Az ellenzéki tárgyalóasztalnál Gyurcsány fog diktálni, mert ő nyerte a meccsüket – elemző a Mandinernek

2023. január 04. 11:17

Új év, új kihívások. Nem csupán a kormánypártoknak. Az ellenzéknek is. Talabér Krisztiánt, a Nézőpont Intézet elemzőjét kérdeztük arról, mire számíthatunk 2023-ban Karácsony Gergelytől, Gelencsér Ferenctől, Gyurcsány Ferenctől és a Fidesz-KDNP-től.

2023. január 04. 11:17
null
Nagy Gábor
Nagy Gábor

Az egyik legnagyobb kérdés, hogy áll fel az ellenzék az egyidőben rendezendő 2024-es önkormányzati, illetve európai parlamenti választásokra, mert bármennyire is furcsán hangzik: 2022 után 2023 szintén kampányév lesz.

Például Karácsony Gergely baloldali főpolgármester számára,

akinek egyáltalán nem biztos az újrázása.

„Az elmúlt hónapok során több különböző baloldali ellenzéki párttól érkezett hivatalát »fenyegető« üzenet Karácsony Gergely felé, ám az erőviszonyokat áttekintve ebből egyedül a Demokratikus Koalíció üzenete vehető komolyan” – fogalmazott a Mandiner megkeresésére Talabér Krisztián, a Nézőpont Intézet elemzője.

Emlékeztetett, a DK első embere, Gyurcsány Ferenc arról beszélt, hogy a „regnáló” főpolgármester támogatása nem automatikus. „Ez a színjáték valószínűleg az alkudozás része: a DK-elnök meg akarja kérni az árát annak, hogy a párt támogassa a regnáló főpolgármestert az újraindulásában, cserébe viszont kerületi polgármester-jelöltségeket kérhet” – mondta.

„Amennyiben Karácsony marad a főpolgármester, a Fővárosi Közgyűlés pedig megtartja baloldali többségét, úgy a DK lehetne a balliberális vezetés mozgatóereje – folytatta Talabér. – Ez viszont azt jelentheti, hogy hiába tartja meg pozícióját a főpolgármester, a tényleges irányítás Gyurcsányhoz kerülhet.”

Mihez kezdenek Gyurcsány és a (Donáth Anna?) vezette Momentum árnyékában a kisebb baloldali pártok, mint a Párbeszéd vagy az LMP?

Újabb összefogás, netalántán külön indulás?

A Nézőpont elemzője úgy vélte, „a baloldali mikropártoknak létérdekük, hogy a fennmaradás reményében választási együttműködéseket kössenek, ám a baloldali erőviszonyok aszimmetriája miatt ilyen tárgyalóasztaloknál mindenképpen a DK fog diktálni”.

Talabér úgy kalkulál, az önkormányzati választáson egy részleges összefogás lesz, „de az bizonyos, hogy ez az együttműködés nem a 2019-es őszi és a 2022 tavaszi modellt fogja követni, hiszen az látványosan megbukott. Jó eséllyel éppen az új módszer kidolgozásán munkálkodnak”.

A Momentumról szólva kifejtette, Gelencsér Ferenc elnöksége idén biztosan nem fog tudni lendületet venni, ez a pártelnök munkájának első néhány hetéből világosan kiderült. Felvetette, a ’24-es voksolásoknak vélhetően már másik elnökkel vág neki a liberális párt, aki Donáth Anna lehet. „Kérdés persze, egy új elnök tud-e megfelelő erőt demonstrálni és megfelelő jövőképet mutatni ahhoz, hogy a sorozatos kilépések és átigazolások megszűnjenek, amik éppen legfőbb riválisukat, a Demokratikus Koalíciót erősítik.” Hozzátette, míg korábban körvonalazódott egy Momentum-DK harc az ellenzék vezetéséért, most úgy tűnik,

Kihívások a kormánypártoknak is

A balliberális ellenzék mellett a kormánypártoknak is kihívásokkal kell szembenézniük, elég csak a rossz gazdasági környezetre, a szomszédban dúló háborúra, illetve az uniós vitákra gondolni.

Talabér rámutatott, a szankciók okozta energiaválság hatására több kormányzat megbukott Európa-szerte, „ennek ellenére Magyarország a kormánypártok relatív sikeresen vészelték át eddig a krízisidőszakot”. Ehhez hozzájárult a baloldali ellenzék összeomlása.

de a dollárbotrányba keveredésük is csak tovább mélyítette azt a hitelességi szakadékot, amelybe egy évtized alatt lavírozták magukat” – fogalmazott a Nézőpont elemzője, aki azt is hozzáfűzte, hogy a kormánypártok „ezzel szemben képesek voltak megőrizni hitelességüket a választópolgárok szemében, és a lakosság számára is érzékelhető módon próbálnak úrrá lenni a válságos időszakon”.

Nyitókép: Facebook

Összesen 111 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
concret
2023. január 04. 17:48
Ez a pálya még tovább lejt az ellenzéknek. Talán egyedül az EP választás nem hoz további romlást. Az önkori választás remek alkalom annak bebizonyítására, hogy Gyurcsány sem összefogásban (lásd tavaly) sem különállóan nem tudja integrálni az ellenzéket. Végre kiderülhet róla (bármennyire favorizálja példának okáért ez az írás is), hogy csak ballaszt, semmi más. Remélem, egyetlen törpepártot sem ment meg senki. 32 éve várom az MSZP eltűnését. Bontani fogok az emlékükre egy pezsgőt.
istvanpeter
2023. január 04. 15:44
Hát most már tényleg az ellenzék súlyos elmebajára kell gyanakodnunk, hogy még mindig nem értik a négyszeres kétharmad értelmét és üzenetét.
amca
2023. január 04. 14:44
Kúr Hány gondban van. Gondolom az elmebeteg független Olgica van a talonban. A nagy senki. A nagy semmi. A nagy el Kúró.
Palatin
2023. január 04. 13:20
Ha Orbán beleegyezne a vétó eltörlésébe, az LMBTQ-szerinti óvodai gyermeknevelésbe, azaz minden magyar gyermek transzgenderként lépne az iskolába, és áldását adná a 4. Német-Brüsszeli birodalomra, akkor nemcsak hogy azonnal hozzávágnák számolatlanul a milliárdokat, hanem ö lenne az unió sztárja, söt az üdvöskéje. Akkor az is érdektelen lenni, hogy mire költi a magyar kormány a pénzt. Orbánt ebben természetesen a veleszületett, megrendíthetetlen hazaszeretete megakadályozza. Gyurcsány viszont ezt már rég megtette volna, ma már a birodalom helytartójaként bohóckodna, ripacskodna elöttünk, megszégyenítve a magyar történelem valamennyi szabadságharcosát, derék hazafiait. Gyurcsány a hatalomért feláldozna az országot, ahogy ezt már meg is tette. Legmélyebb zsigereiben is egy toxikus figura, aki az a láncsszem, amelyik összeköti a múlt gazembereivel a jövö aljas árulóit. Ebböl a szempontból, - de csak ebböl -, tekinthetö ö egy kulcsfigurának. GYURCSÁNY TAKARODJ! Amig saját lábadon megteheted...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!