Rétvári: Mintegy 150 ezer megváltozott munkaképességű ember dolgozik Magyarországon

2019. december 17. 21:22

Azonnali kérdésekkel és a napirend utáni felszólalásokkal zárult az Országgyűlés idei ülésszaka.

2019. december 17. 21:22

LMP: tragikus a győri tömegközlekedés állapota
        
Ungár Péter (LMP) kérdésében arról beszélt, hiába Győr Magyarország leggazdagabb városa a lakosságarány és a befolyó iparűzési adó összehasonlítása alapján, a településen mégis tragikus állapotban van a tömegközlekedés. Az politikus kifogásolta a buszpark állapotát, és a buszvezetők fizetésének kimaradását.

Schanda Tamás válaszában kifejtette, a kormány 2020-2022 között állami támogatást biztosít modern buszok beszerzéséhez és kiemelten megbecsüli a buszvezetőket is, amit az is mutat, hogy a Volánbusz Zrt. munkavállalói 30 százalékos béremeléshez jutottak az elmúlt három évben.
    
Párbeszéd: A honvédség kiket szállít a repülőin?

Kocsi-Cake Olivio (Párbeszéd) kérdésében arra várt választ, hogy a kormánytagokat utaztató honvédségi repülőgépek adatait miért tiltották le és kiket, miért szállítottak Fuerteventurába és Panamába.

Benkő Tibor honvédelmi miniszter válaszában közölte, a magyar honvédség szállító repülői idejük több mint 80 százalékában katonai feladatokat látnak el. A fennmaradó időben közjogi méltóságok, kormánytagok szállítását végzik, ami természetes, bevett szokás és jog – fejtette ki. A tárcavezető elmondta, Panamába a Külgazdasági és Külügyminisztérium megbízásából repültek, a fuerteventurai útról azonban nem árulhat el részleteket. 

Fidesz: Mire készül a kormány a fogyatékosügy területén?
    
Tapolczai Gergely (Fidesz) arra kérdezett rá, hogy a kormány milyen további lépéseket tervez a fogyatékosügy területén a következő öt évben.

Rétvári Bence válaszában jelezte, a kabinet továbbra is mindent megtesz, hogy a fogyatékkal élő emberek másokkal azonos esélyekkel vehessenek részt a társadalom életében. Az államtitkár tájékoztatása alapján ma mintegy 150 ezer megváltozott munkaképességű ember dolgozik, a kormány pedig évente 43,5 milliárd forintot fordít az ő jövőbeni foglalkoztatásuk támogatásukra.
    
A napirendi pontokat követően Ágh Péter (Fidesz) az idei Észak-Vas megyei fejlesztésekre, rendezvényekre emlékeztetett. A Jobbikból négy képviselő kért szót. Z. Kárpát Dániel arról beszélt, hogy a lakosságnak az idén a tavalyinál nagyobb kiadást jelent majd a karácsonyi ünnep a magas infláció miatt. Magyar Zoltán azt mondta, a kormány ahelyett, hogy fellépne az orvvadászat ellen, még támogatja is azt. Varga-Damm Andrea Madeleine Moont, a NATO Parlamenti Közgyűlésének leköszönő, brit elnökét méltatta. Dudás Róbert pedig a három-és négyszámjegyű utak fejlesztésének fontosságára hívta fel a figyelmet.

Az ülést vezető Jakab István ezt követően lezárta az ülésnapot. Tájékoztatása alapján az Országgyűlés várhatóan jövő februárban folytatja munkáját. Jakab István békés ünnepeket és boldog új esztendőt kívánva köszönt el az elnöki pulpitusról.

Összesen 2 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!