Szigorított az Országgyűlés az állatvédelmi szabályokon

2021. november 30. 13:49

Súlyosabban büntetik a jövőben az állatok megmérgezését.

2021. november 30. 13:49
null

Az Országgyűlés elfogadta a fideszes képviselők által benyújtott, az állatok védelme érdekében szükséges egyes büntetőjogi tárgyú törvények módosítását. Súlyosabban büntetik a jövőben az állatok megmérgezését: magasabb büntetési tétel, egytől öt évig terjedő szabadságvesztés szabható ki a méreg alkalmazásával vagy az élet kioltására alkalmas csalétek kihelyezésével több állat pusztulását okozó, illetve a különös visszaesőként történő állatkínzás elkövetéskor.

Az állatkínzás minősített esete lett a szaporítás, amelyet szintén egytől öt évig terjedő szabadságvesztéssel büntetnek. Az állatviadalok szervezői mellett mostantól a résztvevőket is büntetik, vétség miatt két évig terjedő szabadságvesztéssel. Rögzítették: állat esetében az elkobzás végrehajtásának általános lépéseit – különösen a megsemmisítést – nem kell elvégezni. A törvény legtöbb rendelkezése január 1-jén lép hatályba.

Az előterjesztést 168 igen szavazattal, egyhangúlag fogadta el a parlament. A jogszabály a büntető törvénykönyv jelenlegi szabályozásához képest bővíti a természetkárosítás, az állatkínzás és a tiltott állatviadal szervezésének minősített eseteit.

(MTI)

Nyitókép: MTI / Szigetváry Zsolt. Illusztráció.

Összesen 24 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Aupa Atleti
2021. december 01. 13:23
1.ezentúl az állatviadalokon való részvétel is bűncselekménynek számít... 2.A Btk 3. (1)c) A magyar büntető törvényt kell alkalmazni a magyar állampolgár által külföldön elkövetett olyan cselekményre, amely a magyar törvény szerint bűncselekmény. Na, most akkor Spanyolországban (esetleg Dél és Közép.Amerikában) járó turista, ha elmegy egy bikaviadalra, az is büntetendő...??
írmag
2021. december 01. 02:02
Várom a szigorú magyar-ember védelmi törvényt, személyes szavazással.
Búvár Kund
2021. november 30. 20:20
Első két huskymat szabályosan kivégezték. Elutaztam otthonról, kutyusaim kiásták magukat a kerítés alatt. Két utcával lejjebb meghajtották az utcán kapirgáló tyúkokat. A tulaj sarokba szorította a kutyákat egy betonkerítésnél, a cimborája meg bement a vadászpuskájáért és lelőtte őket. Ráadásul ismerték a kutyákat, tudták kié, ha megfogja és odahív, még pénzt is adtam volna neki és sz okozott kárt is megtérítem!!Ja és ami a legborzalmasabb, a szürke huskymnak levágták a farkát és kocsmáról kocsmára járva divsekedtek, hogy ezüst rókát lőttek.. Emberek az ilyenek? Meg is átkoztam őket 1-2 éven belül meghalt mindkettő. Egyik felkötötte magát, másik begolyózott és meghalt.
MayorAnna
2021. november 30. 17:07
Csak nehogy jobban védje a törvény az állatokat az embereknél...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!