Micsoda véletlenek: az Orbánt elferdített mondatokkal támadó újságba nemrég vásárolta be magát Soros

2022. március 06. 18:55

A cikket jegyző főszerkesztő-helyettes pedig az ottani Soros Alapítvány, a Stefan Batory Alapítvány Lengyelország-Oroszország Klubjának tagja.

2022. március 06. 18:55
null

Amint arról lapunk is beszámolt, teljesen félreértelmezett mondatokkal támadja Orbán Viktort a lengyel liberális lap, a Rzeczpospolita.

Az újság főszerkesztő-helyettese, Michal Szuldrzynski szerint a magyar miniszterelnök ugyanis Lengyelországot hibáztatja azért, hogy Vlagyimir Putyint „háborúra provokálták”. Szuldrzynski mindezt a kormányfő lapunknak adott interjújára alapozza.

A lengyelek a nyugati világ határát föl akarják tolni az orosz világ határáig. Ők akkor érzik magukat biztonságban, hogyha ez létrejön, és a NATO – beleértve Lengyelországot is – megfelelő erőt tud felvonultatni ennek a határvonalnak a nyugati oldalára. Ezért is támogatják vehemensen Ukrajna NATO-tagságát.” Ez az idézett mondat Orbántól.

Ha viszont olvasóink elolvassák a teljes interjút, láthatják, hogy a miniszterelnök egyáltalán nem tette felelőssé a lengyeleket az orosz agresszióért, sőt

idézett mondataiban még csak nem is a háború okairól beszél (ezt egy másik válaszában teszi meg, ott sem a lengyeleket okolva a háborúért), hanem a lengyel és a magyar kormány Oroszországgal kapcsolatos politikájának taktikai különbségeit világítja meg. Orbán lapunknak úgy fogalmazott, hogy nem stratégiai, hanem csak taktikai különbség van a magyar és a lengyel álláspont között az oroszokat illetően.

Orbán szerint ugyanis abban nem különbözünk a lengyelektől, hogy mindketten távol akarjuk tartani magunktól az oroszokat, viszont ennek mikéntjét eltérően ítéljük meg.

A miniszterelnök mondatai egyébként így hangoztak:

Távol akarjuk tartani az oroszokat magunktól, de jelentős taktikai különbség van közöttünk. A lengyelek a nyugati világ határát föl akarják tolni az orosz világ határáig. Ők akkor érzik magukat biztonságban, hogyha ez létrejön, és a NATO – beleértve Lengyelországot is – megfelelő erőt tud felvonultatni ennek a határvonalnak a nyugati oldalára. Ezért is támogatják vehemensen Ukrajna NATO-tagságát. A magyar taktikai gondolkodás lényege viszont az, hogy az oroszok és Magyarország között legyen egy kellően széles és mély terület. Ma ezt a területet Ukrajnának hívják. Ez a geopolitikai különbség akkor nem fontos, amikor Brüsszellel kell rezsiügyben kardozni vagy a genderkérdésben harcolni vagy éppen a migrációval szemben védekezni, most viszont megnőtt a jelentősége, hiszen háború van. A lényeg, hogy a lengyelek is tudják, hogy számíthatnak a magyarokra, mi pedig tudjuk, számíthatunk a lengyelekre” – nyilatkozta Orbán a Mandinernek, ez tehát a teljes kontextus.

Ezek után érdemes azt is megnézni, ki is az Michal Szuldrzynski, aki elferdített mondatokkal kritizálja Orbánt Viktort.

Mint kiderült, az újságíró az ottani Soros Alapítvány, a Stefan Batory Alapítvány Lengyelország-Oroszország Klubjának tagja. Ennél is fontosabb azonban, hogy bár a cikket közlő Rzeczpospolitát liberális-konzervatív, inkább a jobboldal felé hajló újságnak szokás bemutatni Magyarországon, az év elején Soros bevásárolta magát a lapba.

A részben Soros György érdekeltségébe tartozó Pluralis médiakonzorcium meghatározó, 40 százalékos részesedést szerzett a második legnagyobb lengyel politikai lap, a Rzeczpospolita kiadóvállalatában – írta a Telex január 10-én.

Akkor azt írták, hogy Sorosék megígérték, szerkesztőségi kérdésekbe nem szólnak bele.

Kép forrása: Georg Hechmuth / AFP

 

Összesen 57 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
dick52
2022. március 07. 09:02
Dögölj meg vén szaros!
Lajoss
2022. március 07. 06:18
A csüngőhasút nem kell ferdíteni..visszataszító alapban is!
Agricola
2022. március 06. 22:43
A liberális-konzervatív Rzeczpospolita cikke nem bontja ki az igazság minden szeletét, sőt szándékosan hazudik, kiragad mondatokat a szövegösszefüggésből annak érdekében, hogy felkeltse olvasói érdeklődését egy rendkívüli újdonsággal/szenzációval.
Monongahela
2022. március 06. 22:39
Elég határozott választ kellene erre adni.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!