„Haverok” és „sportállások” – így működhet a haveri kapitalizmus az ellenzék vezette településeken

2022. január 21. 11:54

„Nem fogok sportállásokat létesíteni csak azért, mert valaki a haverom” – fogalmazott Pikó András 2019 novemberében. Másfél hónappal a cikk megjelenése után számos tanácsadó jelent meg a Polgármesteri Hivatalban – fogalmaz cikksorozatának első írásában az Adatradar.

2022. január 21. 11:54
null

»Józsefvárosban nem lesznek haveri állások« – ezt ígérte megválasztása után a kerület új, baloldali polgármestere, Pikó András” – emlékeztet az Adatradar.hu, amely cikksorozatban kívánja bemutatni, hogy működik a haveri kapitalizmus az ellenzék vezette településeken.

Másfél hónapos ígéret Pikótól

Az első rész Pikó András kerületével foglalkozik. „Nem fogok sportállásokat létesíteni csak azért, mert valaki a haverom. Ebből már voltak konfliktusok” – idézik Pikó 2019 novemberi szavait. Ehhez képest másfél hónappal a cikk megjelenése után számos tanácsadó jelent meg a Polgármesteri Hivatalban. Többségükben pedig az a közös, hogy szorosabban vagy lazábban,

de egyértelműen kötődnek a VIII. kerületet kormányzó baloldali pártokhoz.

A legismertebb közölük talán Atkári János., akivel 2020. január 1-vel kötöttek szerződést. „A KISZ után az SZDSZ-ben nagy karriert befutó expolitikus feladata az önkormányzat gazdálkodásával és a vezetői stratégiaalkotással kapcsolatos tanácsadás volt, amiért az első évben nagyjából 7,5 millió forintot kapott. Tavaly január-februárra további 3 millió forint, márciustól pedig a nyár folyamán történt távozásáig havi bruttó 500 ezer forint volt a megbízási díja. Ebből arra következtethetünk, hogy alkalmazása 11-12 millió forintjába kerülhetett összesen az adófizetőknek. De az önkormányzat sajtóreferense szerint megérte, mert »tapasztalatai nélkülözhetetlenek voltak« a kerület vezetése számára” – írják.

Demszkytől Karácsonyig

A cikkben felidézik Atkári korai tevékenységét is. Eszerint 1989-ig MSZMP-tag volt, majd a rendszerváltozás előestéjén Soros-ösztöndíjasként járt a New York-i Columbia egyetemen, egyébként a ’70-es-’80-as években gazdasági újságíró, szerkesztő volt. Aktívan 1991-től politizál újra, akkor már a liberális párt, az SZDSZ színeiben. Egy rövid ideig Demszky Gábor főpolgármester sajtófőnöke, majd ’94-ig kabinetfőnöke. A következő tíz évben gazdasági-, 2005-2006-ban pedig általános főpolgármester-helyettes.

Atkári János gazdasági főpolgármester-helyettes az InfoRádiónak elmondta, hogy Budapest immár 100 milliárd forintos adósságállományal rendelkezik, pénzügyi tartaléka viszont várhatóan 20 milliárd forintra olvad 2004-ben” – írta az Index Atkári karrierjének vége felé az Adatradar cikke szerint.  

Persze akkor is a pénzeket elvonó államot hibáztatták, mint azt Karácsony teszi az elmúlt két évben

– teszik hozzá. „Ennek (vagy akár Józsefváros anyagi helyzetének) tükrében érdekes, hogy a volt SZDSZ-es politikus Pro Urbe-díjat kapott Karácsony Gergelytől 2020-ban” – jegyzi meg az Adatradar.hu.

Nyitókép: MTI/Mohai Balázs

Összesen 44 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Polaris
2022. január 21. 18:17
308. Látszólag ennyi miniszterelnöki, tárcával vagy azzal nem rendelkező miniszteri, államtitkári, helyettes államtitkári, biztosi és megbízotti pozícióra van szükség 2021-ben ahhoz, hogy a negyedik Orbán-kormány működni tudjon. Ez a szám nem 308 főt takar: akadnak olyanok, akik államtitkári és miniszteri biztosi feladatokat is egyaránt betöltenek a hivatalos kormányoldalon található lista szerint. Ezeket az aranybogarakat nepünk kell ám eltartani! Csak mondom.....szóval mi a baj Pikóval?
manitowoc
2022. január 21. 16:16
Sunyi Adatradar a Mandineren: "Számos tanácsadó jelent meg a Polgármesteri Hivatalban. Többségükben pedig az a közös, hogy szorosabban vagy lazábban, de egyértelműen kötődnek a VIII. kerületet kormányzó baloldali pártokhoz. A legismertebb közölük talán Atkári János., akivel 2020. január 1-vel kötöttek szerződést. „A KISZ után az SZDSZ-ben nagy karriert befutó expolitikus... ... Demszkytől Karácsonyig..." Tarlóst a Adatradar SUNYI MÓDON KIHAGYTA. Ez a helyes: Demszkytől TARLÓSON ÁT Karácsonyig. Atkári János ugyanis Tarlós István 42 (negyvenkettő) fő/tanácsadója közül a második LEGJOBBAN jutalmazott "önkormányzati FŐTANÁCSADÓ" volt. Bizonyíték erre a 2011. december 1-én kifizetett jutalmak listája: https://index.hu/assets/documents/belfold/budapest/kifizetettjutalmak.pdf Cikk: https://index.hu/belfold/budapest/2012/03/06/millios_tanacsadoi_jutalmak_a_varoshazan/ Továbbá: "A hvg.hu azt kérdezte Budapest újdonsült vezetőjétől: tekintettel arra, hogy napokkal az önkormányzati választás előtt igen pozitívan beszélt ATKÁRI JÁNOS volt pénzügyi főpolgármester-helyettesről és arra, hogy bizonyos együttműködéstől Atkári sem zárkózott el, milyen szerepet szán Atkárinak a főváros leendő vezetésében. Tarlós úgy felelt: a fővárost illető személyi kérdésekben ő dönt, „nem pedig más”, ennek megfelelően kedden megállapodott Atkári Jánossal. A volt SZDSZ-es várospolitikusról Tarlós úgy fogalmazott: „maradéktalanul becsületes és kiváló szakember”. A volt főpolgármester-helyettesnek „semmiféle politikai vagy döntéshozó szerepe nem lesz”. Úgy folytatta: Atkári „nem azért jön a Városházára, hogy politikai filozófiákat fogalmazzon meg, hanem azért, hogy segítsen a város pénzügyeit kordában tartani”. Atkári „nem lesz az apparátus tagja” – tette hozzá Tarlós. Atkári szaktanácsadóként Budapest pénzügyi stratégiájának kidolgozásában fog közreműködni – mondta a főpolgármester." https://hvg.hu/itthon/20101013_tarlos_istvan_atkari_janos Az adatok "radarozásából" ez valahogy "kifelejtődött"... Bukovári.
Lauder Stenonis..
2022. január 21. 15:21
A Külügyminisztérium dolgozóinak nagy része is sportállásban van. Ceterum autem censeo 0rbán Viktor hazaáruló.
fatman
2022. január 21. 15:03
hazudtok reggel, éjjel, meg este... és közben nem csináltok semmit... ha el kell számolni a választópolgárok felé, mit mondatok? nincs olyan intézkedés, amire büszkék lehetnétek...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!