A CEU professzora Magyarországot és az MCC-t támadta egy konferencián

2023. február 02. 11:04

A gender tanszék professzora szerint az intézményben a kormány ideológiáját követő, irányított oktatás folyik.

2023. február 02. 11:04
null

A magyar kormány politikáját és egyebek mellett az MCC-is támadta egy „A Demokrácia és az akadémiai szabadság elleni támadás Orbán Viktor Magyarországán” elnevezésű videokonferencián Fodor Éva, a CEU gender tanulmányok professzora.

Fodor a magyarországi egyetemi autonómia kapcsán ment neki a Mathias Corvinus Collegiumnak, és miközben az egyetemi szabadságról beszél, illetve elismerően szól arról, hogy több egyetem ellenáll a kormányzat törekvéseinek, az MCC-t

mint a kormány által irányított és felügyelt think-tanket emlegeti. 

Szerinte az intézményben is nyilvánvaló az irányítottság, a kontroll, nincs helye a szabad gondolkodásnak, ehelyett a kormány által képviselt ideológiát közvetítik a hallgatók felé. Szalai Zoltán, az MCC főigazgatója lapunknak reagálva kifejtette, mindez alaptalan és nevetséges, ráadásul éppen a CEU gender tanszékének professzorától egészen különös. 

Újra támadásban a CEU gender tanszéke, pedig szerinte is sikeres nemzetközi téren az MCC

De olyan dolgokat is állít Fodor, hogy magyar GDP 1 százalékát teszi ki az intézményre fordított pénz. Az MCC-ben egy belépő vizsga van, ahol a jelentkezőknek be kell számolniuk a motivációjukról.

A CEU-s professzor ugyanakkor azt elismerte, hogy az MCC jelentős nemzetközi sikereket ért el.

Azt viszont felrója még az MCC-nek, hogy a vendégelőadók közül mindössze egy a nő. 

Fodor a CEU honlapja szerint élénk amerikai kapcsolatokkal is rendelkezik, a gender studies területén belül kiemelten foglalkoztatja a nemek között a munkaerőpiacon megjelenő különbség, tagja a CEU Senior Leadership Team nevű munkacsoportjának. 

A Soros György által alapított és anyagi támogatását élvező egyetem munkatársa friss publikációiban is a magyar többségi álláspontot támadja. 

Korábban Pető Andrea történész, a CEU gender tanszékének vezetője az izraeli Haaretz című lapban tett kirohanást az MCC ellen. Ő azt írta: „Az illiberális tudásátadás fő szervezete Budapesten a Mathias Corvinus Collegium. Ez az intézmény, ami gazdagabb, mint az Oxfordi Egyetem, a tudatosan elszegényített magyar felsőoktatástól vonja el a pénzt, és ugyanazzal az ideológiai zártsággal és kegyetlenséggel működik, mint Moszkvában a Marx-Engels-Lenin Intézet a Szovjetunió idején.” 

Az ügy pikantériája, hogy ezt éppen abban a Haaretzben írta meg, amely korábban azt követően bocsájtotta el egyik ismert szerzőjét, Gadi Taubot, hogy kiderült, a szerző elfogadott egy vendégkutatói állást a budapesti Mathias Corvinus Collegiumban.

Szalai Zoltán főigazgató akkor úgy fogalmazott, 

Pető Andrea szélsőséges kijelentései a legsötétebb történelmi időket idézik,

mivel zártságot és kegyetlenséget emleget akkor, amikor az MCC különböző programjaiban több mint hatezer fiatal magyar tehetség vesz részt. Továbbá az intézmény munkatársaként és vendégeként több száz hazai és külföldi szaktekintély oktat és kutat a legkülönfélébb szak- és tudományterületekről – fűzte hozzá a főigazgató.

Az említett videót itt nézheti meg, Fodor Éva 42:30-tól beszél az MCC-ről, de előtte is a magyar viszonyokat kritizálja. 

Nyitókép: Fodor Éva a videókonferencián (Fotó: YouTube.com) 

Összesen 77 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Reszelő Aladár
2023. február 14. 18:01
Köszi a promót. Aki akarja érteni fogja, hogy Magyarországon még létezik olyan intézmény, ami nem a woke lmbtq-t tolja. Sőt, ha megtudja, hogy az Orbánizmust még oktatják is, akkor be is fog iratkozni.
Hoth
2023. február 03. 02:09
Gender tanszék?ezért fizetést kap valaki..úgy basznám szét a fejét puskatussal egy ilyen semmirekellő szemétkupacnak hogy szar se maradna belőle..a kurva anyjábol kellett volna szuronnyal kiszedni
Igazszó
2023. február 02. 19:38
Ez az az egyetem, amin a soros zsoldosai képzik az ügynökeiket Pesten? Kizárt dolog. A CEU-t a sikeres nemzeti inzultációt követően a hazug geci köpcös kibaszta Magyarországról a soros kitartottjaival együtt. Vagy mégse? Nocsak. A vétótlan köpcös geci megint mást hazudott, mint amit tett? Ejnye.
optimiska
2023. február 02. 15:46
Ki akar mesterségesen és feleslegesen erőltetett ideológiákat tanulni? Ha választani kellene a CEU vagy az MCC között, a többség az MCC-t választaná. Akit sehová nem vesznek fel, és van hozzá gyomra, lehet hogy végül a CEU-n köt ki.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!