoglyokat egy harmadik országban engednek szabadon abszolút normális és bevett eljárás, mint ahogy az is, hogy az egyházak és a karitatív szervezetek közreműködnek az ilyen szabadító akciókban.
wanderer888
2023. június 21. 17:07
szíjas tisztázta, hogy hazudott, mikor tegnap azt mondta a kormánynak nem volt tudomása az egészről. az orosz titkosszolgálatok a ner együttműködésével és támogatásával szabadon tevékenykednek az országban. újra csak kiderült: a ner hazaáruló.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!