Fideszes frakcióvezető: Baranyi taktikát váltott, zsarolás, fenyegetés helyett megpróbálja „megvásárolni” az ellenzéki politikusokat

2023. február 16. 06:12

Elképzelhető, hogy a DK újabb skalpot szerez, Gyurákovics Andrea ferencvárosi kormánypárti politikus ugyanis nem tartaná meglepőnek, ha a szocialista Torzsa Sándor átigazolna hozzájuk.

2023. február 16. 06:12
null
Almási B. Csaba
Almási B. Csaba

Minden eszközt bevet Baranyi Krisztina, hogy folytathassa karrierjét, a kerület pénzéből a jövőjét is építgeti a roham tempójú költekezésekkel. Elsősorban újra Ferencváros polgármestere szeretne lenni 2024-ben, de a megnyilvánulásaiból, Facebook-posztjaiból – nagyon sokat ír budapesti ügyekről –

arra lehet következtetni, hogy mer nagyot álmodni, akár a főpolgármesteri címet is megszerezhetőnek tartja.

Ezt egyébként már a parlamenti választás idején sem tartotta elképzelhetetlennek.

Igyekszik szívességeket tenni

Amikor ugyanis Karácsony Gergelynek esélye volt arra, hogy az ellenzék közös miniszterelnök-jelöltje legyen – s volt olyan időszak, hogy a balliberális szövetség azt hitte, akár győzhetnek is 2022. április 3-án –, egy folyosói beszélgetés szerint Baranyi komolyan számolt azzal, hogy indulhat Karácsony megüresedő székéért. Ismerve a főpolgármester mostani megrendült pozícióját – több ellenzéki párt sem tartja nyilvánvalónak, hogy újrázhat –, valóban nem irreális elképzelés, ha a 9. kerületi politikus jövőre a riválisa szeretne lenni.

Gyurákovics Andrea Fotó: Facebook
Gyurákovics Andrea Fotó: Facebook

De ha a Városház utcába végül nem is teheti át a székhelyét, a Bakáts téri irodájából – itt van a 9. kerületi polgármesteri hivatal – nagyon nem szeretne kiköltözni, ezért aki a sorsáról dönthet és számít, annak igyekszik szívességet tenni. Független politikusként nyilván nagy szüksége van az ellenzéki pártok támogatására, de

a zsarolást, fenyegetést most felváltotta a politikustársainak a „megvásárlása”

– fogalmazott a Mandinernek Gyurákovics Andrea, a Fidesz frakcióvezetője (fotónkon). Ezért az idei, 30 milliárd forintos főösszegű költségvetésben – erről csütörtökön tárgyalnak a képviselő-testületben – olyan tételek szerepelnek, amelyek a megválasztott képviselők számára hasznosak lehetnek a választókerületükben.

Míg a korábbi években alig-alig maradt pénzt beruházásokra, felújításokra – nem is történt sok minden Ferencvárosban az elmúlt három és fél évben –, idén több komoly fejlesztés történik, ami egyértelműen az osztogatás jele. Megkezdődtek a közterületek, játszóterek rendbe tétele – többek között a József Attila lakótelepen, az Ecseri úti metrómegálló felszínén, a Valéria téren –, és megpróbálják a korábbiaknál persze kisebb mértékben folytatni a tömbrehabilitációt is – mondta a kormánypárti politikus.

A polgármester nagyon bőkezű a sajtóval

Más módon is igyekszik megszerezni a pártok támogatását Baranyi, szemrebbenés nélkül vette tudomásul például, hogy a kerületi vagyonkezelő vezetője, Pataki Márton – aki egyébként a polgármester korábbi párttársa volt az Együttben, de nemrég belépett a Momentumba – maga mellé vett szakmai titkárnak egy harmadik kerületi, szintén lila párti a helyi önkormányzati képviselőt. Más példát is hoz Gyurákovics: a momentumos Takács Zoltánból tanácsnok lesz – bár könnyen lehet, hogy az ülésig megfúrja valaki ezt az ötletet –, ő az egyetlen az ellenzéki padsorokban, akinek még nincs magasabb tiszteletdíjjal járó megbízatása. Ez önmagában még nem lenne problematikus, de az sokkal inkább, hogy az egyik előterjesztő az ő testvére, a Gelencsér-pártot is magába foglaló Új Pólus frakció vezetője, Takács Krisztián.

A fideszes képviselő szerint a nem csupán a politikusok, hanem a hivatali dolgozók körében is igyekszik támogatást szerezni, ezt többek között azzal szeretné elérni, hogy a polgármesteri kabinet 12 tagjának – ez a kutyapártosokból, volt együttesekből, SZDSZ-esekből álló csapat és teljes mértékben lojális hozzá – két év alatt csaknem 30 millió forintnyi jutalmat adott. A polgármester a

Nemrég beérkeztek a jelentkezések a cégvezetői pályázatra. Érdekesség, hogy a 30 beadott anyagból 28-at érvénytelennek találtak, az egyik érvényes dokumentumot pedig a jelenlegi ideiglenes cégvezető, Bencsik Márta nyújtotta be, aki egyértelműen Baranyi híve, így az lenne a meglepő, ha nem ő nyerne.

De a sajtó megnyerésének szándékát támasztja alá az is, hogy a polgármester szerint az teljesen rendben van, hogy a helyi önkormányzati magazint – amely 38 ezer példányban eljut minden kerületi lakoshoz – hat munkaviszonyban dolgozó újságíró, lapszerkesztő, fotós stb. mellett még 29 ember megbízási szerződés alapján készíti. Ennyi emberrel már egy kisebb napilapot is lehetne csinálni – állítja a kormánypárti frakcióvezető –, nem egy havonta megjelenő kiadványt. S ráadásul idén 70 millió forinttal kap több pénzt a médiacég, mint tavaly, a főszerkesztő pedig 25 százalékos fizetésemelést. Mindezek miatt nem csoda, hogy a magazin tele van Baranyit dicsérő cikkekkel.

Gyurcsányék újabb skalpot szerezhetnek

Ezzel az osztogatással a még ingadozó pártok támogatását szeretné megszerezni a polgármester – állítja Gyurákovics –, egyelőre ugyanis úgy néz ki a helyzet, hogy mindössze a kisebb pártok állnak mellette. A Párbeszédre, az LMP-re, valamint a Kutyapártra ugyan biztosan számíthat, a többiek azonban még nem szólaltak meg. 2019-ben momentumos riválisa volt Baranyinak, előválasztást is tartottak, most azonban nem lehet tudni, hogy a lila párt megpróbálkozik-e újra Jancsó Andreával, aki három éve simán alulmaradt.

Viszont az egyértelmű, hogy az MSZP-DK-frakció vezetője, Torzsa Sándor egyre ambiciózusabb, aktívabb, rengeteg előterjesztést tesz, gyakran megszólal, nyilatkozik. Csakhogy ő eredetileg szocialista, azt pedig

a DK nehezen viselné, hogy ne ők, hanem egy MSZP-s legyen Baranyi kihívója.

Így Gyurákovics számára nem lenne meglepetés, ha Gyurcsányék újabb skalpot szereznének, azaz Torzsa dezertálna hozzájuk.

A Jobbik viszont egyáltalán nem biztos, hogy beáll Baranyi mellé. Szilágyi Zsolt volt ugyanis az ellenzéki képviselők közül az egyetlen, aki támogatta azt a fideszes előterjesztést, hogy kezdeményezzenek fegyelmi eljárást a polgármester ellen, miután Baranyi nem vett részt a kormánnyal történő egyeztetésen az állami rezsitámogatás megszerzése céljából, s emiatt Ferencváros több száz millió forinttól esett el.

Nyitókép: Facebook

 

Összesen 57 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Isten jobb keze
2023. február 16. 18:08
És a Fidesz mit csinál bamba?? Xdxd szavazatokat vásárol Romániába! Xdxd
ZZJJ
2023. február 16. 17:15
Te Halálmadár Baranyi! Ennyi fizetésből illő lenne valami Szalonképes Pofát csináltatni valami balos nézetű kozmetikussal.. Ő Biztos elvállalna, hogy valami emberi "emberi" arcon faragjon belőled..... Mert ez Így vállalhatatlan.... Nem mondta ezt még neked senki???
masikhozzaszolo
2023. február 16. 14:55
Jeanne d'Arc Egyrészt ugye százéves háború volt akkor is, másrészt eretnekség vádjával máglyahalálra ítélték és 19 éves korában elevenen megégettették. Harmadrészt új eljárásban Johannát ártatlannak találták és mártírrá nyilvánították. 1909-ben boldoggá, 1920-ban pedig szentté avatták. Valahogy így. Ez már volt.
Ehetős Odó
2023. február 16. 14:49
..
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!